Siirry pääsisältöön

Elin Cullhed: Euforia

Koska silloin – silloin! – olin alkanut kirjoittaa. Olin palannut kotiin uutta happea puhkuen, valmiina täyttämään uusia tyhjiä sivuja mieleni kokemuksilla; minulla oli ollut energiaa, halua ja sisua, sillä olin saanut hengähtää. Silloin olin alkanut kirjoittaa romaaniani Lasikellon alla. Mitä tällä kertaa tapahtuisi? Mitä tästä seuraisi – millaisen tekstin tämän helmikuun nihkeä tiehyttukos ja toipilasaika Court Greenin makuuhuoneessa minulle soisivat?

Elin Cullhed: Euforia – Romaani Sylvia Plathista
Atena 2022
alkuteos Eufori: en roman om Sylvia Plath
suomentanut Laura Kulmala
kansi Piia Aho
331 sivua

Sylvia Plath on pienten lasten äiti, aviovaimo ja runoilija. Häntä ajaa halu kirjoittaa, mutta aikaa ei ole, koska koti ja perhe tarvitsevat niin paljon. Puolisolla, runoilija Ted Hughesilla, kyllä on aikaa toteuttaa taiteellisia intohimojaan – ja muitakin intohimojaan, kuten romaani myöhemmin osoittaa.

Asetelma on sellainen, että se on vieläkin, kuusikymmentä vuotta romaanin tapahtumahetkiä myöhemmin, tavallista. Varsinkin nainen saattaa joutua kamppailemaan löytääkseen tilaa omille kiinnostuksenkohteilleen arjen vaatimusten keskellä. Päähenkilöä repivät ristiriidat: toisaalta hän janoaa saada toteuttaa luovuuttaan, toisaalta lapset tarvitsevat häntä. Naisena ja äitinä vaatimukset häntä kohtaan ovat suurempia kuin puolisoa kohtaan. Koska asetelma on niin tunnistettava, se vetoaa ja tuntuu sekä mahdolliselta että todelliselta.

Romaanin Sylvia Plath on todellinen henkilö, joka eli 1932–1963. Euforia kertoo runoilijan viimeisestä vuodesta fiktion keinoin. Todellisen henkilön käyttäminen fiktion hahmona mietityttää minua edelleen, mutta tässä kohtaa se ei isommin vaivaa. Syynä voi olla se, miten todelliselta ja mahdolliselta Euforian maailma tuntuu. Syynä voi olla sekin, miten vakuuttavasti romaani kuvaa Sylvia Plathin arkea, tunnemaailmaa ja vaikeita ihmissuhteita. Ongelmia ei ole pelkästään suhteessa puolisoon, vaan myös Yhdysvalloista vierailemaan saapuvan äidin kanssa on vaikeaa.

Todellisesta Sylvia Plathista muotoutuu romaanissa kokonainen, tunteva ja vahvasti elävä päähenkilö. Hän ei typisty vain itsemurhan tehneeksi runoilijaksi, vaan hän on elävä ihminen, joka rakastaa, vihaa, toivoo, pelkää ja tasapainottelee valon ja pimeyden välillä. Sitä kaikkea romaanissa kuvataan suorastaan koukuttavasti, ja teos on August-palkintonsa ansainnut.

Muualla: Kirjavinkit, Marjatan kirjat ja mietteet ja Lumiomena.

Kommentit

  1. Minuakin mietityttää tämä oikeiden ihmisten käyttö. Jotenkin se ei tunnu aivan oikeudenmukaiselta. Sylvia Plath kyllä sinänsä kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, varsinkin kun kuvaus on paikoin hyvinkin intiimiä. Pitäisi varmaan vain tyynesti lukea fiktiota fiktiona, vaikka todellinen hahmo onkin mukana. :) Kerronnaltaan tämä on kuitenkin onnistunut teos.

      Poista
  2. Tämä kiinnostaa, mutten tunne Sylvia Plathin tuotantoa ollenkaan. Mietin että mitenkähän paljon se sitten haittaa 🤔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelisin, että ei varsinaisesti haittaa. Olen lukenut Plathia joskus ikuisuus sitten, joten tuoreessa muistissa ei todellakaan ole. Kyllä tässä silti hyvin kärryillä pysyi.

      Poista
  3. Tiedätkö, kuinka paljon Plathin kuvauksesta perustuu faktaan vai onko teos kokonaan fiktiivinen. Puhdas fiktio todellisesta henkilöstä on jotenkin helpompi käsitellä, mutta sitten jos osa faktoista kuitenkin pitää paikkansa, voi se joskus olla vähän hämmentävää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käsittääkseni romaanissa on yhtymäkohtia todellisuuteen. Se varmaan biofiktiossa hämmentääkin, kun ei voi tietää, mikä on totta ja mikä kuviteltua. Ja sitten samalla kuitenkin mennään aika syvälle henkilön sisimpään.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...