Siirry pääsisältöön

Enni Mustonen: Nimettömät - Järjen ja tunteen tarinoita #1

"Niiasin uudestaan ja sopersin typertyneenä jonkinlaisen kiitoksenkin. Vasta hetken päästä ymmärsin äidin ja apteekkarskan puheista, että minun pitäisi lähteä Helsinkiin uuteen palveluspaikkaan. 
- Muistaahan Hilma minun sisareni Augusta Ahlstedtin, joka poikkesi meillä uutenavuotena matkalla asessori Lagerborgin hautajaisiin?"
Enni Mustonen:
Järjen ja tunteen tarinoita - Nimettömät
(Otava 2004)
Äänikirjan lukija Erja Manto
Kesto 8h 16min.
Nimettömät avaa Järjen ja tunteen tarinoita -sarjan, joka kuvaa itsenäistyvän Suomen historiaa kahden nuoren naisen elämänpolkujen kautta. Hilma on piikatyttö, josta kasvaa vahva ja itsenäinen ompelijatar. Anna puolestaan on pappisperheen tytär, jolla on aikaa haaveilla ja mahdollisuus opiskella. Molemmat päätyvät Helsinkiin Augusta Ahlstedtin katon alle: Hilma piiaksi ja Anna tätinsä kaitsemaksi opiskelijaksi. Vaikka naiset ovat eri yhteiskuntaluokista, syntyy heidän välilleen yhteys.

Historiallisen sarjan avausjakso sijoittuu 1800-luvun loppuun, kun isänmaallisuus nostaa päätään ja toisaalta idästä kantautuu ajoittain huolestuttavia uutisia. Yhteiskunnallisten muutosten keskellä Anna ja Hilma elävät omaa elämäänsä, tekevät omia valintojaan ja kasvavat kohti aikuisuutta. Vaikka toinen on piika ja toinen parempiosainen opiskelija, ovat molemmat eräänlaisia rajojen rikkojia. Hilma ei liiemmin kuvia kumartele ja Anna puolestaan haluaa opiskella ja hankkia ammatin itselleen.

Kiinnostavinta antia tässä romaanisarjan osassa on luokkayhteiskunnan kuvaus. On mielenkiintoista, miten päähenkilöiden asemat vaikuttavat heidän tekemisiinsä niin paljon. Ajankuva on mielestäni hyvinkin todentuntuinen, ja vaikka Mustosen romaanit käsittääkseni historialliseen viihdekirjallisuuteen lasketaan, on tarjolla paljon muutakin kuin kepeää romantiikkaa. Henkilöhahmot ovat hekin kiinnostavia, ertiyisesti Anna ja Hilma, joskin Augusta Ahlstedt on ainakin näin alussa melko yksiulotteinen. Eräänlainen rajojen rikkoja silti hänkin: 1800-luvun lopussa matkusteleva ja itsellinen nainen ei tainnut olla kovin usein vastaan asteleva olento.

Tämän kuuntelin äänikirjana samoin kuin jo aiemmin sarjan kakkososan, joka on nimeltään Mustasukkaiset. Nyt on kakkososa uusintakuuntelussa ja sarjan seuraavat osat odottavat puhelimessani vuoroaan.

Tästä historiallisesta romaanista on kirjoitettu myös seuraavissa blogeissa: Kirjamielellä, Luettua ja Sivujen sanat.

Helmet 2017: 38. Kirjassa mennään naimisiin.

Kommentit

 1. Olen monta kertaa ajatellut kuunnella tämän sarjan äänikirjoina, mutta aina se on vaan jäänyt. Erja Manto lukijana on minulle todellinen vetovoimatekijä, sillä olen tähän mennessä pitänyt juuri hänen lukemistaan äänikirjoista eniten. :)

  ps. blogisi ulkoasu on ihanan raikas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äänikirjana tämä, kuten myös sarjan toinen osa, toimi mielestäni oikein hyvin. Kannattaa siis kokeilla! Kiitos!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…