Siirry pääsisältöön

Romantiikkaa ja rikoksia äänikirjoissa

Kesällä sitä usein kaipaa hieman tavallista kepeämpää luettavaa, niin tänäkin kesänä. Kuulokkeissa on pyörinyt niin feelgood -romaaneja kuin raakuutta välittäviä dekkareita. Tässä viimeisimmät:


Lucy Diamond: Uusien alkujen talo (Otava 2022, alkuteos The House of New Beginnings, suom. Eeva Parviainen, kansi Kate Forrester, äänikirjan lukija Maija Lang). Brightonilaiseen taloon muuttaa kolme erilaista naista, joista jokaisella on niin huolia kuin haaveita. Georgie, Charlotte ja Rosa tutustuvat ja tukevat toisiaan elämän aallokoissa. Lempeä romaani, joka saa haaveilemaan matkasta Brightoniin ja ajoittain hymyilyttää huumorillaan.

Jos Lucy Diamondin Rantakahvila-sarja on ollut mieleinen, kannattaa tarttua myös tähän romaaniin. Keskeiset henkilöhahmot ovat kiinnostavia ja toisistaan riittävästi erottuvia siten, että äänikirjaformaatissakin pysyy perillä eri näkökulmista.

Jenny Fagerlund: Kesän suuret ja pienet salaisuudet (Gummerus 2022, alkuteos Mitt hemliga liv, suom. Antti Saarilahti, äänikirjan lukija Karoliina Niskanen). Moa perii yllättäen isoäidiltään asunnon, joka on täynnä historiaa. Poikaystävä Ruben ei innostu perinnöstä vaan haaveilee tuliterästä kämpästä trendikkäällä asuinalueella. Ruben ei myöskään innostu Moan isoäidiltä jääneestä koirasta, joka päätyy sekin Moan hoiviin. Ristiriita on siis ilmeinen eikä lukijana tarvitse kauan miettiä, kumman puolelle asettuu. 

Fagerlundin romaani on varsin ennalta arvattava mutta sisältää kiintoisan historia-aspektin, joka saa teoksen erottumaan joukosta. Kiintoisa on myös Moan työ huutokauppakamarilla.

Satu Rämö: Hildur (WSOY 2022, kansi Ville Laihonen, äänikirjan lukija Sanna Majuri). Hildur on tämän kesän varsinainen Dekkaritapaus, eikä suotta – viihdyin mainiosti sarjan avausosan parissa. Henkilöhahmot, erityisesti kylmissä vesissä surffaava rikosetsivä Hildur ja hänen neulova suomalaiskollegansa Jakob, ovat kiinnostavia. 

Tämäkin teos saa kaipaamaan matkalle, tällä kertaa Islantiin. Miljöö on kuin yksi päähenkilö, niin elävästi ja seikkaperäisesti sitä kuvataan. 

Dekkari kaihtaa tarpeetonta väkivaltaa, joten se sopii hyvin feelgood-kirjojen seuraksi varsinkin siinä vaiheessa, jos romantiikka alkaa kyllästyttää. Jatkoa sarjalle on odotettavissa ensi maalikuussa, ja lukulistalle menee kakkososakin.

Saija Kuusela: Vyöry (Tammi 2022, kansi Sanna-Reeta Meilahti, äänikirjan lukija Sanna Majuri). Kakkososaan on ehtinyt jo norjalaisesta Nea Guttormista kertova dekkarisarja. Avausosa Katse herätti kiinnostukseni, sillä päähahmo Nea on kiehtova pidättyväisyydessään. 

Nean salaperäiset voimat ovat tällä kertaa aiempaa hienovaraisemmin esillä, kun poliisi ryhtyy selvittämään teatteriryhmän edesottamuksia ja yllättäviä kuolemantapauksia. Miljöö toimii tässäkin osassa hyvin, ja itse asiassa kakkososan perusteella sarja tuntuu paranevan edetessään. 

Helmet 2022 -lukuhaasteessa Fagerlundin teos sujahtaa kohtaan 10 (Kirjan nimi on mielestäsi tylsä -pahoittelen)ja Hildur kuittaa kohdan 4 (Kirja, jonka tapahtumissa et itse haluaisi olla mukana – Islanti kyllä kiinnostaa mutta ruumiit eivät.)

Kommentit

  1. Nää kaikki kirjat kiinnostaa. Hildur on varauksessaki jo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Hilduria saattaa joutua kirjastosta odottelemaan, on ilmeisesti kovin suosittu.

      Poista
  2. Itsekin olen täällä islantilaistunnelmissa. Luin eilen loppuun Vigdís Grímsdóttirin Metsän tytön ja seuraavana vuorossa on Ragnar Jónassonin Pimeys. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Metsän tyttö -vinkistä, pitääkin tutustua siihen. Pimeyden olen lukenut mutta sen jatko on jäänyt muun alle. Pitäisikin palata Huldan luokse.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii