Siirry pääsisältöön

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani.

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"
Teos 2022
ulkoasu Dog Design
224 sivua
äänikirjan lukija Vilma Melasniemi
kesto 9 t 18 min


Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä" kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen.

"Sun poika kävi täällä" on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakseen pojalleen apua mutta ongelmia aiheuttaa se, että Oskari ei tunnista sairauttaan. Kerta toisensa jälkeen hän kuvittelee pärjäävänsä omillaan ja katoaa milloin terveyskeskuksen odotusaulasta, milloin sairaalasta.

Venla Kuoppamäki kuvaa teoksessaan äidin raastavaa surua ja huolta mutta myös sitä, miten huonosti systeemi ajoittain toimii ja miten pahasti potilashoito paikoin sakkaa. Järjestelmässä on aukkoja, jotka aiheuttavat pahimmillaan psyykkisesti sairaan potilaan ajautumisen kaiken avun ulkopuolelle. Lähiomaisen vastuulle päätyy paljon eikä voi kuin ihmetellä, miten pärjäävät sellaiset psyykkisesti sairaat, joiden puolia ei pidä kukaan. Onneksi kuitenkin on myös ammattilaisia, jotka kohtaavat sairaan ihmisenä ja haluavat aidosti hänen parastaan.

Venla Kuoppamäen omakohtainen teos on ravisteleva ja syvästi koskettava. Kyynelittä sitä ei pysty lukemaan, niin traaginen Oskarin ja hänen äitinsä tarina on.

"Sun poika kävi täällä" on hirvittävän tärkeä teos. Kuoppamäen yksi selviytymiskeino on etsiä mahdollisimman paljon tietoa, mutta yllättäen kokemusperäistä tietoa on saatavilla kovin vähän. Tätä aukkoa "Sun poika kävi täällä" tarpeellisesti paikkaa. On upeaa, että Venla Kuoppamäki on rohjennut muistonsa kirjata kansien väliin. Kiitos siitä.

Etsiessäni tietoa kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä yritin löytää muiden äitien tai vanhempien kokemuksia. Miltä se tuntui, kun oma lapsi sairastuu? Minkälaisia tunteita ja vaiheita muut vanhemmat kävivät läpi? Huomioiden kaksisuuntaisen esiintyvyyden väestössä ja sen, että sairauden tyypillinen puhkeamisikä oli nuorena tai nuorena aikuisena, niin aika monen vanhemman täytyi olla vuosittain samassa tilanteessa. Missä ne vanhemmat olivat? Osasivatko kaikki muut vanhemmat ottaa kaiken jotenkin rennommin ja luontevammin kuin minä?

Kommentit

  1. Tämä on lukulistalla. Omaisen rooli on usein raskas, varsinkin jos sairastunut ei tajua omaa tilaansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Tätä voisi suositella oikeastaan kenelle tahansa, asia on niin tärkeä.

      Poista
  2. Kiitos kirjavinkistä. Tämä menee lukulistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Toivon tämän päätyvän monen lukijan käsiin.

      Poista
    2. Tämä oli kyllä järkyttävää lukea siitä, miten avuttomia läheiset ovat silloin, kun sairastuneella läheisellä ei ole sairaudentuntoa eikä halua hoitoon.

      Poista
    3. Niinpä! Tuo sairaudentunnon käsite oli muuten minulle uusi – ja erityisesti ajatuksia herätti se, miten sairaudentunto voi tosiaan puuttua kokonaan ja miten se taas vaikeuttaa asioita.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...