Siirry pääsisältöön

Emma Stonex: Majakanvartijat

Nyt he erottavat jo mustana vellovan meren majakan juurella, kuin tumman tahran tai vuosikymmeniä riehuneen rajuilman jättämän arven. Vaikka Jory on lähestynyt paikkaa lukemattomia kertoja, aina tätä Majakoiden ruhtinatarta lähestyessään hän tuntee samaa mitättömyyttä, ehkä jopa hienoista pelkoa, melkein kuin majakka soimaisi häntä. Maiden, tuo viisikymmentä metriä korkea viktoriaanisen suunnittelun ja rakentamisen taidonnäyte, piirtyy mahtavana vasten taivaanrantaa, uljaana vaaleana linnakkeena, joka on taannut merenkulkijoiden turvallisuuden.

Emma Stonex: Majakanvartijat
Otava 2022
alkuteos The Lamplighters 2021
suomentanut Anuirmeli Sallamo-Lavi
kansi Max Ellis
379 sivua

1970-luvulla syrjäiseltä majakkasaarelta katoaa kolme majakanvartijaa. Cornwallissa sijaitsevan majakan ovet on lukittu sisäpuolelta, ja miehet ovat kadonneet jälkiä jättämättä.

Parikymmentä vuotta myöhemmin mysteeri on edelleen selvittämättä. Kirjailija Dan Sharp haluaa kirjoittaa aiheesta kirjan ja tavata kadonneiden läheiset tutkiakseen tapahtumia. Majakkayhtiö on kantansa päättänyt, mutta kirjailija on varma, että jotain on jäänyt tuomatta päivänvaloon. 

Sharpin saapuminen sekoittaa monen henkilön tavallista arkea. Majakanvartijoiden läheisten on palattava muistoihinsa ja kohdattava salaisuutensa, joiden piti olla osa menneisyyttä samoin kuin kadonneiden miesten. Kaiken yllä häilyy vaikuttavan ja hieman pelottavankin majakan varjo.

Emma Stonexin romaani on saanut innoituksensa tositapahtumista. Vuonna 1900 todellisuudessakin katosi kolme majakanvartijaa – Stonex on tuonut kertomuksessaan tapahtumat vuosikymmeniä myöhemmäksi ja värittänyt niitä mielikuvituksellaan. Ajallinen siirtäminen on perusteltu, sillä yksi aihelma romaanissa on se, miten tekniikka kehittyy ja miten majakanvartijan ammatti vähitellen käy tarpeettomaksi.

Romaani liikkuu kahdella aikatasolla. Vuonna 1972 ollaan paljolti majakassa, ja romaanissa rakentuu vaikuttava kuva siitä, minkälaista on elää eristyksissä ja yksinäisyydessä keskellä merta. Vuonna 1992 ollaan mantereella ja palataan vähä vähältä siihen, mitä ennen miesten katoamista tapahtui. Miksi yhteisen menetyksen kokeneet majakanvartijoiden puolisot eivät ole lainkaan tekemisissä?

Jännite syntyy tietenkin siitä, mitä majakalla oikein tapahtui. Taitavasti kerronta harhauttaa ja avaa tapahtumia yksi kerrallaan siten, että jännite säilyy, vaikka mitenkään nopeatempoisesta kertomuksesta ei todellakaan ole kysymys. Majakanvartijat on viihdyttävä ja oivallisesti rakennettu romaani, joka saa sekä kaihoamaan majakkamaisemia että hieman kammoksumaan niitä.

Muualla: Luetut.net, Kirjasähkökäyrä ja Kirjahilla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii