Siirry pääsisältöön

Riikka Pulkkinen: Lumo

Kun tyttö kasvoi, hän varmasti ajatteli elämän suurta elokuvaa yhä, vaikka kukaan ei tarkkaan tiedä, mitä hän ajatteli. Ehkä tyttö pohti silmientakaisuutta. Ehkä hän suri yhden näkökulman suppeutta. Asia saattoi harmittaa tyttöä juuri ennen nukahtamista: jos hän olisi alkanut toden teolla ajatella oman minuutensa vankilaa, sitä, ettei hän koskaan olisi kukaan muu kuin hän itse, pelkkä hän, hän olisi murehtinut niin, että hänen vuoteestaan olisi tullut kyynelallas.

Riikka Pulkkinen: Lumo
Otava 2022
kansi Piia Aho
382 sivua

Philippa Laakso on kuollut. Naapuri löytää hänet menehtyneenä pihalta. Vain 17-vuotiaana kuolleen nuoren kohtalo on mysteeri: mikä hänet tappoi?

Ehkä vielä suurempi mysteeri on Philippa itse. Kuka hän lopulta oikein oli?

Kuolemansyyntutkijat selvittävät sekä Philippan elämää että hänen lähipiiriään. Tutkinnan aikana he kuulevat niin ruumiin löytänyttä kuin kuolleen läheisiä. Jokaisella on oma tarinansa kerrottavanaan, ja muistojen keskellä Philippa asettuu ristivalotukseen, joka valaisee häntä joka puolelta. Silti jotain tuntuu jäävän aina varjoon.

Selvää on ainakin se, että Philippa Laakson elämä oli moninaisuuden leikkiä. Hän halusi tehdä elämästä leikin, ja leikittelyyn hän houkutteli mukaan monen muunkin. Tärkeä esine on Olympus Pen -kamera, joka on tallentanut monenlaisia tilanteita ja monenlaisia ihmisiä.

Kun Philippa leikkii elämän mahdollisuuksilla, tuntuu myös romaani leikkivän fiktion mahdollisuuksilla. Se on metafiktiota, se sisältää erilaisia tekstilajeja kuulusteluraportista viralliseen huomautukseen. Se nostaa esille tyttöyttä ja tyttöyden rajoja, kyseenalaistaa ja irvailee. Siinä määrin monikerroksinen romaani on, että se ei tyhjene yhdellä lukukerralla.

Lukijana koen tulevani osaksi leikkiä, joka osaksi pitää mukanaan mutta ei aina. Tulee hetkiä, jolloin haluan lopettaa leikin, jäädä sivuun tai ainakin huokaista hetken, niin täynnä monenlaisia aineksia romaani on ja niin loitolle se välillä minut lukijana työntää.

Silti romaanin maailma ja henkilöt jäävät kutkuttamaan mieltä, se kaihertaa ja mietityttää. Lumo oli lukupiirikirjanamme, ja lukupiirin käsittelyyn se sopikin runsaudessaan erinomaisesti. Keskustelua riitti.

Helmet 2022 -lukuhaaste: 27. Kirjaa on suositellut toinen lukuhaasteeseen osallistuva.

Kommentit

  1. Minäkin odotan tätä, löytyy jo lukupinosta. :) Tyttöyden teemat ovat ajasta aikaan kiinnostavia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tematiikka tässä on tosiaan kiinnostavaa! Tulin miettineeksi Petra Forsténin Kadonneita tyttöjä tämän myötä juuri tuon tyttöyden vuoksi.

      Poista
  2. Tämän olisi kovasti halunnut lukea, mutta on niin uusi ettei kirjastosta saanut. Ensi vuonna sitten. Vaikuttaa varsin erikoiselta hyvällä tavalla!

    VastaaPoista
  3. Tämä kyllä kiinnostaa. Mainitsit sen Forstenin Kadonneet tytöt, yritin alkaa sitä kuunnella mutten päässyt oikein alkua pidemmälle kun en ymmärtänyt siitä mitään ⁉️
    En tiedä pitäisikö vain yrittää uudestaan... Siihen vaan on aina kynnys korkealla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oijoi. Luin Kadonneet tytöt painettuna versiona, ja minusta se toimi mainiosti. En osaa arvioida, voisiko formaatti vaikuttaa kokemukseen noin paljon.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...