Siirry pääsisältöön

Emma Hooper: Koti-ikävän laulut

"Ja Finn laski iltaisin veneiden valoja. Niitä oli ilta illalta vähemmän, kaksitoista, kymmenen, seitsemän, kolme. Toisinaan Cora tuli laskemaan hänen kanssaan, toisinaan ei."

Emma Hooper: Koti-ikävän laulut
Gummerus 2019
Alkuteos Our Homesick Songs 2018
Suomentanut Satu Karhulahti
379 sivua

Connorien perhe asuu Newfoundlandissa Kanadassa. Koko pienen kylän yhteisö joutuu kohtaamaan suuren muutoksen, kun kaloja ei yhtäkkiä enää olekaan. Kun ei ole kaloja, ei monella myöskään ole elinkeinoa eikä elantoa, joten perhe toisensa jälkeen lähtee muualle.

Connorit kuitenkin haluavat jäädä autioituvaan kalastajakylään. Vanhemmat päätyvät toisenlaiseen ratkaisuun kuin monet muut: Aidan ja Martha matkustavat vuorotellen töihin pohjoiseen. Kun toinen on poissa, toinen vanhemmista huolehtii perheen lapsista kotona.

Lapset keksivät omaa puuhaansa. Teini-ikäinen Cora ottaa omalla tavallaan haltuunsa hylätyt talot, ja 11-vuotias Finn puolestaan elättelee toivoa kalojen paluusta. Kalojen ilmaantuminen takaisin toisi takaisin myös vanhan kyläyhteisön ja elvyttäisi henkiin paikan, joka on autioitumassa tyystin. Pojan sitkeys ja sinnikkyys käy sydämeen. Jotain hellyttävää on siinä, miten pieni poika on valmis taistelemaan silloin, kun aikuiset yksi toisensa jälkeen luovuttavat ja lähtevät.

Oman taistelunsa käy myös Cora. Eräänä yönä hän katoaa ja toimii päämäärätietoisesti – tytön tavoitteena on yksinkertaisesti päästä elämään tavallista elämää. Samaan aikaan Aidan ja Martha uurastavat ja vaihtavat vuoroja. Usein heidän kohtaamisensa typistyy pieneen hetkeen satamassa, kun toinen saapuu ja toinen lähtee.

Koti-ikävän laulut liikkuu kahdella aikatasolla. Tarinan nykyhetkessä eletään 1990-luvun alussa, kalojen katoamisen ajassa. Aika ajoin kurkistetaan menneisyyteen, 1970-luvulle. Silloin Martha tutustuu Aidaniin, joka on petollisia Connoreita, ja pitää päänsä ympäröivistä epäilyistä huolimatta. Kaksi vuosikymmentä myöhemmin pariskunta joutuu epätavallisessa tilanteessa puntaroimaan, voiko perhe pysyä yhdessä, kun lähtö kodista uhkaa ja kaikki tuttu tuntuu hajoavan.

Romaani on kaihoisan kaunis kuvaus siitä, miten ihmiset voivat joutua olosuhteiden pakosta jättämään tutun ympäristönsä ja kotinsa. Tarina on hyvinkin ajankohtainen kertoessaan siitä, mihin ihmisten toimet voivat johtaa ja miten koti-ikävä vaivaa, kun on pakko lähteä.

Kauniilla tavalla romaanissa on läsnä musiikki. Kirjan nimi ei ole päälle liimattu vaan laulut ovat tarinassa monin tavoin läsnä. Laulut kantautuvat yli veden, kertovat tarinoita ja kantavat mukanaan historiaa keskellä muuttuvaa maailmaa.

Koti-ikävän laulut ei ole pelkästään murheellinen romaani. Melankolisuudestaan huolimatta tarina on sadunomainen ja kauniilla tavalla toiveikas. Sen äärellä tulee mieleen, että maailma tarvitsisi enemmän Finnin kaltaisia ihmisiä.

Emma Hooperin esikoisromaanissa Etta ja Otto ja Russell ja James oli jotain viehättävää, silti en siitä täysin hurmaantunut. Koti-ikävän lauluista hurmaannuin, todella.

Tiina tietää kertoa, että tarinan taustalla ovat todelliset tapahtumat. Katja toteaa, että lempeällä kirjalla on painava sanoma. "Kirja on tehty rohkeille ja luontoa rakastaville ihmisille", luonnehtii Mai. Jenna nautti tarinan surumielisyydestä ja taianomaisuudesta.

Keski-kirjastot 2019: 25. Kirja, joka sijoittuu merelle tai saaristoon.
Helmet 2019: 49. Vuonna 2019 julkaistu kirja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok