Siirry pääsisältöön

Jennifer Niven: Yksi täydellinen päivä

Entä jos elämä voisi olla tällaista? Pelkkiä onnellisia palasia, ei yhtään kamalia eikä edes lievästi epämiellyttäviä. Entä jos voisimme leikata pahat palat jutut pois ja pitää vain hyvät? Niin minä tahtoisin tehdä Violetin kanssa – antaa hänelle vain hyvän ja pitää pahan poissa, niin että meillä olisi aina ympärillämme pelkkää hyvää.
Jennifer Niven: Yksi täydellinen päivä
Karisto 2017
Alkuteos All the Bright Places 2015
Suomentanut Leena Ojalatva
405 sivua

Jennifer Nivenin romaanin Yksi täydellinen päivä päähenkilöt ovat nuoret Violet ja Finch, joiden kautta tapahtumia nähdään ja koetaan. Romaani on suunnattu nuorille aikuisille mutta ajattelemisen aihetta se antaa kyllä monen ikäisille.

VIolet ja Finch tapaavat toisensa koulun kellotornin ulokkeella, missä molemmat ajattelevat kuolemaa. Kuolema on nuorten ihmisten elämässä epätavallisen vahvasti läsnä: Violet on menettänyt hiljattain sisarensa onnettomuudessa, ja Theodore Finch puolestaan kysyy itseltään aamulla: Onko tänään hyvä päivä kuolla?

Rikkinäiset opiskelijat päätyvät yhdessä tekemään maantiedon projektia. Sen myötä Finch saa autettua Violetia tarttumaan elämään uudelleen pitkän hiljaiselon jälkeen. Samalla nuorukainen salaa taitavasti monia oman elämänsä kipukohtia niin Violetilta kuin kaikilta muiltakin. Sanoilla voi piilottaa paljon, varsinkin heittäytymällä ironiseksi. Sanat ovatkin tärkeitä erityisesti Finchille, mutta myös Violetille.

Yksi täydellinen päivä on hyvin kirjoitettu ja vetävä romaani, jonka jännite syntyy kysymyksestä, mitä Violetille ja Finchille tapahtuu. Molemmilla on henkisesti vaikeaa, mutta siinä, miten lähiympäristö nuoriin suhtautuu, on eroja. Violetin vanhemmat ovat tiiviisti läsnä tyttärensä elämässä, kun taas Finchin on helppoa esittää kotonaankin, että kaikki on hyvin. Kotona on totuttu siihen, että poika on erikoinen, eikä edes siihen, että hän katoaa päiviksi, suhtauduta vakavasti.

Mielenterveyden ongelmia romaanissa kuvataan koskettavasti ja uskottavasti. Erityisesti Finchin kautta muotoutuu kuva nuoresta, joka tunnistaa ongelmiaan mutta on hyvin taitava piilottelemaan niitä. Kirjaa lukiessa tulee väistämättä pohtineeksi, mitä seuraisi, jos ihmiset kohtaisivat toisensa todemmin ja aidommin.

Romaani käsittelee tärkeitä teemoja, kuten mielenterveyttä ja kuolemaa. Jossain määrin ongelmallisena pidän sitä, että tarina ajautuu tietyssä mielessä luomaan romanttista kuvaa vakavasta aiheesta, enkä siksi varauksetta romaania suosittelisi ihan jokaiselle nuorelle. Toisaalta romaanista löytyy myös faktatietoa siitä, mihin voi ottaa yhteyttä, jos maailma muuttuu liian mustaksi.

Helmet 2019 -lukuhaasteesta kuittaan tämän romaanin myötä viimeisen puuttuvan kohdan, eli 9. Alle 18-vuotiaan suosittelema kirja. Veljeni tytär suositteli Nivenin teosta minulle. Koko haastelistani löytyy täältä.

Tästä romaanista ovat kirjoittaneet myös Heidi, Suketus, Evaria, Venla ja Hanna.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...