Siirry pääsisältöön

Sarah Crossan: Kuunnousu

"Juoksemisen sijaan
olin lähdössä Texasiin
laskemaan päiviä
veljen teloitukseen,
ja oli aivan turhaa yrittää
piristää minua."

Sarah Crossan: Kuunnousu
S&S 2020
alkuteos Moonrise 2017
suomentanut Kaisa Kattelus
381 sivua

Säeromaani on minulle aivan uusi tuttavuus. Sellainen Sarah Crossanin Kuunnousu on: runon muotoon aseteltu romaani, joka kertoo kokonaisen tarinan.

Tarina on Joen ja hänen veljensä Edin. Ed lähti kotoa kymmenen vuotta aiemmin, eikä Joe ole häntä sen jälkeen nähnyt. Isoveli on toisessa osavaltiossa lukkojen takana: Ed viruu vankilassa odottamassa kuolemantuomiotaan. Nyt on viimein aika tavata, sillä Edille on annettu päivämäärä, milloin hänen tuomionsa pannaan täytäntöön.

Niinpä rahaton ja työtön 17-vuotias Joe matkustaa Texasin paahtavan auringon alle nähdäkseen veljensä viimeiset kerrat ennen tämän kuolemaa. Matka veljen luokse ja päivittäiset tapaamiset tämän kanssa ovat myös matka yhteiseen menneisyyteen, kun Joe oli vielä pieni poika ja Ed nuorukainen, joka ajautui pikkurikoksiin ja hankauksiin äitinsä kanssa.

Mutta tekikö Ed rikoksen, josta häntä syytetään? Tappoiko hän todella ihmisen? Todisteet ovat epäselvät mutta oikeuslaitos on järkähtämätön. Epäonnekseen Ed joutui syyllisen penkille Texasissa, jossa kuolemantuomio on vielä mahdollinen, ja niinpä  hän on päätymässä kuolemansellin kautta viimeiselle tuomiolleen.

Kuunnousun kertoja on Joe, joka tapaa veljensä kymmenen vuoden jälkeen. Kymmenen vuotta on pitkä aika, varsinkin, kun Joe oli vasta seitsemänvuotias veljensä lähtiessä. Kuluneiden vuosien umpeen kuromiseen ei kuitenkaan ole paljon aikaa, vain viikkoja. Sinäkin aikana aika on rajallinen, sillä kuolemaantuomittua saa tavata vain lyhyitä hetkiä päivittäin. Joe yrittää käyttää ajan hyödyksi ja tutustua taas veljeensä. Mutta miten käyttää hyödyksi aika, jonka rajallisuuden tiedostaa kipeästi?

Joen perhe on esimerkki perheestä, jossa osattomuus ja syrjäytyneisyys ovat arkipäivää. Äiti häipyy pian Edin jouduttua vankilaan, mutta sisar sentään jää. Yksinäisyyttä Joe on ehtinyt joka tapauksessa kokea elämänsä varrella riittämiin, ja onnettomalta tuntuu, että yksin hän on suurelta osin myös Texasissa tilanteessa, jota kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan. Onneksi hän saa osakseen myös myötätuntoa: kahvilanpitäjä Sue kantaa pojalle ruokaa, kun tämä yrittää korjata romuautoa paahtavassa auringonpaisteessa, ja samalla Joe tutustuu myös ikäiseensä Nelliin, joka herättää kammottavassa tilanteessa lämpimiä tunteita ja saa ajatukset muualle kuin sellissä viruvaan veljeen.

"Minulla    ei ole koskaan ollut isää
mutta         minulla oli isoveli
kunnes       ei enää ollut
ja               sitten ei ollut enää äitiä
ja               mietin jatkuvasti
milloin       olisi se hetki
jolloin        sisko lähtisi,
jolloin        täti lähtisi,
milloin       kaikki joita rakastan kävelisivät ulos ovesta

                ja jättäisivät minut yksin."

Romaanin sivuilta luen kritiikkiä kuolemanrangaistusta kohtaan. Vaikka Edin tuomio ei näytä vedenpitävältä, anomukset tuomion kumoamiseksi evätään kerta toisensa jälkeen. Ed odottaa teloituspäivää pitäen yllä toivoa viimeiseen hetkeen saakka, sillä joskus on käynyt niin, että osavaltion kuvernööri on viime hetkellä kumonnut tuomion. Joe on skeptisempi ja yrittää valmistautua luopumaan veljestään. Voiko sellaiseen kuitenkaan koskaan valmistautua?

Romaani on tavattoman surumielinen. Joen kertojanääni on sydäntäsärkevä, se vetoaa tunteisiin ja saa lukijan asettumaan sitkeän ja vihaisen nuorukaisen puolelle. Päivästä toiseen yksinäinen Joe vaeltaa veljensä luokse kovasta helteestä huolimatta ja yrittää saada itselleen työpaikan. Samalla hän muistaa menneisyyttä. Tulevaisuuteen ei juuri uskalla tai edes kannata katsoa.

Kuunnousu on romaani, joka saa tunteet pintaan. En ole monen romaanin kohdalla kyynelehtinyt niin paljon kuin Kuunnousua lukiessani, ja tapahtumat puskivat mieleen vielä kirjan päätyttyäkin. Fiktio tuntuu hämmentävän todelliselta ja saa pohtimaan ihmisten valtaa toisiinsa ja pienten ihmisten asemaa oikeusjärjestelmässä, joka ei aina tunnu oikeudenmukaiselta. Nuori Joe jää sydämeen, ja toivon hänenlaistensa löytävän tiensä pois kehästä, johon he heti syntymästään ovat päätyneet.

Voi, Joe. Voi, Ed.

Sarah Crossanin romaanista ovat kirjoittaneet myös Heidi ja Laura.

Helmet 2020 -lukuhaasteessa Kuunnousu asettuu kohtaan 27: runomuotoinen kertomus, runoelma tai säeromaani.

Kommentit

  1. Kirjan puolessa välissä kyyneleet alkoivat putoilla ja lopulta olin kuin pato, joka tulvehti. Crossanilla on taito koskettaa syvimpiä tunteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin todella on. Jotain koskettavaa kerronnassa oli pitkin matkaa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok