Siirry pääsisältöön

Maria Annala: Trumpin kansa – keitä he ovat ja miksi he rakastavat johtajaansa

Pian Alice ajeli ympäriinsä valtavin Trump-kyltein koristamallaan pakettiautonromulla ja puhui Trumpin puolesta missä ikinä liikkuikin. Hän matkusteli ympäri osavaltiota esiintymässä poliittisten yhdistysten tapahtumissa ja muissa poliittisissa tilaisuuksissa, mutta hänen työnsä ei koskaan loppunut tilaisuuden loppuessa. Halvassa pannukakkuketjuravintolassa asioidessaan Alice alkoi jututtaa häntä palvelevaa tarjoilijatyttöä ja sai tämän innostumaan Trumpista. Kun hänen kotiovellaan kävi kuljetuspalvelun miehiä tuomassa paketteja, hän levitti näille Trump-ilosanomaa.


Maria Annala:
Trumpin kansa – keitä he ovat ja miksi he rakastavat johtajaansa
Into 2020
277 sivua
Maria Annala on Yhdysvaltojen politiikkaan erikoistunut toimittaja. Teoksessaan Trumpin kansa  – keitä he ovat ja miksi he rakastavat johtajaansa Annala kuvaa kolmen intohimoisen Trumpin kannattajan ponnisteluja vuoden 2016 vaalikampanjassa. Pääasiassa kirjassa keskitytään avaamaan Trumpin kannalta voittoisan vaalikampanjan kulkua mutta voitonjuhlien jälkeen kurkotetaan myös kohti tulevaa:
Tällä hetkellä vaikuttaa kuitenkin todennäköiseltä, että Trump valitaan toisellekin kaudelle.
Trumpin kansan päähenkilöt ovat irlantilaissyntyinen isoäiti Alice, oikeustieteen opiskelija Brian ja vaalikampanjan alkaessa vain 16-vuotias Christianné. Kukin heistä on mukana Trumpin vaalikampanjassa. Kukin heistä myös uskoo tulevaan presidenttiin silloinkin, kun vastatuuli puhaltaa. Kannattajien intohimoisuus kuvastuu vahvasti sivu sivulta – varsinkin Alice sitoutuu asiaansa todella vahvasti eikä horju silloinkaan, kun jopa omasta leiristä tulee hyökkäyksiä.

Annala on koonnut vakuuttavan teoksen, jota varten hän on käynyt lävitse vaikuttavan määrän lähteitä. Kokonaisuus ei vaikuta palasista kokoon kyhätyltä vaan päinvastoin: rakenne toimii hyvin ja kerrontaa on helppo seurata. Haastatellun kolmikon kokemuksista ja monenlaisista asiatiedoista muotoutuu monipuolinen kuva Yhdysvaltojen sisäpolitiikasta ja vallitsevasta yhteiskunnallisesta ilmapiiristä – sekä ennen kaikkea siitä, millaiset kansalaiset istuvaa presidenttiä kannattavat. Ja heitähän riittää.

Kirjan luettuani olen edelleenkin hämmentynyt siitä, miten Trumpia kannatetaan rasistista, naisia halventavista ja itsekeskeisistä kommenteista huolimatta. Annalan kirjan kannattajakolmikko tuntuu suhtautuvan presidenttiinsä suorastaan fanaattisesti – jos toki Brian lienee kolmikon maltillisin – eikä "valontuojassa" suostuta näkemään mitään vikaa.
'Presidentti ei ole tehnyt mitään väärää', hän painottaa.
Trumpin kansa on kiinnostava ja ajankohtainen teos. Jossain kohtaa tosin väsähdän hieman kannattajien järkähtämättömään Trump-uskoon ja kaipaan lisää erilaisia ääniä kertomaan ajatuksiaan johtajastaan. Ymmärrän kuitenkin teoksen rajauksen

Maria Annalan kirjasta muualla: Kirja vieköön! ja Kirjojen kuisketta.

Kiitos kirjailijalle ja kustantajalle arvostelukappaleesta!

Kommentit

  1. Tämä oli hyvä ja huippukiinnostava kirja. Mutta olen edelleen yhtä hämmnästynyt kuin sinäkin. Ei tätä ilmiötä suomalainen voi tajuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tosiaan tuntuu siltä, että ilmiön käsittämiseen ei yksi kirja riitä. Sulattelen vielä sitäkin, että Trumpin uudelleenvalinta näyttää todennäköiseltä.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...