Siirry pääsisältöön

Hanna-Riikka Kuisma: #Syyllinen

Kuulen askeleita käytävältä. Kolinaa, metallin kalahduksia. Päässä humisee. Huimaa. Ovi aukeaa kirskuen. Nyt alkaa elämäni tärkein näytös. Olen pääosassa ensimmäistä kertaa elämässäni, minä. Nostan leukani pystyyn, otan vakavan ilmeen ja lähden kuulusteluhuonetta kohti laskien askeliani kuin kulkisin teloituspaikalle. Aion kertoa kaiken pienintä yksityiskohtaa myöten.

Hanna-Riikka Kuisma: #Syyllinen
Like 2021
Kansi: Tommi Tukiainen
288 sivua

Hanna-Riikka Kuisma kuljettaa romaanissaan #Syyllinen lukijansa sosiaalisen median maailmaan ja mielen mustiin syövereihin tehokkaalla ja koukuttavalla tavalla. Tarinan päähenkilö ja minäkertoja on nelikymppinen somevaikuttaja. Heti alussa selviää, että hän on vangittuna taposta epäiltynä. Mitä on tapahtunut? Vastaus kysymykseen alkaa valjeta vähitellen, kun palataan aikaisempiin kuukausiin ja päästään vähitellen syyskuuhun 2020.

Kahdella aikatasolla liikkuva tarina kiinnostaa heti ensi sivuiltaan lähtien. Kertojanääni on painava ja vetoava, rakenne toimiva. Mikä vie somesisältöjä alituiseen miettivän ja terveyttään jatkuvasti tarkkailevan naisen suljettuun selliin? Mitä on tapahtunut, kun kiiltokuvaelämä on siirtynyt miljööseen, jota ei somessa tavallisesti kohdata? 

Vaikka alussa kaikki vaikuttaa kohtuullisen hyvältä, on selvää, että aivan kohdillaan ei kaikki ole – huolimatta siitä, että vankilaelämä odottaa vasta kuukausien päästä. Somesisältöjen miettimiseen sisältyy synkkyttä ja myös jonkinlaista ahdistusta, jota ei kuitenkaan osoitella liiaksi sormella. Vakuuttavasti syntyy kuva naisesta, jolla on pakonomainen tarve miettiä elämäänsä seuraajiensa kautta.

Eikä aikaakaan, kun kulissit alkavat rakoilla. Yhteistyönä saadut langattomat nappikuulokkeet ja juuri paketista esille otetut vaaleanpunaiset merkkikengät, voimalauseet ja harkitut sisällöt vaihtuvat virhearviointeihin, vahinkojulkaisuihin ja ei-toivottuun huomioon. Pohdittujen Instagram-kuvien takaa löytyy monenmoista pyramidihuijauksesta velkakierteeseen. Se, miten taistelu paikasta auringossa voi hetkessä muuttua päätymiseksi roska-astian asemaan, on karmivaa.

Karmivaa on sekin, miten koko elämä voi olla sosiaalisessa mediassa ja miten julmaa meno voi olla. Kertojan taustan vähitellen avatuessa on ymmärrettävissä, mistä pakkomielteinen ja epätoivoinen parrasvaloihin pyrkiminen kumpuaa. 

#Syyllinen on todella taitavasti rakennettu romaani, jonka tärkeimmät henkilöt ovat kokonaisia ihmisiä kaikkine puutteineen. Hieman mietin, onko tarinassa vähän liiankin monenlaista tematiikkaa mukana, mutta toisaalta kaikelle ehkä on paikkansa. Romaanin loppu on todella kiehtova ja antaa paljon tulkinnanvaraa. Luulen, että tämä kertomus ei kovin pian kaikkoa mielestä.

Muualla: Donna Mobilen kirjat.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii