Siirry pääsisältöön

Minna Huotilainen: Aivosi tarvitsevat tauon – taukokulttuurin elvytysopas

Taukokulttuuri tarkoittaa työyhteisön kirjoittamattomia sääntöjä ja tapoja, jotka koskevat taukojen viettämistä. Taukokulttuuri on kuin lista näkymättömiä sääntöjä, joita kukaan ei koskaan pue sanoiksi mutta jotka tuntuvat ja näkyvät toiminnassa vahvasti. Työyhteisön on hyvä pysähtyä ajoittain pohtimaan omaa taukokulttuuriaan ja uudistaa sitä, jos tarvetta ilmenee.

Minna Huotilainen: Aivosi tarvitsevat tauon
– taukokulttuurin elvytysopas
Tuuma 2021
kansi Janne Hiltunen
128 sivua

Aivotutkija Minna Huotilainen muistuttaa taukojen pitämisen merkityksestä teoksessaan Aivosi tarvitsevat tauon – taukokulttuurin elvytysopas. Tutkijana Huotilainen lähestyy aihettaan vakuuttavasti tutkimuksen ja tieteen kautta. Hän perustelee monin tavoin sitä, miksi taukoja on hyvä pitää – tai oikeastaan, miksi taukojen pitäminen on suorastaan välttämätöntä.

Teen tietotyötä ja olen viime aikoina joutunut paljonkin pohtimaan sitä, miten työtäni rytmitän. Kantapään kautta olen todennut, että tuntikausien paahtaminen koneen ääressä ei ole järkevää. Jossakin vaiheessa ajatukset puuroutuvat ja ahdistun, koska en saakaan aikaiseksi kaikkea, mitä olin ajatellut. Taukojen pitäminen olisi tehostanut työtäni ja antanut voimia pitkälle iltapäivään – työn imussa totuudet vain tuppaavat unohtumaan.

Minna Huotilainen muistuttaa kirjassaan siitä, miten tärkeää työn tauottaminen on. Luovuudella on mahdollisuus kukoistaa, kun aivot saavat välillä levätä, ja työuupumus pysyy todennäköisemmin etäämmällä. Tauot vaikuttavat myönteisesti myös työpaikan ilmapiiriin ja työntekijän pitkäkestoiseen hyvinvointiin.

Huotilainen tuo kirjassaan esille myös sitä, miten tuhoisa työpaikan kulttuuri voi olla taukojen ja ylipäätään hyvinvoinnin kannalta. Merkitystä on sillä, miten taukoihin suhtaudutaan tai minkälaisia työaikaan ja fyysisiin tiloihin liittyviä mahdollisuuksia taukoiluun tarjotaan.

Aivosi tarvitsevat tauon on hyvin jäsennelty ja selkeä opas, jonka toivoisin päätyvän erityisesti työpaikkojen esihenkilöiden luettavaksi. Opas on kyllä tarpeen muillekin – erityisesti etätyössä työntekijän omat päätökset korostuvat. Huotilainen perustelee työn tauottamisen tärkeyttä monipuolisesti tutkimuksin ja käytännön esimerkein.

Kommentit

  1. Tärkeä aihepiiri, josta ei kannata luistella. Työn tauottaminen on todella tärkeä aihe. Olen seurannut mieheni tekemää etätyötä. Hän saattaa istua monta tuntia pöydän ääressä pitämättä taukoa. Aivojen pitäisi välillä levätä, eikä tuijottaa koko ajan tietokonetta.
    Minä lähden koiran kanssa tunniksi lenkille ulos kuntopolulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin! Ihan kauhistuttaa välillä, mitä aivoilleni teenkään, kun tauot meinaavat unohtua. Yritän kyllä ryhdistäytyä asiassa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...