Siirry pääsisältöön

Sofia Tawast ja Riikka Leinonen: Suuri valhe vammaisuudesta

Tässä tuleekin yksi tärkeä osa vammaisuuden suuresta valheesta: mielikuva siitä, että Suomi on vammaisten oikeuksien mallimaa. Rakkaassa lintukodossamme on tapana kuvitella, että täällä vammaisilla asiat rullaavat jo aivan mukavasti. Näin minäkin ennen ajattelin. Todellisuudessa olemme joissain asenteissa ja käytännöissä takapajuisempia kuin muu Eurooppa ja jopa Yhdysvallat. On kuvaavaa, että koko Suomen poliittisen historian aikana meillä on ollut vain yksi vammainen kansanedustaja, legendaarinen vammaisaktivisti Kalle Könkkölä. Kirja ei keskity kansainväliseen vertailuun, mutta tuomme esiin monia suomalaisen yhteiskunnan rakenteellisia tekijöitä, jotka painavat vammaisia syrjään päätöksenteosta, työelämästä ja yhdenvertaisesta osallisuudesta yhteiskunnan sisällä. Suomessa on toki myös monia hienosti toimivia järjestelmiä, ja usein vammaisia kohdellaan myös yhdenvertaisesti. Tästä saa olla ylpeä ja onnellinen, mutta ajatukseen ei pidä tuudittautua. Aivan kuten naistenkaan ei tarvitse olla miehille kiitollisia tasa-arvon etenemisestä, ei vammaisten suomalaisten tarvitse kiitollisina sietää epäkohtia systeemissä, jossa on myös onnistumisia. Historian kulku osoittaa, että asiat voivat mennä eteenpäin, mutta yhdenvertaisuuden eteen pitää jatkuvasti tehdä töitä.

Sofia Tawast ja Riikka Leinonen:
Suuri valhe vammaisuudesta
Tammi 2024
400 sivua

Vapaan toimittajan ja yhteiskunta-alan ammattilaisen yhteisteos Suuri valhe vammaisuudesta voitti tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Palkinto herätti kiinnostukseni erityisesti, koska elämässäni on aina ollut vammainen henkilö. Kirjan lukeminen tosin venyi, koska tämä elämässäni aina ollut ihminen väsyi ja nukkui pois. Ikävä on suuri.

Sofia Tawast on vammaisen tyttären äiti ja Riikka Leinonen puolestaan CP-vammainen. Molemmilla on siis näkemyksiä vammaisuudesta, jos toki tulokulmat ovat hieman erilaisia. Kirjassaan he käsittelevät muun muassa vammaisuuden representaatioita, vammaisten seksuaalisuutta ja esteettömyyden haasteita lähtien liikkeelle vammaisuuden perusteista. 

Kun ajattelen menehtynyttä läheistäni, ajattelen myös sitä, miten vammaisten tilanne on vuosikymmenten mittaan parantunut suuresti. Nykyään esimerkiksi koulutielle pääsyä ei evätä vammaisilta ja heidän oikeuksistaan pidetään huolta huomattavasti paremmin kuin vaikkapa viisikymmentä vuotta sitten. Silti meillä on yhä paljon tehtävää. 

Suuri valhe vammaisuudesta on teos, joka avaa silmiä niille haasteille, joita vammaiset edelleen kohtaavat. Ajattelenkin, että teokseen tutustuminen olisi tarpeen esimerkiksi päättäjille, jotka ratkaisevat usein muun muassa kaupunkiarkkitehtuurin kysymyksiä. Tyyli on varsin kevyt, joten teos on runsaudestaan huolimatta varsin helposti lähestyttävä.

Muualla: Kulttuuritoimitus

Helmet 2025 -lukuhaaste: 11. Tietokirja, joka on julkaistu 2020-luvulla.

Kommentit

  1. Silmiä avaava ja erittäin tärkeä teos, joka sai ajattelemaan.

    VastaaPoista
  2. On varmasti kiinnostava ja tarpeellinen kirja kenen tahansa luettavaksi. On näköjään ollut tasokkaita tietokirjoja Finlandia-ehdokkaina, koska myös Sanna Nyqvistin Rannalla on niin upea teos.

    VastaaPoista
  3. Tämä on tärkeä aihe ja mielestäni on hienoa, miten asia on viime aikoina noussut siellä täällä esiin. Asenteissa ja yhteiskunnan piilotetuista rakenteissa on vielä paljon tekemistä. En ole tätä lukenut vielä, mutta yhtä kaikki iloitsen Finlandiasta jo ihan hyvän asian takia!

    VastaaPoista
  4. Kuuntelin Jyväskylän messuilla Riikka Leinosta ja vaikutuin hänen kommenteistaan. Varmasti me vammattomat emme ollenkaan ymmärrä, millaisia vaikeuksia vammaiset edelleen kohtaavat arjessaan.
    Maailma on onneksi mennyt eteenpäin, sillä muistan, että kanssani yhtä aikaa kauppakorkeaan pääsi tyttö, joka liikkui rullatuolilla. Hänen piti jättää opinnot kesken, kun rakennuksessa oli liikaa esteellisiä luentosaleja. Apua ei saanut.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...