Siirry pääsisältöön

Silja-Elisa Laitonen: Valinta

Muut tytöt jatkoivat juttujaan, ja Raakel alkoi selata uutukaista opustaan. Sivulta 18 hän luki mitä viestijaostosta sanottiin ja etenkin neljäs kohta sai hänen mielikuvituksensa laukkaamaan: Toimisto- ja viestijaosto asettaa liikekannallepanon sattuessa ammattitaitoisia toimisto- ja viestilottia maanpuolustuksen palvelukseen. Sen täytyi tarkoittaa rintamalle, sinne jonnekin minne kaikki halusivat. Siinähän luki nimenomaan maanpuolustuksen palvelukseen. Ei mihinkään toimistoon keskelle kaupunkia, mikä oli Raakelin mielestä pahin skenaario tulevasta sijoituspaikasta. Olisiko hän jossain korsussa tai bunkkerissa? Keskellä yötä, korpimetsässä, entä jos viestilinjat katkeaisivat? Entä jos desantit hyökkäisivät? Hän oli jo valmis.

Silja-Elisa Laitonen: Valinta
Tammi 2022
kansi Emmi Kyytsönen
480 sivua
äänikirjan kertoja Katja Aakkula
kesto 14 t 57 min

Silja-Elisa Laitonen tarttuu esikoisromaanissaan kiinnostavaan aiheeseen: naisiin sodassa. Romaanin päähenkilö on Raakel, tuore ylioppilas, joka haluaa lotaksi. Ja hänen toiveensa toteutuu: matka vie Hankoon äidin vastustuksesta huolimatta.

Kun Raakel suuntaa kohti unelmiaan, hän jättää samalla taakseen kodin ahdistavan ilmapiirin. Erityisesti suhde äitiin on vaikea, ja nuori nainen haluaa näyttää paitsi pärjäämisensä myös sen, että tekee lopulta kuitenkin tahtonsa mukaan.

Raakelin tie ei ole mutkaton. Hänen pyrkimyksiään ei katsota aina hyvällä eikä hän sovi muottiin, johon äiti hänet haluaa sovittaa. Toisaalta hän kokee taustansa vuoksi erillisyyttä suhteessa muihin: hyväosaisen perheen tytär poikkeaa joukosta, jossa on enemmänkin työläistaustaisia.

Nuori ylioppilas näkee lotan työn seikkailuna eikä ymmärrä, mikä häntä lopulta odottaa. Kun sodan kauheudet paljastuvat, avautuvat myös Raakelin silmät. Valinta osoittaa sodan järjettömyyden ja muistuttaa, miten sota rikkoo, vaikka siitä hengissä selviäisikin.

Valinta on kiinnostava romaani naisista sodassa: on hienoa, että lottien työtä avataan kaunokirjallisuuden avulla ja siten muistutetaan myös naisten merkityksestä sotatoimien aikana. Tällaisena aikana on tarpeen muistuttaa sodan järjettömyydestä.

Historiallisen romaanin genre ei ole aivan helppo. Välillä ihmettelin sananvalintoja, jotka eivät aivan tunnu istuvan 1940-luvulle. Raakelin ja hänen tätinsä Elisabethin hahmot jäävät kuitenkin kiinnostamaan siinä määrin, että odottelen mielelläni jatkoa Suviranta-sarjalle.

Muualla: Sheferijim ja Anun ihmeelliset matkat.

Helmet 2022: 15. Kirja käsittelee aihetta, josta haluat tietää lisää.

Kommentit

  1. Tosiaan hyvä aihe, lottia ei ole käsitelty kirjallisuudessa lopultakaan kovin laajasti.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok