Siirry pääsisältöön

Helena Juntunen & Petri Tamminen: Joskus liikaa, aina liian vähän

Mutta sitä minä en osaa, / säästellä, tunnetta on liikaa. / Liikaa, sitä minä olen: / kunnianhimo ajaa minua liikaa, / elämäni läpi kulkeneille miehille olen ollut aivan liikaa. / Siksi toisekseen olen aina liian vähän: / kunnianhimoa on maailmanmaineeseen liian vähän, / elämäni tärkeimmille ihmisille / olen ollut läsnä aivan liian vähän. / Liikaa, liian vähän. / Siinä välissäkin olisi varmasti elämää, / mutta minua siellä ei ole.
Helena Juntunen & Petri Tamminen:
Joskus liikaa, aina liian vähän
– Oopperalaulaja Helena Juntusen elämäntarinoita
Otava 2023
kannen suunnittelu Piia Aho
204 sivua

Keskustelimme lukupiirissä oopperalaulaja Helena Juntusen elämäntarinoita kokoavasta teoksesta Joskus liikaa, aina liian vähän, jonka tekemisessä on laulajan itsensä lisäksi ollut kirjailija Petri Tamminen. Yhteistyön lopputuloksena on syntynyt upean omaääninen ja vaikuttava teos, josta riitti paljon puhuttavaa.

En ole seurannut oopperaa (vaikka Savonlinnan oopperajuhlat haluaisin joskus kokea), enkä tiennyt oopperatähti Helena Juntusesta suoraan sanottuna mitään ennen kirjaan tarttumista. Mutta tällaiselle oopperamaailman ulkopuoliselle lukijallekin Joskus liikaa, aina liian vähän oli hyvin kiinnostavaa luettavaa. Juntusen kokemusten kautta avautuu näkymä kansainväliseen elämään, jossa kierretään paljon, jossa työpaikat ja -toverit vaihtuvat ja jossa solisti saattaa olla se, joka asettuu kielteiseen valokeilaan, vaikka ongelmat olisivat oikeastaan aivan muualla.

Kansainvälinen oopperamaailma on myös sellainen, jossa vaihdetaan sujuvasti kielestä toiseen, jossa saadaan turvaa kollegoista ja jossa juhlitaan liikaa. Se on maailma, josta arki on kaukana ja jossa monituntisen esityksen ja esiripun laskeutumisen jälkeen odottaa väliaikainen kämppä.

Helena Juntusen elämästä kertova teos on ihastuttavan monipolvinen ja rakenteeltaan kiinnostava. Kyseessä ei ole kronologisesti etenevä elämäkerta vaan nimenomaan kokoelma elämäntarinoita, kuten kirjan nimen alaotsikko avaa. Teos etenee sujuvasti ja samalla se antaa paljon ajateltavaa – ei ihme, että lukupiirissämme riitti keskustelua.

Joskus liikaa, aina liian vähän ei ole kirja, jonka muistot on aika kullannut, tai kirja, jossa nostetaan esille vain onnistumisia. Ehkä juuri siksi se onkin tavattoman kiinnostava: teoksessa tuodaan esille myös vaikeita asioita lähtien siitä, miten Grazin oopperatalossa esitetty Lentävä hollantilainen saa murskaavat arvostelut – tai oikeastaan miten erityisesti Juntusta arvostellaan. Juntusen alkoholismi on saanut mediassa runsaasti huomiota, mutta kirjassa on kysymys paljosta muustakin. Se on kiehtova ja huumorilla höystetty matka oopperatähden elämään, ja kirjan luettuani päädyin myös kuuntelemaan teoksen äänikirjaversiota. Sekin on huikea.

Muualla: Kirsin Book Club.

Helmet 2025 -lukuhaaste: 4. Kirjassa valvotaan yöllä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...