Siirry pääsisältöön

Ragnar Jónasson: Pimeys

Ensitöikseen hän etsi käsiinsä kuolemantapausta koskevan raportin. Nuori nainen oli löydetty menehtyneenä pimeänä talviaamuna Reykjanesin niemimaalta, Vatnsleysinrannan kivikkoisesta rantavedestä. Siitä oli noin vuosi, ja koko juttu oli paljolti unohdettu. Edes tuoreeltaan kuolema ei ollut herättänyt median huomiota. Se oli tietysti tullut uutisoiduksi, mutta toimittajat olivat olleet kiireisiä muiden aiheiden paarissa eivätkä olleet jääneet seuraamaan asioiden kulkua.

Ragnar Jónasson: Pimeys
Tammi 2021
alkuteos Dimma 2015
suomentanut Vilja-Tuulia Huotarinen
238 sivua

Pimeys on poliisi Hulda Hermannsdóttirista kertovan sarjan avausosa. Kiintoisaa on, että Ragnar Jónassonin luoma sarja kulkee ajassa taaksepäin: Pimeydessä Hulda on kuusikymppinen ja sarjan toinen osa, Saari, sijoittuu kymmenen vuotta varhaisempaan aikaan. Kolmas osa Sumu sijoittuu aikaan, jolloin Hulda on nelikymppinen.

Tässä avausosassa Huldan työ Reykjavíkin poliisin palveluksessa on päättymässä. Eläkkeelle ei tarvitsisi vielä jäädä mutta nuoremmille on ilmeisesti tehtävä tilaa. Vastentahtoisesti Hulda lupaa jättäytyä töistä pois mutta vaatii saada viimeisenä tehtävänään tutkia kadonneen turvapaikanhakijan tapausta. Hulda epäilee, että Elenan kuolema tulkittiin liian pikaisesti itsemurhaksi ja että tapauksessa on jotain hämärää.

Pian Hulda saakin epäilyksilleen vahvistusta. Vaikuttaa siltä, että nuoremmilla kollegoilla on enemmän intoa saada tutkimuksia päätökseen kuin todella paneutua tapauksiin – ainakin, jos tutkittavana on maahanmuuttajaan liittyvä tapaus. Kritiikkiä poliisin toimia kohtaan ei katsota hyvällä, ja kaiken kaikkiaan Hulda jää työssään varsin yksin.

Jossain määrin siinä, miten yksin Hulda työssään jää, lienee kysymys selvästä ikärasismista. Naista ollaan työntämässä töistä pois, eikä hänen työskentelytapansa aina kohtaa hedelmällisesti nuoremman polven kanssa. Taustalla lienee myös sukupuolisyrjintää: miespomolla on jo valmiiksi mietittynä Huldan seuraaja, joka on luonnollisesti mies.

Toisaalta Hulda ei ehkä ole työtoverina hirvittävän helposti lähestyttävä. Siinä, miten Jónasson on rakentanut päähahmostaan moniulotteisen ja myös rosoisen, on jotain hyvin kiinnostavaa. Hulda on vahva nainen, joka tietää, mitä haluaa, eikä hänen hahmonsa todellakaan ole yhdellä kirjalla selväksi kaluttu. Niinpä mielenkiinnolla odotan, minkälaisia ulottuvuuksia sarjan seuraavat osat Huldan hahmoon tuovat.

Dekkarin kerronta on varsin suoraviivaista, vailla tarpeettomia rönsyjä. Tunnelma on tummasävyinen ja hyvin islantilaiseen maisemaansa sopiva. Juonenkulku toimii hyvin ja imaisee lopussa suorastaan järisyttävällä tavalla mukaansa. Kaiken kaikkiaan Hulda-sarjan avausosa on senlaatuinen, että jään innolla odottamaan sarjan jatkoa. 

Helmet 2021: 36. Kirjassa liikutaan ajassa.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...