Siirry pääsisältöön

Maria Annala: Trumpin kansa – keitä he ovat ja miksi he rakastavat johtajaansa

Pian Alice ajeli ympäriinsä valtavin Trump-kyltein koristamallaan pakettiautonromulla ja puhui Trumpin puolesta missä ikinä liikkuikin. Hän matkusteli ympäri osavaltiota esiintymässä poliittisten yhdistysten tapahtumissa ja muissa poliittisissa tilaisuuksissa, mutta hänen työnsä ei koskaan loppunut tilaisuuden loppuessa. Halvassa pannukakkuketjuravintolassa asioidessaan Alice alkoi jututtaa häntä palvelevaa tarjoilijatyttöä ja sai tämän innostumaan Trumpista. Kun hänen kotiovellaan kävi kuljetuspalvelun miehiä tuomassa paketteja, hän levitti näille Trump-ilosanomaa.


Maria Annala:
Trumpin kansa – keitä he ovat ja miksi he rakastavat johtajaansa
Into 2020
277 sivua
Maria Annala on Yhdysvaltojen politiikkaan erikoistunut toimittaja. Teoksessaan Trumpin kansa  – keitä he ovat ja miksi he rakastavat johtajaansa Annala kuvaa kolmen intohimoisen Trumpin kannattajan ponnisteluja vuoden 2016 vaalikampanjassa. Pääasiassa kirjassa keskitytään avaamaan Trumpin kannalta voittoisan vaalikampanjan kulkua mutta voitonjuhlien jälkeen kurkotetaan myös kohti tulevaa:
Tällä hetkellä vaikuttaa kuitenkin todennäköiseltä, että Trump valitaan toisellekin kaudelle.
Trumpin kansan päähenkilöt ovat irlantilaissyntyinen isoäiti Alice, oikeustieteen opiskelija Brian ja vaalikampanjan alkaessa vain 16-vuotias Christianné. Kukin heistä on mukana Trumpin vaalikampanjassa. Kukin heistä myös uskoo tulevaan presidenttiin silloinkin, kun vastatuuli puhaltaa. Kannattajien intohimoisuus kuvastuu vahvasti sivu sivulta – varsinkin Alice sitoutuu asiaansa todella vahvasti eikä horju silloinkaan, kun jopa omasta leiristä tulee hyökkäyksiä.

Annala on koonnut vakuuttavan teoksen, jota varten hän on käynyt lävitse vaikuttavan määrän lähteitä. Kokonaisuus ei vaikuta palasista kokoon kyhätyltä vaan päinvastoin: rakenne toimii hyvin ja kerrontaa on helppo seurata. Haastatellun kolmikon kokemuksista ja monenlaisista asiatiedoista muotoutuu monipuolinen kuva Yhdysvaltojen sisäpolitiikasta ja vallitsevasta yhteiskunnallisesta ilmapiiristä – sekä ennen kaikkea siitä, millaiset kansalaiset istuvaa presidenttiä kannattavat. Ja heitähän riittää.

Kirjan luettuani olen edelleenkin hämmentynyt siitä, miten Trumpia kannatetaan rasistista, naisia halventavista ja itsekeskeisistä kommenteista huolimatta. Annalan kirjan kannattajakolmikko tuntuu suhtautuvan presidenttiinsä suorastaan fanaattisesti – jos toki Brian lienee kolmikon maltillisin – eikä "valontuojassa" suostuta näkemään mitään vikaa.
'Presidentti ei ole tehnyt mitään väärää', hän painottaa.
Trumpin kansa on kiinnostava ja ajankohtainen teos. Jossain kohtaa tosin väsähdän hieman kannattajien järkähtämättömään Trump-uskoon ja kaipaan lisää erilaisia ääniä kertomaan ajatuksiaan johtajastaan. Ymmärrän kuitenkin teoksen rajauksen

Maria Annalan kirjasta muualla: Kirja vieköön! ja Kirjojen kuisketta.

Kiitos kirjailijalle ja kustantajalle arvostelukappaleesta!

Kommentit

  1. Tämä oli hyvä ja huippukiinnostava kirja. Mutta olen edelleen yhtä hämmnästynyt kuin sinäkin. Ei tätä ilmiötä suomalainen voi tajuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tosiaan tuntuu siltä, että ilmiön käsittämiseen ei yksi kirja riitä. Sulattelen vielä sitäkin, että Trumpin uudelleenvalinta näyttää todennäköiseltä.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…