Siirry pääsisältöön

Jojo Moyes: After you

"When I reached the other end I would laugh in to the night air. You see! I am here staying alive right out on the edge, I'm doing what you told me!"

Jojo Moyes:
After You
(Penguin Books 2015)
Äänikirjan lukija Anna Acton
Äänikirjan kesto 11 t 18 min.

Jojo Moyesin Kerro minulle jotain hyvää yllätti ja vetosi. Louisa Clarkin ja Will Traynorin tarina jäi mieleen, ja kun kuulin, että romaanille on olemassa jo jatkoa, ei tarvinnut miettiä montaa kertaa, tartunko jatko-osaan. After You on julkaistu suomeksi vuonna 2016 nimellä Jos olisit tässä, mutta Storytelin valikoimissa kirja on vain englanniksi. Niinpä päädyin kuuntelemaan romaanin alkukielellä.

Louisa on menettänyt Willin ja suree. Vaikka hän tietää, että mennyttä ei voi muuttaa ja elämää pitäisi alkaa toden teolla elämään, on hän kuitenkin sivustakatsoja. Muut matkustavat pois ja Louisa katselee heidän lähtemisiään työpaikallaan lentokenttäkahvilassa – työkään ei oikein tarjoa sisältöä elämään.

Sitten Lou joutuu onnettomuuteen. Hän palaa vanhempiensa luokse ja huomaa, että mikään hänen elämässään ei oikeastaan ole muuttunut. Rohkeutta ottaa elämästä ote uupuu yhä, sen Louisa ymmärtää, ja sen huomaa myös eräs 16-vuotias tyttö, joka yllättäen saapuu Loun oven taakse. Lily mullistaa Louisan elämää melkoisesti, jos toki mullistukseen osallistuu myös Sam, ambulanssikuski, joka vie Loun sairaalaan onnettomuuden jälkeen.

After You ei ole surussa rypemistä, vaikka se olisi sitäkin toki voinut olla. Clarkin perheen lämmin huumori on edelleen läsnä, kuten on myös Louisan hassu tapa olla ja elää. Will on osa Louisan historiaa, hyvällä tavalla. Lily ja Sam ovat osa nykyhetkeä, eikä aivan mutkatonta menoa ole luvassa.

Louisa Clarkin tarinan avausosa oli sen verran pysäyttävä, että vaikeaa olisi samalle tasolle päästä. Eikä After You pääsekään vaan jää kohtuullisen tavanomaiseksi viihdekirjallisuuden edustajaksi. Huumori pelastaa paljon, samoin Louisan hahmo, mutta kaiken kaikkiaan romaani ei onnistu viehättämään edeltäjänsä tavoin. Viihdyttävää ajanvietekirjallisuutta etsivälle tätä voi kuitenkin hyvin suositella.

Kommentit

  1. Tykkään kovasti Jojo Moyesin kirjoista ja olen lukenut kaikki suomennokset. Kerro minulle jotain hyvää on todellinen klassikkokirja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle Moyes on niin uusi tuttavuus, että olen ehtinyt lukea (eli kuunnella) vain tämän ja Kerro minulle jotain hyvää. Matka Moyesin kanssa kyllä jatkuu, ennemmin tai myöhemmin. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…

Alex Michaelides: Hiljainen potilas

"Alician asianajaja oli niin ikään paikalla, mutta Alicia pysyi vaiti koko tapaamisen ajan. Silloin tällöin hänen kalvakat huulensa värähtelivät, mutta ääntä ei kuulunut. Hän ei vastannut ainoaankaan kuulustelijan esittämään kysymykseen eikä sanonut mitään edes siinä vaiheessa, kun tämä syytti häntä Gabrielin murhasta ja määräsi hänet pidätettäväksi. Alicia ei suostunut sen enempää kiistämään kuin myöntämäänkään syyllisyyttään.
Hän ei puhunut enää koskaan."

Hiljainen potilas kertoo nimensä mukaisesti hiljaisesta potilaasta. Hän ei ole pelkästään hiljainen vaan lähes täysin eristäytynyt muista ja oikeastaan kaiken vuorovaikutuksen ulottumattomissa.

Hiljainen potilas on Alicia Berenson. Hän on taiteilija ja murhaaja, joka ampui raa'asti aviomiehensä ja vaikeni sen jälkeen. Yleisen mielipiteen tuomitsema nainen näyttäytyy tarinassa monenlaisessa valossa: jonkun mielestä hän on väkivaltainen ja arvaamaton, jonkun mielestä herkkä ja kykenemätön tappamaan ketään. Mikä on totuus?