Siirry pääsisältöön

Novellihaasteen koonti


Ompun novellihaaste on tullut päätökseensä. Ihan en ennättänyt niin paljoa novelleja lukea kuin etukäteen ajattelin, mutta mukavasti haaste innosti taas tarttumaan proosan lyhyeen muotoon.

Haasteeseen luin yhteensä 23 novellia: Christian Rönnbackan Hautalehdon joulu oli äänikirjana mukavaa kuunneltavaa joulukuussa, Tuuve Aron Lihanleikkaajan kaksitoista tarinaa nautiskelin perinteisenä painettuna kirjana ja Maritta Lintusen kymmenestä tekstistä koostuva Takapiru puolestaan oli e-kirja. Sattumalta tulin siis lukeneeksi novelleja useassa eri muodossa.

Olipas kiva uutinen Ompun blogissa: novellihaaste jatkuu! Toivon, että seuraava haaste innoittaa minut vielä mittavampaan novellisaldoon.

Reader, why did I marry him -blogin haastekoonti löytyy täältä.

Kommentit

 1. Onpa ihanat krookukset kuvassa :)
  Uskon, että Rönnbackan novellit sopivat juuri jouluun jo nimensäkin puolesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuten saakin kevään merkkejä etsiskellä. :( Jouluisia tekstejä ei tähän aikaan vuodesta kaipaile, mutta ensi joulua varten kannattaa Rönnbackan novelli pitää mielessä.

   Poista
 2. Minä ihastuin Maritta Lintuse novelleihin tämän haasteen aikana, luin niitä kaksi. Takapirua en ole tosin vielä lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis luin Lintuselta kaksi novellikokoelmaa, en vain kahta novellia.

   Poista
  2. Minä olen lukenut Lintuselta Mozartin hiukset aiemmin, mutta Takapirun myötä muistin, että pitää lukea enemmänkin. Lintunen on taitava kirjoittaja.

   Poista
 3. Toive Aron novelleja olen joskus lukenutkin ja pitänyt niistä. Taitavaa kerrontaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuuve muuttuu ihanasti toiveeksi tässä tekstinsyötössä. ;)

   Poista
  2. Autocorrect välillä yllättää! :) Aro kirjoittaa taitavasti, usein hänen maailmansa ovat mukavasti vinksallaan.

   Poista
 4. Kivoja vinkkejä jatkoa ajatellen, kun kaikki nimet ovat minulle vieraita. Ihanaa kun haaste jatkuu! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tieto haasteen jatkumisesta kyllä ilahdutti! :)

   Poista
 5. Outoja nimiä minullekin, Lintunen etenkin kiinnostaa.

  VastaaPoista
 6. Minuakin alkoi kiinnostaa Lintunen. En tiedä, miksen ole hänestäkään koskaan kuullut. Klikkasin Takapirun muistiin Goodreadsiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tutustua, Lintunen kirjoittaa niin sujuvasanaisesti.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Laura Lindstedt: Oneiron

"Rivi on kaunis kuin kaunein hautajaissaatto, surullinen kuin surullisin sävel, lohdullinen kuin äiti maan syli. Rivi on täydellinen. Naiset eivät pelkää."
Laura Lindstedtin Finlandia-palkittu Oneiron tuli minulle joululahjaksi, ja taisin viime vuoden viimeisinä päivinä kirjan lukea loppuun. Kirjasta kirjoittaminen on kuitenkin venynyt uuden vuoden puolelle, sillä tuntui, että kovin pian lukemisen jälkeen oli romaanista vaikea sanoa yhtään mitään.

Nyt, kun olen ehtinyt makustella, tunnustella ja mietiskellä, totean: Oneiron on huimaava, jäljet jättävä romaani, jonka vaikutus ei hetkessä katoa.
Tarina keskittyy seitsemään naiseen. Newyorkilainen Shlomith, moskovalainen Polina, brasilialainen Rosa, marseillelainen Nina, hollantilainen Wlbgis, senegalilainen Maimuna ja itävaltalainen Ulrike ovat kaikki kuolleet. Romaani kertoo siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeisenä aikana, keskellä valkeutta, ja mitä naisten elämässä oikein tapahtui. Huomasin, että alkuun minua kutkutti tietä…

Laura Manninen: Kaikki anteeksi

"Me olimme se vihreän puutalon uusi onnellinen perhe, jolla oli vanhemmat. Ja liikaa salaisuuksia. Ehkä joku oli nähnyt kun meillä kävi poliisiauto, kenties huomannut lastensuojelun kotikäynnillä, pannut merkille miten Mikko huusi minulle pihassa. Ehkä joku lasten kavereista oli kuullut kyläillessään asioita. Mutta jos joku olikin jotain huomannut, me kaikki teeskentelimme ettei se ollut mitään."Kaikki anteeksi on kuvaus parisuhdeväkivallasta, johon sisältyy niin laaja kavalkadi väkivallan muotoja, että tarinan asiantuntijatkin kavahtavat ja suosittelevat jo eroa. Päähenkilö Laura yrittää kuitenkin viimeiseen saakka pysyä yhdessä Mikon kanssa, vaikka Mikko lyö, uhkailee, puhuu rumasti ja satuttaa lukemattomin eri tavoin.

Laura on itsellinen nainen, joka kohtaa Mikon, eronneen kolmen lapsen isän. Alkuun kaikki vaikuttaa (tietenkin!) täydelliseltä, sillä mies osaa hurmata ja puhua kauniisti. Mutta sitten Mikon pimeä puoli alkaa kaivautua esiin ja saa vähitellen yhä enemmän til…