Siirry pääsisältöön

Hanna Meretoja: Elotulet

Eleaa jännittää ystävien kohtaaminen. Tässä minä nyt olen, hän ajattelee: sama ja kuitenkin toinen. Onko hullua järjestää juhlat nyt, kaiken keskellä? Otto ehdotti niiden perumista, mutta Elea ei halunnut. Hänen on pakko jakaa ystäviensä kanssa tämä hätä, vaikka se olisi vielä kuinka hahmotonta tai ehkä juuri siksi.

Hanna Meretoja: Elotulet
WSOY 2022
kansi Anna Makkonen
462 sivua

Elea on haaveillut vuosia elotulijuhlista, ja nyt on vihdoin niiden aika. Juhlasta muotoutuu kuitenkin toisenlainen kuin mitä Elea etukäteen ajatteli: "eristäytyneisyyden päättymisen, ystävyyden, meren ja pimeässä hehkuvien valojen" juhlasta tuleekin hetki, jona hän kertoo ystävilleen olevansa vakavasti sairas. Vain pari päivää ennen ystäviensä tapaamista Elea on kuullut sairastavansa rintasyöpää.

Hanna Meretojan esikoisromaani Elotulet on mittava romaani, joka keskittyy lähes viidensadan sivun ajan yhteen päivään – tai oikeammin iltapäivään ja iltaan. Keskiössä on Elea, joka on sairastunut ja jonka tuntemuksia romaani kuvaa, mutta romaani luotaa myös muiden henkilöiden ajatuksia ja kokemuksia. Mitä äidin sairaudesta ajattelee esimerkiksi usein huolestunut ja pohdiskeleva Elliot? Tai kuinka uutisen ottaa vastaan pitkäaikainen ystävä, lääkäri Matias? Minkälaiset ajatusketjut Elean sairastuminen sysää koolla olevissa liikkeelle?

Hanna Meretojan yhdenpäivänromaani on syvästi pohtiva ja laajasti intertekstuaalinen. Teoksen kirjoittaja on kirjallisuudentutkija, mikä näkyy lukuisissa viittauksissa muihin teoksiin. Usein viittaukset ovat onnistuneita ja oivaltavia mutta paikoin ne uuvuttavat: vähempi voisi olla ajoittain parempi, eikä runsas siteeraaminen aina tunnu kovin uskottavalta. Tutkijan ote näkyy myös siinä, miten intensiivisesti teoksessa pohditaan esimerkiksi sairastumista ja siihen liittyviä merkityksenmuodostamisia ja niiden ongelmallisuutta. Tällainen pohdinta on mielestäni hyvin paikallaan ja tervetullutta.

Hanna Meretoja on kertonut julkisuudessa omasta sairastumisestaan rintasyöpään. Oma kokemus näkyy varmasti tässä romaanissa, jossa sanoitetaan hienolla tavalla sitä, minkälaisia ajatuskehiä dramaattisen uutisen saanut päässään pyörittää. Romaani ei vaivu pateettisuuteen vaan kertomuksen yllä väreilee kauniisti ymmärrys siitä, miten kaikella on aikansa ja paikkansa, jos toki sairastuminen myös kysymyksiä ja kapinoinnin halua herättää.

Elotulet sijoittuu saaristoon ja on vahvasti yhteydessä ympäristöönsä. Miljöö on viehättävä ja luontokuvaukset sekä onnistuneita että paikallaan. Ne muistuttavat siitä, miten jotkut asiat pysyvät ja jatkavat elämäänsä samaan aikaan, kun joku kokee joutuneensa pysähtymään äkisti. Miljöötä valaisevat tulet, jotka edustavat elämää ja valoa.

Romaani on ajassa kiinni siten, että taustalla häilyy maailmanlaajuinen koronapandemia. Se ei vie kuitenkaan liikaa tilaa vaan on luonteva osa teoksen ajankuvaa.

Elotulet on runsas romaani, jota ei voi hetkessä hotkaista. Se on painava ja täynnä viisaita ajatuksia, joita haluan kirjata muistiin ja joiden äärelle haluan palata. Elotulet on kaunis ja ajatuksia herättävä romaani.

Ja vasta kun tärkein on vaarassa, näemme miten ihmeellistä ja haurasta kaikki on, miten loputtomasti meillä on menetettävää. Vasta silloin pysähdymme miettimään, mitä voimme tehdä, vai onko jo myöhäistä.

Muualla: Kirjaluotsi ja Nostetaan teksti pöydälle.

Elotulilla avaan osallistumiseni tämänvuotiseen Kirjoja ulapalta -lukuhaasteeseen.

Ja naistenviikon merkeissä toivotan hyvää Hannan nimipäivää!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok