Siirry pääsisältöön

Elina Järvi ja Olga Poppius: Elämäni ennen kuolemaa

"Saara ei nykyään aktiivisesti mieti onnettomuutta ja sen tuomaa elämänmuutosta. 'Olen puhunut paljon onnettomuudesta ja aiemmasta elämästäni, eikä se ole tuottanut ongelmia. Mutta kun asiaa uppoutuu pohtimaan syvemmin, on se edelleen tosi vaikaa. Kun ajattelee, että tuossa entinen Saara ja tuossa nykyinen, siinä on aivan valtavan suuri ero.'"
Elina Järvi ja Olga Poppius:
Elämäni ennen kuolemaa
(Like 2017)
367 sivua

Elämäni ennen kuolemaa on painava teos. Ei niinkään kokonsa vaan ennemminkin sisältönsä puolesta. Se on myös raskas ja raastava mutta ehkä juuri sen vuoksi ehdottomasti lukemisen arvoinen.

Elina Järvi on kerännyt teokseen viisitoista todellista kertomusta ihmisistä, jotka ovat kohdanneet elämässään valtavan kriisin. Olga Poppiuksen kuvat täydentävät teosta onnistuneesti.

Kirjaa varten haastateltujen henkilöiden eteen on saattanut sattua sairastuminen tai liikenneonnettomuus, ja seurausten kanssa on pitänyt vain elää, vaikka koko elämä on saattanut mullistua täysin päälaelleen. Yksi kirjan tärkeimmistä muistutuksista onkin se, että kaikkea ei kukaan voi hallita. Elämä voi yllättää hyvinkin ikävästi, vaikka kuinka olisi tietoisesti rakentanut omasta tarinastaan haluamansa kaltaista.

Kirjaa ei kykene lukemaan hetkessä vaan se vaatii aikaa. Jotkut kertomukset ovat niin sydäntä särkeviä, että kuivin silmin niitä ei kykene lukemaan. Turhan monessa kohtalossa toistuu se, miten vaikeaa on saada apua, jota tarvitaan. Hyvinvointivaltiomme huolenpidossa on edelleen epäkohtia, jotka kaipaavat paikkaamista.

Elämäni ennen kuolemaa on tummasävyinen kokoelma todellisia kohtalontarinoita. Tummasävyisyyden keskellä on myös valoa, murheen keskeltä löytyy iloakin.
"Hämmästyin, miten paljon itsestään pystyy löytämään voimaa ja kuinka paljon minulla todella oli elämänhalua."
Elämäni ennen kuolemaa muistuttaa elämän arvokkuudesta ja ainutlaatuisuudesta. Kirjan luettuani yritin miettiä, mitkä tarinat olivat niitä, jotka jäivät vahvimmin mieleen. Sitten totesin, että jokaisella tarinalla on paikkansa ja jotain tärkeää sanottavaa. Niinpä en halua asettaa aitojen henkilöiden kertomuksia minkäänlaiseen järjestykseen vaan toivon, että hieno ja ajatuksiin voimakkaasti jäävä teos löytää lukijoiden pariin.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Kirjasta ovat kirjoittaneet myös esimerkiksi Mai ja Pauline von Dahl.

Kommentit

  1. Mä en ole tohtinu vielä aloittaa tätä.. kyllä varmaan saa taas itkua tuhertaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, kun muistutit tästä kirjasta! Aikomukseni on ehdottomasti ollut lukea tämä. Osin samojen tekijöiden Error - mielen häiriöitä oli vuoden 2016 parhaita tietokirjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kun muistutit Errorista, se minun on tarkoitus lukea.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii