Siirry pääsisältöön

Merete Mazzarella: Alma – edelläkävijän tarina

Äidin elämänilo, isän elämänpelko. Minä sain perinnöksi molemmat. Yhä uudestaan olen kokenut elämässäni nousuja ja laskuja kuin Saimaan kanavalla konsanaan. Nousuja ja laskuja, valoa ja pimeyttä. Enemmän laskuja kuin nousuja, enemmän pimeyttä kuin valoa. Ehkäpä.
Merete Mazzarella: Alma – edelläkävijän tarina
Tammi 2018
Alkuteos Alma – en roman
Suomentanut Raija Rintamäki
270 sivua
Äänikirjan lukija Marjut Toivanen
kesto 10 t 56 min.

Merete Mazzarellan romaani Alma – edelläkävijän tarina maalaa fiktiolla maustetun kuvan naisesta, joka oli monella tapaa edelläkävijä. Alma Söderhjelm (1870–1949) oli Venäjän ainoa naisdosentti ennen vallankumousta ja Suomen ensimmäinen naisprofessori. Söderhjelm toimi myös kirjailijana ja toimittajana Tukholmassa. Lisätietoa uranuurtajasta löytyy esimerkiksi Kansallisbiografian sivuilta.

Alma – edelläkävijän tarina ajoittuu päähenkilön viimeisiin vaiheisiin. 78-vuotias Alma Söderhjelm on niin uupunut ja sairas, että hän ei jaksa juuri poistua huoneestaan Saltsjöbadenin hoivakodissa. Omanarvontunnostaan hän kuitenkin pitää edelleen kiinni: ei sovi, että naista kutsutaan neidiksi, oikea nimitys on professori. Elämänsä ehtoopuolella Söderhjelm katselee taaksepäin ja tutkii tietään, joka johti Viipurista Suomen kautta Ruotsiin, akateemiseen maailmaan kuin myös kirjailijan uralle.

Alma Söderhjelm syntyi Viipurissa perheeseen, jossa lapset jaettiin jo varhain älykkäisiin mutta rumiin ja kauniisiin mutta tyhmiin. Alma kuului ensin mainittujen joukkoon. Ilmeisesti sen myötä hänestä sukeutui varsin sanavalmis ja ahkera nainen, joka onnistui nauramaan itselleen silloinkin, kun sai osakseen aivan asiattomia kommentteja, jotka kohdistuivat häneen henkilönä. Ehkäpä uranuurtajan osa onkin olla myös se, joka saa puolustaa paikkaansa ja joutuu kohtaamaan kanssaihmisten epäluuloa ja epäasiallisuutta.

Söderhjelm eli aikana, joka alleviivasi sukupuolen merkitystä. Pelkästään ylioppilaaksi pääseminen vaati sukupuolesta vapautuksen hakemista. Niinpä on selvää, että väitöskirjan kirjoittaminen ja professoriksi päätyminen vaativat ajan normeista vapautumista ja avaraa ajattelua. Alma ei halua tyytyä vähään, ei halua olla sukupuolensa ja yleisten odotusten vanki vaan toteaa:
Olen halunnut olla sekä mies että nainen tai sitten jokin kolmas. En ole halunnut valita. En ole koskaan halunnut tyytyä.
Alma ei ole pelkästään akateemisen maailman tuulettaja vaan hän ajattelee avarasti myös monissa muissa yhteyksissä. Hän puolustaa vapaata rakkautta ja ajautuu kerran toisensa jälkeen toisen naisen asemaan. Hän etsii ja janoaa rakkautta mutta ei koskaan perusta perhettä vaan on lopulta yksin. Juuri yksinäisyyden kuvaus koskettaa vahvasti.

Mazzarella luo Alma Söderhjelmistä kuvan, joka tuntuu hyvin uskottavalta. Minäkertojan kautta muotoutuu monipuolinen kuvaus naisesta, jota en aiemmin tuntenut mutta jonka tarina on äärimmäisen inspiroiva ja mielenkiintoinen. Pidän siitä, että kokonaisuus ei vaivu kiiltokuvamaiseksi vaan sisältää sopivasti ulottuvuuksia ja muistuttaa, että ihmisessä on monia puolia. Marjut Toivanen lukee tarinan luontevasti ja eloisasti, joten äänikirjaversiotakin voi lämpimästi suositella.

Muualla: Kulttuuri kukoistaa, Annelin kirjoissa, Täällä toisen tähden alla ja Kirjasähkökäyrä.

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…