Siirry pääsisältöön

Ruth Ware: Lukitut ovet

Me vihataan sua.Sanat toistuivat yhä uudelleen, isoina ja pieninä. Nurkassa oven yllä oli pikkuruista, vihaa tihkuvaa kaiverrusta. Toisaalla taas oli jättimäistä, rönsyilevää raapustusta, kuten takan päällä heti ensimmäisenä näkemäni lause.
Ruth Ware: Lukitut ovet
Otava 2020
Alkuteos The turn of the key
Suomentanut Antti Saarilahti
351 sivua
Äänikirjan lukija Karoliina Niskanen
Kesto 10 t 33 min
Ruth Ware asettui viime vuonna listalle dekkarikirjailijoista, joiden teoksiin tartun mielelläni. Näin ollen odotin innolla tätä uutuutta, jonka alkuasetelma onkin kiinnostava: tarinan minäkertoja Rowan istuu skotlantilaisessa vankilassa syytettynä lapsenmurhasta ja kirjoittaa asianajajalle kirjeitä, joissa selittää kaiken.

Lukitut ovet sijoittuu Skotlantiin, jonne Rowan muuttaa asettuakseen nelilapsisen perheen lastenhoitajaksi. Kaunis talo, viehättävä ympäristö ja poskettoman kova vuosipalkka houkuttavat nuoren naisen taloon, josta moni lastenhoitaja on lähtenyt ennemmin tai myöhemmin. Rowanilla on muitakin intressejä, mutta ne paljastuvat vasta myöhemmin.

Työ uudessa perheessä saa lentävän lähdön, kun vanhemmat kaikkoavat saman tien työmatkalle ja Rowan jää pitämään huolta perheen kolmesta nuorimmasta tyttärestä. Vanhin tytär on sisäoppilaitoksessa ja saapuu aikanaan tuomaan omalta osaltaan haastetta lastenhoitajan arkeen – nuoremmatkin tekevät oman osansa, jos toki Petra-vauva voidaan laskea tästä joukosta pois.

Kaiken aikaa talossa tapahtuu kummia. Ennen pitkää Rowanille on kasaantunut järjetön määrä univelkaa – talo pitää palkollista hereillä – mutta myös pino kysymyksiä, joihin ei saa vastauksia. Jotain omituista ja pelottavaa on joka tapauksessa meneillään, eikä Rowan saa selville, mitä. Kiinnostavasti Ware maalaa kuvan naisesta, joka alkaa lopulta epäillä kaikkea.

Tarinan miljöö on kiehtova mutta kokonaisuus jättää lopulta kylmäksi. Trilleriksi jännite ei mielestäni kanna riittävästi. Henkilöt eivät juuri herätä myötätuntoa tai kiinnostusta, vaikka jokin innostikin kuuntelemaan tarinan loppuun saakka. Kerronta tuntui liian hitaalta suhteessa aloitukseen: Rowanin tarinaa kuunnellessa tuntui siltä, että liikaa selitetään ja kerrotaan yksityiskohtia, kun lopputulos on jo tiedossa. Hitauden jälkeen loppuratkaisu taas tuntuu tarpeettoman kiireiseltä.

Lukituista ovista muualla: Kirjavinkit, Kuunneltua ja Kirjakaapin avain.

Helmet 2020: 22. Kirjassa on epäluotettava kertoja.

Kommentit

  1. Kiitos linkityksestäsi!
    Enpä tullut ajatelleeksi tuota Helmet-haastekohtaa. Minä sijoitin kohtaan, Kirjassa on kirjeenvaihtoa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjeenvaihtokohtaan olisi tämä tosiaan myöskin käynyt, mutta se oli minulla jo varattu.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...