Siirry pääsisältöön

Anna Burns: Maitomies

Niin se meni. Vainoamista ja saalistusta oli vaikea määritellä, koska se tapahtui pikkuhiljaa. Vähän täällä, vähän tuolla, ehkä, ehkä ei, kenties, en tiedä. Se ilmeni jatkuvana vihjailuna, vertauskuvina, kuvailuna, metaforina. Maitomies saattoi tarkoittaa sitä, mitä arvelin hänen tarkoittavan, mutta saattoi yhtä lailla olla tarkoittamatta yhtään mitään.

Anna Burns: Maitomies
Docendo 2019
alkuteos Milkman 2018
suomentanut Laura Jänisniemi
kansi Luke Bird
399 sivua

Anna Burnsin Maitomies oli täsmävalintani Helmet-lukuhaasteeseen, johon piti löytää Booker- tai Pulitzer-palkittu teos. Burnsin romaani voitti vuonna 2018 The Man Booker -palkinnon ja on kiinnostanut minua jo muutaman vuoden. Nyt olikin hyvä syy piipahtaa kirjastossa poimimassa Maitomies mukaan.

Romaanin minäkertoja on 18-vuotias nuori nainen ja monen mielestä erikoinen. Hän esimerkiksi lukee kirjoja kävellessään, eikä se näytä ympäröivässä yhteisössä erityisen tavanomaiselta.

Erikoisen kiinnostavaksi minäkertoja muuttuu, kun huhut hänen ja Maitomiehen välisestä suhteesta alkavat liikkua. Kiinnostavaksi muuttuminen ei kuitenkaan missään tapauksessa ole sitä, mitä päähenkilö haluaa. 

Romaanissa kuvattu yhteisö nimittäin on senlaatuinen, että parasta olisi olla samankaltainen kuin muut ja mielellään myös mahdollisimman huomaamaton. Huomatuksi tuleminen on vähintään vaivaannuttavaa mutta se voi olla myös vaarallista.

Ympäristöä ei ole nimetty, eikä myöskään henkilöillä varsinaisesti ole nimetty. He ovat kuitenkin erotettavissa toisistaan: joukossa ovat esimerkiksi ehkä-poikaystävä ja ensimmäinen sisko. Nimeämättömyys tekee osaltaan sen, että romaanin miljöö vaikuttaa jotenkin ajattomalta ja universaalilta: ahdistavat ja ihmisiä rajoittavat asenteet ovat mahdollisia ajasta ja paikasta riippumatta; romaanin tapahtumat voi sijoittaa mielessään tulevaisuuteen yhtä hyvin kuin menneisyyteenkin. Jälkimmäinen vaihtoehto tulee väistämättä mieleen, kun miettii kirjailijan taustaa.

Olin alkuun hyvinkin innoissani Maitomiehestä ja luin sitä innolla. Romaani kuvaa hyvin vaikuttavasti muun muassa väkivallan uhkaa, patriarkaattia, oletuksia, henkistä rajoittamista, salailua ja sitä, miten vaikeaa keneenkään on luottaa. Rakenteeltaan teos on kuitenkin aika väsyttävä pitkine lukuineen ja kappaleineen, eikä runsas kuvailu juuri helpota asiaa. On siis pakko myöntää, että välillä väsyin ja kirja jäi lojumaan sivuun, kun en vain jaksanut tarttua siihen.

Joka tapauksessa Maitomies on loppuun asti vaikuttava ja tunnelmaltaan vetävä teos, jossa yhdistyvät jännittävällä tavalla niin huumori kuin hyytävyys. Päällimmäiseksi mieleeni jäi jälkimmäinen. En voi sanoa ihastuneeni mutta ihailen Burnsin taitoa luoda outo ja unenomainen maailma, jossa on samalla jotain viiltävää.

Muualla: Lumiomena.

Helmet 2024 -lukuhaaste: 3. Booker- tai Pulitzer-palkinnon voittanut kirja.

Kommentit

  1. Minä olen joskus yrittänyt lukea tätä, mutta jättänyt kesken. Ehkä kokeilen vielä joskus toisessa mielentilassa uudelleen.

    VastaaPoista
  2. Enpä ole tästä kirjasta koskaan kuullutkaan. Huhut ja ympäristön asettamat rajoitukset kuulostavat juuri sellaiselta vähän ahdistavalta yhdistelmältä, johon en ehkä tällä hetkellä tule tarttumaan. Enkä taida jaksaa kovin kiemuraista kerrontaakaan. Kokonaisuutena varmaan kuitenkin ihan kiinnostava.

    VastaaPoista
  3. Onpa erikoinen tarina. Toisaalta kiinnostaa, mutta mieleeni tuli jo ennen kuin ehdin kirjoituksessasi siihen pisteeseen: onkohan hivenen raskas? Pidän kuitenkin ajatuksesta, että aika ja paikka jätetään määrittelemättä ja tarina on siten universaali.

    VastaaPoista
  4. Minä luin tämän silloin heti tuoreeltaan ja tykkäsinkin, mutta muistan että oli haastava ja sivukaupalla tekstiä ilman hengähdystaukoja. Pohjois-Irlantiinhan sitä on enimmäkseen sijoitettu, niin sen ajattelin lukiessakin.

    VastaaPoista
  5. Kuulostaa siltä, että en saisi tätä loppuun.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...