Siirry pääsisältöön

Jenna Kostet: Linnunluisia

Eräänä päivänä saaren päällä leijailee paksu sumu. Pilvi on nielaissut koko maailman. Majakka on päällä koko päivän, ja sen valo haparoi pitkin maisemaa, joka on pehmeä kuin pumpuli. Isä murjottaa, koska huonon sään takia hotellissa yöpyvien lintututkijoiden kanssa sovittu veneretki peruuntuu. Minä olen kiitollinen sumusta, koska se antaa kulkea suojassa katseilta. Saan olla piilossa niin, että voin olla kuka tahansa ja mikä tahansa, eikä minun tarvitse pelätä.

Jenna Kostet: Linnunluisia
Aula & Co 2020
357 sivua

Linnunluisia-romaanin miljöönä on saari. Se sijaitsee Turun ulkosaaristossa, on eristyksissä, säiden armoilla ja aivan omanlaisensa. Omanlaisiaan ovat myös saaren ja romaanin ihmiset, ja omanlaisensa on romaanin tunnelma. Jännitteitä on ilmassa, henkilöiden välillä, kaikessa, ja jännitettä Jenna Kostet taitavasti romaaniinsa rakentaa.

Tarinan keskiössä on perhe, joka on stereotyyppisen perheen kuva: isä, äiti ja kaksi lasta. Lapset ovat jo aikuistuneet, ja toinen heistä, Mikael, on tarinan toinen kertoja. Kertojana toimii myös perheen isä Jouko. Jännitettä romaaniin luo kysymys siitä, mitä saaressa tapahtui vuosia sitten. Miksi saarella asunut nainen menehtyi? Mikael ei tiedä juuri mitään, Jouko tietää jotain. Mitä isä salaa pojaltaan? Entä mitä Mikaelin äiti ja sisar tietävät?

Jo romaanin alku paljastaa tilanteen, jonka ympärille tarina kietoutuu: Rebekka on vedessä, ja elävästä tulee ruumis. Tästä tilanteesta siirrytään nykyaikaan, josta palataan aika ajoin muistamaan mennyttä ja pohtimaan, minkälaista polkua päädyttiin nykyhetkeen, jossa eittämättä on jotain erikoista. Tietyllä tapaa kaikki on kuten aina: kesä tulee, saari odottaa. Kesästä muodostuu kuitenkin elämää mullistava ajanjakso erityisesti Mikaelille, joka tutustuu Matildaan, kuolleen naisen tyttäreen. 

Matildassa on jotain kummallista. Saarelaiset vieroksuvat häntä, eikä Mikaelin perhekään varsinaisesti ilahdu nuorten ystävyydestä. Vierestä tilannetta tarkkailee Jouko-isä, joka palaa mielessään muistamaan Matildan äitiä ja avaa vähä vähältä sitä, mitä aiemmin tapahtui, miksi perheessä kytee oudosti ja miksi Eija-vaimon on niin vaikea olla. Lukijana ei voi olla kysymättä, miksi Jouko ja Eija edelleen kannattelevat avioliittoaan, joka ei tunnu olevan kummankaan näkökulmasta järin onnellinen.

Linnut tuovat romaaniin voimakasta symboliikkaa, joka kiehtoo. Jouko on lintututkija, Matilda lukee lintuja tavallaan ja Eija ennemminkin inhoaa kuin ihailee. Miljöö on tietenkin senlaatuinen, että linnut ovat välttämätön osa sitä. Linnut ja saaristo muodostavatkin maiseman, joka tulee voimakkaan visuaalisesti mieleen romaanin sivuilta.

Jenna Kostetin kieli on viehättävää. Romaanin rakenne on kiehtova ja kiinnostusta ylläpitävä, jos kohta pieni tiivistäminen ei olisi tarinalle haitaksi ollut. Jännite aivan koko aikaa kantanut siinä määrin kuin odotin. Kaiken kaikkiaan Linnunluisia on persoonallinen ja mieleenjäävä tarina eräästä perheestä salaisuuksineen.

Linnunluisia sopii oivasti Kirjoja ulapalta -lukuhaasteeseen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...