Siirry pääsisältöön

Ann Napolitano: Kaunokaisia

Sylvien mieleen tuli ennustamisleikki, jota he olivat lapsena leikkineet. Vaikka he olivat vasta lähteneet Julian luota, ikävä tuntui kipeänä viiltona Sylvien kyljessä. Sylvie näki siskoistaan, että hekin ajattelivat leikkiä, ja Emelinen kulmien väliin ilmestynyt ryppy kertoi, että siskoa kadutti tapa, jolla hän oli pyyntönsä muotoillut. He olivat vastikään saaneet tietää, että Julia oli lähdössä pois puoleksi vuodeksi. Kaikkien mielestä lähteminen oli virhe. ´Hirveä ajoitus´, Cecelia oli sanonut. ’Hän lähtee karkuun’, Emeline oli todennut. Mutta Sylvie aavisteli, että isosisko oli pikemminkin lähtemässä jotakin kohti. Kohti uutta elämää. Julia halusi ajatella elämänsä uusiksi, ja sellaista oli vaikea toteuttaa, jos ympärillä oli ihmisiä, jotka olivat tunteneet hänet pikkutytöstä asti.

Ann Napolitano: Kaunokaisia
WSOY 2024
alkuteos Hello Beautiful
suomentanut Minna Kujamäki
alkuperäispäällys Donna Cheng
kannen maalaus Jessica Miller
479 sivua

Ann Napolitanon Kaunokaisia on tainnut olla tämän syksyn yksi isoista kirjasometapauksista. Runsain määrin olen kohdannut romaanin ylistystä sosiaalisessa mediassa, ja ymmärrän ylisanat hyvin.

Kaunokaisia on sukuromaani, jonka keskiössä on eritoten Padavanon perhe. Ja nimenomaan perheen tyttäret: Julia, Sylvie ja kaksoset Emeline ja Cecelia. He ovat nelikko, jonka muodostavat kaksi kaksikkoa. Oma yksikkönsä ovat Julia ja Sylvie, toisen yksikön muodostavat Emmie ja Cece.

Lisäksi ovat perheen vanhemmat, Rose ja Charlie. Ja sitten on eräs William, joka tutustuu Juliaan ja tulee järisyttämään tiivistä perhettä toisin kuin olisi koskaan voinut kuvitella.

Millä tavoin siskokset, jotka ovat toisilleen äärimmäisen rakkaat, kestävät maailman muuttumisen ja ajankulun, joka jättää väistämättä jokaiseen heistä jälkensä? Miten tiivis lapsuussuhde voi sitten, kun jokainen kasvaa kohti aikuisuutta ja tekee omat päätöksensä irrallaan siskoista ja lapsuudenperheestä? Miten käy, kun myös Rose-äiti tekee omat ratkaisunsa?

Jokainen romaanin hahmo on omanlaisensa, ja jokaisella on omat taakkansa kannettavanaan. William on elänyt ilman rakkautta, mutta Julia, päättäväinen Julia, tietää, mitä hän miehestä haluaa ja minkälaisen tulevaisuuden hän haluaa. Sylvie ei ole niinkään päättäväinen, mutta hätkähdyttää hän haluaa, ja hänelle sopii hyvin pussailla poikien kanssa kirjaston hyllyjen välissä. Cecelia on taidemaalari, ja hän ehättää ensimmäisenä horjuttamaan Julian vankkaa uskoa siihen, että tulevaisuus voi olla suunniteltavissa noin. Emeline on lempeä ja hiljainen kotikissa, joka rakastaa lapsia. 

Siskokset ovat kuin Pikku naisten sisarnelikko, ja mieluusti he vertaavatkin itseään romaanihahmoihin. Mutta kuka heistä on Beth? Entä miten kuvaan mahtuu rikkinäinen William? Entä seuraava sukupolvi?

Kun ryhdyin lukemaan Kaunokaisia, ei kyseessä ollut mikään lentävä lähtö. Romaani tuntui niin tavattoman amerikkalaiselta, että se etäännytti, alkuun kovastikin. Amerikkalaisuuden vaikutelma ja hienoinen etäännys säilyivät loppuun saakka, vaikka pääsinkin lopulta varsin jouhevasti romaanin maailmaan kiinni ja kiinnostuin henkilöistä, joista erityisesti Williamin, Julian ja Sylvien näkökulmista tarinaa kerrotaan.

Ihastuin romaanin kerrontaan, josta tulkitsin hyväksyvää katsetta ja lempeää ymmärrystä. Pidin siitä, miten samoja asioita valotettiin eri näkökulmista antamatta kuitenkaan liian toisteista vaikutelmaa. Eri kulmat täydensivät toisiaan oivallisesti ja muistuttivat siitä, miten katsantokantoja voi olla monenlaisia, kaikki yhtä oikeita.

Silti en voinut olla miettimättä, tuliko kerronnassa kaikessa runsaudessaan lopulta liian kiire. Tuntui, että olisin halunnut tietää enemmän siitä, mitä tapahtui niinä aikoina, joista ei oikeastaan puhuttu. Romaanihan ajoittuu paljolti 1980-luvulle, 1990-luku ohitetaan varsin kevyesti ja äkkiä ollaankin 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulla. Ja vaikka sisarukset onkin kuvattu kauniisti toisiaan täydentävinä, olisin kaivannut heidän hahmoihinsa jotain enemmän.

Pidin myös romaanin humaanista maailmasta, joka muistuttaa toisten ihmisten merkityksestä. Siinä, miten paljosta paitsi jäänyt William pääsee osaksi tiivistä perheyhteisöä, on jotain hyvin koskettavaa. Samoin siinä, miten väärin kohdelluksi joutunut voi havaita voivansa ymmärtää ja antaa anteeksi, sillä olihan taustalla kuitenkin halu suojella. Lämpimältä tuntui myös ajatus siitä, miten taide voi elävöittää ja eheyttää. Kyllähän sellaisia kertomuksia tarvitaan, sellaisia humaaneja ja lämpöä tuovia.

Muualla: Tuulevin lukublogi, Mrs. Karlsson lukee, Lumiomena ja Kirjaluotsi.

Kiitos kustantajalle ennakkolukukappaleesta!

Kommentit

  1. Olipa kiva lukea tästä kirjasta. Olen silmäillyt tätä mutta tiiliskivet eivät oikein nyt sovi minulle... ehkä voisin kokeilla tätä joskus loma-aikaan.

    VastaaPoista
  2. Joskus otan lukuun paljon kohistuja kirjoja ihan vain voidakseni muodostaa oman mielipiteen. Kaunokaisten lukemista ehkäilin, mutta päädyin sittemmin olemaan lukematta sitä. Itse asiassa lopullinen niitti oli kirjan vertaaminen Yanagiharan Pieneen elämään (josta en pitänyt). Nykyään en muutenkaan viitsi lukea yhdysvaltalaista kirjallisuutta paitsi erittäin tarkasti valiten.

    Tämä sinun kirjoituksesi oli kyllä kiinnostavaa luettavaa, ja vaikka en ole aikeissa Kaunokaisia lukea, niin ihan uteliaisuudesta kyllä luen siitä arvosteluja!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...