Siirry pääsisältöön

Hyvän sään aikana - Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken

"Tulevaisuuden Suomessa kasvukautta vallitsee pitkän päivän ja nykyistä korkeampien lämpötilojen yhdistelmä. Vastaavanlaisia oloja ei ole missään päin maapalloa. Vuoden 2050 Suomessa viihtyvää viljakasvilajiketta ei ole vielä olemassa, mutta tuotekehittely on käynnissä."
Työryhmä ja Hanna Nikkanen:
Hyvän sään aikana - Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken
(Into 2017)
320 sivua
Toimittaja ja vierailijaprofessori Hanna Nikkanen on koonnut Tampereen yliopiston opiskelijoista 21-henkisen työryhmän, joka pureutuu yhteen aikamme varmasti merkittävimmistä aiheista. Ilmastonmuutos vaikuttaa tavalla tai toisella ihan jokaisen elämään, ja siksi kirjan olemassaolo on erittäin perusteltu. Perusteltua myös olisi, että Hyvän sään aikana -teokseen tarttuisi mahdollisimman moni.

Hyvän sään aikana on jaettu kolmeen osaan, kotka ovat Kumisaappaita lainaamassa, Surun vaiheet ja Tuntematon planeetta. Ensimmäisessä osassa keskitytään ilmaston lämpenemisen aiheuttamiin konkreettisiin muutoksiin: miten luonto yrittää sopeutua, miten yritykset reagoivat muuttuvaan tilanteeseen? Toisessa osassa tarkastellaan sitä, miten me ihmiset suhtaudumme siihen, että yllämme leijuu uhka, joka on valtavuudessaan käsittämätön. Viimeisessä osassa katse suunnataan kohti tulevaisuutta. Onko vielä toivoa?
Kyky myönteiseen ajatteluun ja yhteisöllisyyteen vaikeina aikoina on ihailtava piirre yhteiskunnassa, mutta se on myös uhka. Ihmislaji on levittäytynyt ympäri maapalloa tulevaisuudenuskonsa ja sinnikkyytensä ansiosta, ja samainen toiveikkuus voi estää ihmisiä sisäistämästä tilanteen vakavuutta. Jos joutuu kokemaan ilmastonmuutoksen vaikutukset nahoissaan, voi muuttua haluttomaksi ajattelemaan koko asiaa.
Ilmastonmuutos on uhka, joka on läsnä. Se muuttaa maailmaa, on jo muuttanut. Hanna Nikkasen ja työryhmän teos ei vaikuta sen enempää vähättelevältä kuin suurentelevaltakaan. Teos ei tuomitse ihmiskuntaa väistämättömään tuhoon lähitulevaisuudessa mutta osoittaa, että aihetta huoleen on.

Hyvän sään aikana on vaikuttava kokonaisuus ilmastonmuutoksesta. Teoksessa käsitellään monia aiheeseen linkittyviä teemoja monen tekijän voimin. Kirja on kuitenkin yhtenäinen ja vakuuttaa lukijansa. Niinpä sen soisi päätyvän monen lukijan käsiin.

Helmet 2018: 45. Palkittu tietokirja. Teos voitti Kanava-tietokirjapalkinnon ja oli Tieto-Finlandia-ehdokkaana.

Kommentit

 1. Tämän kirjan aion jossain vaiheessa lukea, sillä aihe kiinnostaa. Olen itse huolestunut ilmastonmuutoksesta ja yritän valinnoillani pienentää hiilijalanjälkeäni parhaani mukaan, ja toisinaan valtaosan ajattelemattomuus jopa melkein suututtaa. Siksi minäkin jo näin ennen lukemista toivon, että mahdollisimman moni tulisi lukemaan tämän kirjan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tätä kyllä lämpimästi. Pidin siitä, että vakavaa ja huolestuttavaa aihetta lähestytään vakavasti ja monipuolisesti. Tuntuu, että kirjan pariin pitäisi palata uudemman kerran.

   Poista
 2. Hyvä nosto. Uhka on tiedetty jo kauan, mutta bileet jatkuvat, ja kaikki päättyy tuhoon, näin luulen. Suomen lämpötila ei nouse, mikäli Golfvirta tyrehtyy, voi jopa kylmetä. Sitä ennen aavikoituminen kuivuus, ja meren pinnan nousu ovat jo niittäneet tuhoa. Toivottavasti olen väärässä, ja löydetään helpotus, tai tapahtuu muuta, joka hillitsee jatkuvaa pallon lämpenemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jokke.
   Niinpä. Kovin toiveikkaasti ei tulevaisuuteen voi katsella, mutta kai silti täytyy vain toivoa, että jotain tapahtuu. Ja siinä toivoessa täytyy tietenkin itse tehdä se, mitä voi.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Laura Lindstedt: Oneiron

"Rivi on kaunis kuin kaunein hautajaissaatto, surullinen kuin surullisin sävel, lohdullinen kuin äiti maan syli. Rivi on täydellinen. Naiset eivät pelkää."
Laura Lindstedtin Finlandia-palkittu Oneiron tuli minulle joululahjaksi, ja taisin viime vuoden viimeisinä päivinä kirjan lukea loppuun. Kirjasta kirjoittaminen on kuitenkin venynyt uuden vuoden puolelle, sillä tuntui, että kovin pian lukemisen jälkeen oli romaanista vaikea sanoa yhtään mitään.

Nyt, kun olen ehtinyt makustella, tunnustella ja mietiskellä, totean: Oneiron on huimaava, jäljet jättävä romaani, jonka vaikutus ei hetkessä katoa.
Tarina keskittyy seitsemään naiseen. Newyorkilainen Shlomith, moskovalainen Polina, brasilialainen Rosa, marseillelainen Nina, hollantilainen Wlbgis, senegalilainen Maimuna ja itävaltalainen Ulrike ovat kaikki kuolleet. Romaani kertoo siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeisenä aikana, keskellä valkeutta, ja mitä naisten elämässä oikein tapahtui. Huomasin, että alkuun minua kutkutti tietä…

Laura Manninen: Kaikki anteeksi

"Me olimme se vihreän puutalon uusi onnellinen perhe, jolla oli vanhemmat. Ja liikaa salaisuuksia. Ehkä joku oli nähnyt kun meillä kävi poliisiauto, kenties huomannut lastensuojelun kotikäynnillä, pannut merkille miten Mikko huusi minulle pihassa. Ehkä joku lasten kavereista oli kuullut kyläillessään asioita. Mutta jos joku olikin jotain huomannut, me kaikki teeskentelimme ettei se ollut mitään."Kaikki anteeksi on kuvaus parisuhdeväkivallasta, johon sisältyy niin laaja kavalkadi väkivallan muotoja, että tarinan asiantuntijatkin kavahtavat ja suosittelevat jo eroa. Päähenkilö Laura yrittää kuitenkin viimeiseen saakka pysyä yhdessä Mikon kanssa, vaikka Mikko lyö, uhkailee, puhuu rumasti ja satuttaa lukemattomin eri tavoin.

Laura on itsellinen nainen, joka kohtaa Mikon, eronneen kolmen lapsen isän. Alkuun kaikki vaikuttaa (tietenkin!) täydelliseltä, sillä mies osaa hurmata ja puhua kauniisti. Mutta sitten Mikon pimeä puoli alkaa kaivautua esiin ja saa vähitellen yhä enemmän til…