Siirry pääsisältöön

J. Pekka Mäkelä: Hunan

"Voi kun joku opettaisi lukemaan. Silloin minun olisi paljon helpompaa ja halvempaa lähettää kirjeitä Chin-chinille Nankingiin eikä tarvitsisi käyttää Chan-kirjuria. Ehkä täältä löytyisi apua siihenkin asiaan."

J. Pekka Mäkelä: Hunan
Like 2018
549 sivua

J. Pekka Mäkelän Hunan perustuu kirjailijan kummitädin Helvi Södermanin autenttisiin päiväkirjamerkintöihin. Kirjailijan vapauttaan Mäkelä on käyttänyt luodessaan melkoisen toteavien ja pidättyväisten päiväkirjamerkintöjen ympärille maailman, joka kuohuu ja kohisee.

Helvi Söderman matkustaa Kiinaan lähetystyöntekijäksi vuonna 1935. Samalla laivalla pitkän matkan tekee myös Johann Caspar Wolf, joka haluaa perehtyä vieraaseen maahan perinpohjaisesti ja kirjoittaa joskus havainnoistaan ja kokemuksistaan kirjan. Perillä Kiinassa Helviä odottaa suomalainen lähetystyöyhteisö ja yhdentoista vuoden työskentelyrupeama, jonka hän kokee olevan kutsumus.
Sieluni janoaa Kristuksen Hengessä palvella tätä kansaa niin, että ne joitten kanssa joudun kosketuksiin tuntisivat elämän voiman Kristuksessa ja tulisivat vedetyksi pimeydestä valkeuteen ja kuoleman vallasta iankaikkisen elämän osallisuuteen!
Kun Söderman uskoo Jumalan johdatukseen, ei Johann Caspar Wolf niinkään nojaa ylempiin voimiin vaan on vankkumattoman kiinnostunut Kiinasta ja antaa intohimonsa kuljettaa itseään niin, että muut asiat jäävät vääjäämättä toissijaisiksi. Näiden kahden keskushenkilön läheisyyteen asettuu joukko muita, niin eurooppalaisia kuin kiinalaisia, jotka kohtaavat japanilaisten hyökkäämisen Kiinaan, väkivallan aallon ja suuria yhteiskunnallisia muutoksia.

Henkilöitä ja näkökulmia Hunanissa on runsaasti. Haasteena on se, että välillä tuntuu hankalalta pitää mielessä, kuka kukin on. Varsinkin kiinalaiset nimet uhkaavat sekoittua – anteeksi länsimaalaisuuteni. Silti useat näkökulmat puoltavat kyllä paikkaansa, sillä niiden kautta näkyy se, miten joku on aina jollekin erikoinen ja samalla avautuu laajempi kuva siitä, mitä 1930–40-luvun Kiinassa tapahtuu. Mitä sota tekee ihmisille, paikallisille tai muualta tulleille, avautuu lukijan eteen koskettavasti ja hyvin inhimillisesti.

Hunan on tavattoman kiehtova romaani. Tarinassa on monikerroksisuutta, realismia ja mystisyyttä. Hunanissa herää eloon vuosikymmenten takainen maailma elävästi ja vaikuttavasti. Tämä tarina ei aivan heti unohdu.

Kirjasta muualla: Kirsin kirjanurkka, Eniten minua kiinnostaa tieKirjaluotsi, Kirjarikas elämäni ja Kulttuuri kukoistaa.

Keski-kirjastot 2019: 44. Tositapahtumiin perustuva kirja.
Helmet 2019: 20. Kirja käsittelee sinulle entuudestaan vierasta kulttuuria.

Kommentit

  1. Ihanaa lukea Hunanista. Luin tämän kahdesti viime vuonna, pidin paljon juuri moniäänisyydestä ja inhimillisyydestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä siis todella innostuit tästä. Inhimillisyys on tähän tarinaan mainiosti sopiva sana. <3

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...