Siirry pääsisältöön

Kesään sopivia romaaneja perijättäristä

Sitten näin jo kahvilan, taivaan kiitos. Se odotti tutulla paikallaan kuin turvasatama: en muistanut koskaan ilahtuneeni sen näkemisestä yhtä paljon. Paluu Carrawenin rannalle ei ollut milloinkaan tuntunut yhtä tervetulleelta vaihtelulta. Helpotukseen sekoittui kuitenkin myös huolta, kun käännyin pienelle parkkipaikalle kahvilan takana. En ollut vieläkään kunnolla sisäistänyt kaikkea: että omistin kahvilan eikä Jo enää ollut täällä. (Lucy Diamond: Rantakahvila)

Lucy Diamond: Rantakahvila
Otava 2021
alkuteos The Beach Café 2011
suomentanut Eeva Parviainen
äänikirjan lukija Maija Lang
kesto 13 t 49 min

Frida Skybäck: Kirjakauppa Thamesin varrella
WSOY 2021
alkuteos Bokhandeln på Riverside Drive 2018
480 sivua

Sattumoisin tartuin samoihin aikoihin kahteen hyvänmieliseen romaaniin, joiden lähtökohdat liippaavat läheltä toisiaan. Lucy Diamondin Rantakahvilan päähenkilö Evie Flynn perii Jo-tädiltään yllättäen rantakahvilan. Frida Skybäckin Kirjakauppa Thamesin varrella -romaanin päähenkilö Charlotte taas perii tuntemattomaksi jääneeltä Sara-tädiltään lontoolaisen kirjakaupan. 

Molempien naisten elämä luonnollisesti mullistuu täysin, vaikka kumpikin ajattelee aluksi hankkiutua eroon uudesta omistuksestaan ja jatkaa elämäänsä entiseen tapaan: Charlotten elämä on Ruotsissa ja takana on juuri kivulias toipuminen puolison yllättävästä menehtymisestä; Evie taas ajattelee jatkavansa pätkätyöläisen elämää Oxfordissa järkevän Matthew'n puolisona. 

No, ei ole mikään järisyttävä juonipaljastus kertoa, että kumpikin päätyy luopumaan myyntiaikeistaan ja ottamaan haasteen vastaan: sekä rantakahvilan että kirjakaupan toiminnot täytyy saada kuntoon, jotta yritystoiminnasta tulee kannattavaa ja tätien perinnöt saavat jatkaa elämäänsä. 

Sekä Evie että Charlotte kohtaavat uusia tuttavuuksia, joiden joukosta löytyy joku, joka saa sydämen sykkimään hieman nopeammin. Molemmat myös kohtaavat vastahankaa ja vastoinkäymisiä, mutta myös onnellisia tuulahduksia. Juonenkulku on kummassakin teoksessa pääpiirteissään ennalta arvattava, tosin Skybäckin teokseen on sivujuonteena lisätty kertomus menneisyydestä ja Charlotten salaperäisestä taustasta, mikä tuo teokseen vähän erilaista vivahdetta verrattuna Diamondin teokseen, joka pysyy tiukasti nykyajassa ja jossa Jo-täti tulee esille lähinnä Evien muistojen kautta.

Martinique silitti varovasti yhteen nojatuoliin unohtunutta Joyce Carol Oatesin Blondia ja tyrkkäsi sen sitten oikeaan paikkaan Louisa-hyllyssä. Vaikka hän yritti pysyä positiivisena, hän ei voinut olla miettimättä huolestuneena, mitä Charlotte kirjakaupasta ajattelisi. Itse hän oli aina pitänyt Riversidea yhtenä Lontoon kauneimmista paikoista. Hän rakasti sen hurmaavaa 1900-luvun alun sisustusta: tummasta puusta käsin veistettyjä listoja, massiivista lankkulattiaa, vanhaa avotakkaa ja sen vihreää marmorireunusta ja myymälän upeaa näkymää eli Thamesin, mutta hän näki myös sen kaikki puutteet. (Frida Skybäck: Kirjakauppa Thamesin varrella)

Sekä Rantakahvila että Kirjakauppa Thamesin varrella ovat molemmat oikein hyviä valintoja kesäiseksi rantaseuraksi tai riippumattokaveriksi. Kummassakin on lempeä, kesään oivasti sopiva tunnelma, jos toki jälkimmäinen teos on hieman ensin mainittua tummasävyisempi. Molemmissa kerronta etenee sujuvasti, ja erityisesti Diamondin romaani on hyvinkin sujuvaa luettavaa. Skybäckin kerronta on melko laveaa mutta toimivaa sekin.

Frida Skybäckin romaanissa yhdistyvät kiehtovalla tavalla kirjat ja Lontoo, joten niistä viehättyvän kannattaa teokseen tarttua. Diamondin teoksessa taas kahvila asettuu cornwallilaiselle rannalle, joten sellaisesta miljööstä ilahtuvan on hyvä ottaa Rantakahvila luettavakseen. Ja toki molempien romaanien romanttinen twisti on myös oiva lisä sellaista kaipaavalle.

Kirjakauppa Thamesin varrella on luettu ainakin näissä blogeissa: Kirja vieköön! ja Kirjasähkökäyrä. Minna puolestaan on lukenut Rantakahvilan jo vuosia ennen suomennoksen ilmestymistä.

Helmet-lukuhaasteessa Rantakahvila asettuu kohtaan 6. Kirja kertoo rakkaudesta, ja Keski-kirjastojen lukuhaasteessa Kirjakauppa Thamesin varrella kuittaa kohdan 20. Kirjassa esiintyy kirjakauppias.

Kommentit

  1. Ehkä kommenttini jäi jonnekin matkalle... Totesin, että Kirjakauppa Thamesin varrella oli minusta superviihdyttävä, mutta Rantakahvila minulle liiankin kepeä ja ehkä vähän tylsä. Toivottelen ihanaa juhannusta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle taas Rantakahvila toimi hieman kirjakaupparomaania paremmin. Ehkä jossain toisessa hetkessä olisi ollut toisin.
      Kiitos, ja ihanaa juhannusta myös sinulle!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...