Siirry pääsisältöön

Maria Mustranta: Äidin tehtävä

Se oli laiska ja silti täysi päivä, niin onnellinen, että se melkein sattui. Pojat uivat ja kaivoivat hiekkaan monimutkaisia onkaloita. Vielä vuosia myöhemmin, usein istuessani hiekkarannalla, muistin tuon päivän valkoiset pyyhkeet ja kädenlämpöisen veden, miten ojentauduin välillä ottamaan Perrier-pullon kylmälaukusta ja miten selasin uneliaana Mirellan saksalaisia ja portugalilaisia juorulehtiä, joista ymmärsin tuskin sanaakaan. Miten juopuneelta vaikuttava nainen tuli kauppaamaan puisia koruja ja Mirella antoi hänelle kaksikymppisen, torjui naisen tyrkyttämän riipuksen ranteen heilutuksella ja toivotti hyvää kesää.

Maria Mustranta: Äidin tehtävä
WSOY 2022
kansi Sanna-Reeta Meilahti
284 sivua
äänikirjan lukija Hannamaija Nikander
kesto 6 t 52 min

Maria Mustrannan toisen romaanin Äidin tehtävä minäkertoja on Laura, Pyryn yksinhuoltajaäiti. Romaani kattaa vuosien aikajakson ja käynnistyy, kun Pyry on yhdeksänvuotias. Laura on jälleen kerran kutsuttu koululle selvittämään poikansa edesottamuksia: Pyryn on vaikea hallita tunteitaan ja käytöstään, ja koulussa tulee vaikeuksia tämän tästä.

Pyry on vaikeuksiensa vuoksi yksinäinen ja niin on myös hänen äitinsä. Laura suree poikansa vaikeuksia ja sitä, että vähät kaverit kaikkoavat yksi toisensa jälkeen, kun Pyry kuohahtaa. Äidin suru on tunnistettavaa ja melankolista.

Sitten Pyryn elämään saapuu Rafael, hyvin käyttäytyvä poika, joka pysyy rinnalla kuohahduksista huolimatta. Rafael tuntuu vastaukselta rukouksiin varsinkin, kun Rafaelin varakas perhe pystyy tarjoamaan Pyrylle sellaisia elämyksiä, joihin Laura ei vähävaraisena kykene.

Poikien ystävyys yhdistää myös äidit. Laura ja Mirella viettävät paljon aikaa yhdessä ja jakavat kokemuksiaan lapsista, joiden kanssa elämä ei aina suju tanssin lailla.

Komean julkisivun alla on kuitenkin rosoja. Mitä enemmän Laura syventyy Rafaelin, Mirellan ja Pekan maailmaan, sitä enemmän häntä arveluttaa. Onko Rafael sittenkään hyvää seuraa Pyrylle?

Lauralle valkenee myös, että varakkuus ei tuo onnea. Häntä arveluttaa Mirellan tapa kohdella poikia kuin nämä olisivat pieniä aikuisia, eivätkä kasvatusperiaatteet muutenkaan aina osu yksiin.

Äidin tehtävä on jännitteinen ja hyvin otteessaan pitävä romaani äideistä ja pojista. Keskiöön nousevat sekä äidin suhde lapseensa että kahden hyvin erilaisesta maailmasta ponnistavan äidin keskinäinen suhde.

Romaanin tunnelma on pahaenteinen: lukija tietää odottaa, että jotain ikävää tapahtuu. Pahaenteisyys ei kuitenkaan käy liian raskaaksi, koska kerronnassa on sopivassa määrin toteavuutta ja etäisyyttä.

Romaani saa pohtimaan perhesuhteita ja sitä, kuinka voimaton yhteiskunta on lapsen ongelmakäyttäytymisen edessä. Toistuvat lastensuojeluilmoitukset eivät johda mihinkään ja perheiden täytyy pärjätä parhaaksi näkemällään tavalla. Lauran ja Mirellan keinot selviytyä haastavien lasten kanssa poikkeavat toisistaan, mutta on ymmärrettävää, että kumpikin etsii tapansa pärjätä.

Romaani kysyy, mikä on äidin tehtävä. Mikä on äidin vastuu ja mihin saakka äidin täytyy venyä? Siinä onkin paljon mietittävää tässä ajassa, kun lasten ja perheiden pahoinvointi tuntuu vain lisääntyvän. Vaikuttavalla teoksella on siis tärkeä yhteiskunnallinen viesti.

Helmet 2022: 6. Kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija.

Kommentit

  1. Pidin kovasti tästä kirjasta. Teksti kulkee sujuvasti ja osoittelematta, paljon jää löydettäväksi rivien väliin.

    Minusta tämä on myös tarina siitä, miten äidit saavat puolustaa lapsiaan, jotka eivät sovi tavalliseen muottiin ja siksi eivät tule ymmärretyiksi systeemissä. Opettajilta tai muilta ammattilaisilta ei saa tukea kasvatukseen, vaan tarjolla on virheiden luettelua ja hyödyttömiä tarratauluvinkkejä. Osa lapsista vain ei elä miellyttääkseen aikuisia, vaan heille on esimerkiksi tärkeää että sovituista asioista pidetään kiinni, vaikka silloin aikuisen pitäisi joustaa. Hyvin tuodaan esiin sekin, että koulut ovat rauhattomia ja luokat ovat täynnä erityisen tuen oppilaita, mikä saa opettajat väsymään ja toivomaan helppoja ratkaisuja. Rauhallisessa ympäristössä tilanteet puolestaan eivät kärjisty niin helposti, ja syntyy onnistumisten hyvää tekevä kierre.

    Tiedetään, että tunnesäätelyn ongelmien taustalla voi olla jokin varhaisen lapsuuden stressaava kokemus, kuten äidin kokema stressi tai vanhempien etäisyys ja tunnekylmyys. Tämäkin näkyy tarinassa hyvin, vaikka sitä ei erikseen tuoda esille. Päähenkilöt valitettavasti jäävät siihen oletukseen, että lapsen luonne vain on sitä mitä on ja turhautuneina pitävät äkkipikaisuuksissa tehtyjä tekoja jopa pienen lapsen omina valintoina - niin lapsi oppii itsekin ajattelemaan. Vaikka kyseessä ei ole mikään self-help-opas, olisin mielelläni lukenut tarinassa viittauksen siihen, ettei kukaan voi itse vaikuttaa oman varhaislapsuutensa olosuhteisiin. Ihmisen aivot kehittyvät tiiviissä vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa, ja tulevaisuuden toimintamalleille luodaan pohja jo ensimmäisten elinvuosien aikana. Toki lähtökohdista huolimatta voi myöhemmin myös opettaa aivoilleen toisenlaisia toimintamalleja.

    Mielestäni tarinassa näkyy hyvin myös rakkauden ja rehellisyyden hyvää tekevä vaikutus. Kun oma lapsi mokailee, pitää asiat kohdata rehellisesti kerta toisensa jälkeen. Aikuisen ei pidä sulkea silmiään lapsen tahallisilta vääriltä teoilta, mutta jokaiseen wilmaviestiin ei silti tarvitse reagoida, jos asia on jo selvitetty koululla. Pitäisi kasvattajana osata tunnistaa se, milloin lapsi tietää tehneensä väärin ja katuu sitä, ja milloin hän oikeasti testaa omien oikeuksiensa rajoja. Vanhemmuus on hankalaa ja hapuilevaa - ja jos joku pitää itseään erityisen hyvänä kasvattajana, se johtunee vain siitä että hänelle on sattunut ns. helppoja lapsia...

    Kaikki lapset ja lapsista kasvaneet aikuiset ovat joka tapauksessa rakkauden arvoisia, se minulle tarinasta myös välittyi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiitos ihanan pohtivasta kommentista! Tosi hyviä pointteja. Minusta romaani kirvoittaa kaiken kaikkiaan monenlaiseen moraaliseen pohdintaan: missä kulkevat rajat, mikä on oikein, missä kohtaa aikuisen täytyy suojella lasta ja missä kohtaa suojelua on liikaa. Hirveän hyvin tulee esille se, että ei ole yksinomaan oikeita tai vääriä ratkaisuja vaan elämä on kaikkea muuta kuin mustavalkoista – on sitten vanhempi tai ammattikasvattaja.

      Juuri tuo, mitä sanotkin: "hyvä kasvattaja" voi olla vain sitä, että on ns. helppoja lapsia. Haastavissa tilanteissa kasvattajuutta todella punnitaan, ja toisaalta sivusta on helppoa arvostella, miten pitäisi toimia.

      Aivan ihana tuo viimeinen virke: kaikki lapset ja aikuiset ovat rakkauden arvoisia <3

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...