Siirry pääsisältöön

Gabriel García Márquez: Rakkautta koleran aikaan

Florentino Ariza ei sen sijaan ollut lakannut ajattelemasta Fermina Dazaa hetkeksikään sen jälkeen kun tämä oli hänet peruuttamattomasti torjunut pitkän ja onnettoman lemmensuhteen jälkeen, ja siitä oli nyt kulunut viisikymmentäyksi vuotta, yhdeksän kuukautta ja neljä päivää. Hänen ei ollut tarvinnut pitää lukua unohduksesta päivittäin sellin seinille vedetyillä viivoilla, sillä päivääkään ei ollut vierähtänyt etteikö jokin tapahtuma olisi muistuttanut häntä Fermina Dazasta.


Gabriel García Márquez: Rakkautta koleran aikaan
WSOY 2020 (ilmestynyt 1. kerran suomeksi 1988)
Alkuteos El amor en los tiempos del cólera 1985
Suomentanut Matti Brotherus
Äänikirjan lukija Jukka Pitkänen
kesto 17 t 12 min

Nobel-palkitun Gabriel García Márquezin romaani Rakkautta koleran aikaan sijoittuu Etelä-Amerikkaan 1800- ja 1900-lukujen taitteeseen. Karibianmeren rannalla sijaitsevassa kaupungissa tohtori Juvenal Urbino kuolee tapaturmaisesti yrittäessään saada papukaijansa alas puusta. Tohtorin hautajaisiin saapuu Jokilaivayhtiön johtaja Florentino Ariza, joka kertoo tohtorin leskelle odottaneensa tätä yli 51 vuoden ajan.

Takaumat vievät tarinan puolen vuosisadan taakse aikaan, jolloin Florentino Ariza ja Fermina Daza tapaavat. Ajat ovat senlaatuiset, että nuoren tytön ei sovi tapailla aivan ketä tahansa ja valvonta on tiukkaa. Kaikesta huolimatta ja suosiollisen hyväntekijän avustuksella nuoret kuitenkin saavat viestitettyä toisilleen ja pidettyä yllä salaista rakkauttaan kihlaukseen saakka. Kun Fermina Dazan isä saa tietää, ovat seuraukset kovat, ja tyttö päätyy matkalle, jonka aikana hän unohtaa rakastumisensa – niin isä ainakin toivoo. Mitään mittavaa juonipaljastusta en tee, kun kerron, että isän toive toteutuu ja Fermina Daza päätyy naimisiin tohtori Urbinon kanssa jäädäkseen vuosikymmeniä myöhemmin leskeksi.

Rakkautta koleran aikaan -romaania on määritelty suureksi rakkaustarinaksi, mutta romantiikantäyteistä hekumointia ei kirjan äärelle asettuvan kannata odottaa. Florentino Arizan tunteet nuoruudenrakkautta kohtaan ovat lähes pakkomielteisiä, mutta ne eivät kuitenkaan estä miestä päätymästä monen muun naisen kanssa intiimiin suhteeseen. Fermina Daza puolestaan suhtautuu rakkauteen varsin järkiperäisesti, eikä avioliittopäätöstä tohtorin kanssa tehdä suuren tunteen palossa kummankaan osapuolen taholta. Vuosien mittaan he kuitenkin oppivat rakastamaan toisiaan.

Aika monenlaista rakkautta – tai "rakkautta" – kirjan kansien väliin lopulta mahtuu. Tarinassa on runsaasti fyysisyyttä ja jotain kiehtovaa on siinä, miten Marquez kuvaa jo elämänsä ehtoopuolelle ennättäneiden tunteita ja suhtautumista niin omaan kuin toisen ikääntymiseen.

Romaanissa on kuitenkin kysymys paljon muustakin kuin rakkaudesta. Tarinassa kuvataan kiinnostavasti muuttuvaa maailmaa, kun sekä tekniikka esimerkiksi jokilaivayhtiössä että ympäristö Karibianmeren rannalla muuttuvat. Luen (tai kuuntelen) romaanista kritiikkiä, joka kohdistuu luonnon tuhoamiseen ja siihen, miten eläimet tapetaan sukupuuttoon. Jotain hersyvää ja hyvällä tavalla herättelevää kuvauksessa on, kaikessa kaameudessaan.

Jotain hersyvää on oikeastaan koko romaanissa. Tarina on täynnä yksityiskohtia ja koukeroita, ja kerronta vie mukanaan menneeseen maailmaan ja vieraaseen paikkaan. Hyvin elävää kerronta on: esimerkiksi hikisen laivamatkan kuvaus tuo vähän nahkean olon ja saa kiittämään nykymaailman ilmastointia.

Gabriel García Márquez sai vuonna 1982 Nobel-palkinnon. Kirjailija menehtyi 87-vuotiaana, vuonna 2014. Helmet-haasteessa Rakkautta koleran aikaan asettuukin kohtaan 40: 2010-luvulla kuolleen kirjailijan kirjoittama kirja.

Kommentit

 1. Olipa mukava lukea postauksesi. Olen lukenut tämän aikoja, aikoja sitten, varmaankin joskus 90-luvulla. Aika mukavasti kirjan tunnelma palasi mieleen kun luin tämän. Hieno kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anneli. Kirjailijan muuta tuotantoa en olekaan tainnut lukea. Sadan vuoden yksinäisyys odottelee hyllyssä.

   Poista
 2. Täytyypä laittaa tämä mieleen, nyt kun saatavilla äänikirjaversio ja vieläpä ihanan Jukka Pitkäsen lukemana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äänikirjaversioon tuovat kyllä haastetta samankaltaiset nimet ja rönsyilevyys – välillä piti palata takaisin ja selvittää, että kenestä ja mistä tässä nyt oikein puhutaan. Jukka Pitkäsen luenta kyllä toimii hyvin.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…