Siirry pääsisältöön

Mira Aurelia Eskelinen: Aavistus

Rosa nousee sängyltä, astelee viereeni, ottaa minua kädestä. Katsoo silmiin, sanoo ettei minulla ole mitään hätää. Ei mitään pelättävää. Laitan David Bowien Let's Dance -kappaleen soimaan, kirjoitan esiin sen mitä en olisi todeksi uskonut, ja klikkaan julkaise-painiketta. Puristan Rosan kättä, hengitän syvään, hengitän. Nyt se on julkista. Nimeni on Mira, olen transsukupuolinen nainen.

Mira Aurelia Eskelinen: Aavistus
S&S 2023
kansi Tikli Tarina Tommiska
223 sivua

Mira Aurelia Eskelisen esikoisromaani Aavistus kertoo siitä, miten Jalmarista tuli Mira. Romaani kertoo siitä, miten heteromieheksi itsensä kuvitteleva avautuu vähitellen pohtimaan itseään ja sitä, mitä hän todellisuudessa on.

Käänteentekevä on halloween vuonna 2015 ja juhla, jossa kertojaa katsovat näkevät ihka oikean naisen. Mutta samalla kertoja tiedostaa, että Miran tarina voisi alkaa toisaaltakin. Varmaa kai on vain epävarmuus:

Mistä sen tietää mitä kokee olevansa?

Aavistus kuvaa kauniisti ja herkästi epävarmuutta ja itsen löytämistä. Sekavat tunteet siitä, onko kertoja genderfluid, onko hän täysin mies vievät vähitellen kohti ymmärrystä: ehkä sukupuoli ei olekaan se, miksi se on syntymässä määritelty.

Yksi antoisa seikka teoksessa onkin se, mitä ymmärrämme sukupuolella ja mitkä ovat sukupuolen rajat. Mitä sukupuoli merkitsee ja miten yhteiskunta sen määrittelee? Entä mitä yhteiskunta sallii? Miten tiukat sukupuolirajat näkyvät tavallisessa arjessa ja ovatko ne todella tarpeen? Teosta voisikin suositella luettavaksi oikeastaan kenelle tahansa, sillä se saattaa herättää katsomaan maailmaa tai ainakin sukupuolikäsityksiä uusin silmin.

Aavistus kertoo siitä, miten mies löytää itsensä ja hakeutuu transitioon tullakseen naiseksi. Kertomus ei ole täynnä ahdistusta ja kurjuutta vaan pikemminkin päinvastoin: siihen sisältyy ilo itsen esiin kaivamisen mahdollisuudesta. 

Aavistus ei kauhistele ja alleviivaa vaan kertoo yhden ihmisen tarinan tavallisena (toivottavasti näin voi sanoa) – ei siis sellaisena, mitä pitäisi kauhistella ja jopa pyrkiä estämään, vaan jonakin, joka pitäisi nähdä osana elämää. Mitä mahdollisuuksia onkaan siinä, kun ihminen tulee nähdyksi omana itsenään ja saa ympärillään olevilta tukea muutoksessaan?

Artikkelissaan Ei mitään meistä ilman meitä Mira Eskelinen toteaa: "Sukupuolen moninaisuutta käsittelevillä elokuvilla ja sarjoilla on näin ollen paljon vaikutusta siihen, millainen käsitys cissukupuolisilla (eli ei-transsukupuolisilla) ihmisillä aiheesta on." Elokuvien ja sarjojen oheen voi tietenkin lisätä kirjat, ja Aavistus toteuttaa hienosti tehtävää cissukupuolisten käsityksiin vaikuttajana. Se on vaikuttava ja mieleenjäävä teos. Lue!

Helmet 2023 -lukuhaaste: 9. Kirjan kirjailija kuuluu vähemmistöön, ja kirja kertoo tästä vähemmistöstä.

Kommentit

  1. Tärkeä aihepiiri. Minulla on aiheesta tosi vähän tietoa, vaikka blogistani kyllä löytyy aihepiiriin liittyviä teoksia mm. Marja Björkin Poika.

    VastaaPoista
  2. Lisää tällaisia positiivisia kertomuksia tärkeästä aiheesta! Iso muutos onkin jo tapahtunut, ja kertomukset sukupuolen korjauksesta ovat yhä useammin menestystarinoita.
    Teatterin puolelta suosittelen lämpimästi Miiko Toiviaisen monologinäytelmää Kepeä elämäni, jota Miiko on esittänyt useissa teattereissa, ja toivottavasta myös jatkaa.
    /KBC

    VastaaPoista
  3. Sinä sait tästä selvästikin tunteellisemman lukukokemuksen kuin minä, oli todella mielenkiintoista lukea juttusi kirjan juuri itsekin kuunnelleena 🙂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se onkin aina kiinnostavaa, miten eri teokset eri lukijoihin vaikuttavat 😊

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...