Siirry pääsisältöön

Riikka Karppinen ja Joonas Lehtonen: Sodankylän Jeanne d'Arc

Keväisin aapa muuttui laajaksi järveksi, ja känkkyräiset männyt ja kitukoivut näyttivät kasvavan keskeltä kirkasta vettä. Äänimaailma oli massiivinen: kurkien huuto, kuovien ujellus ja liron sirkeä viserrys, kun se toisteli omaa nimeään. Se oli elävämpää kuin yksikään näkemäni television luontodokumentti. Suokukot teatraalisissa kaulureissaan olivat kuin Afrikan savannilta, jota syksyisin Viiankiaavan okranväriseksi värjäytyvät niittypellot myös mielestäni muistuttivat. Ihmeellisin oli taivaanvuohen soidinlento. Jokainen terävä syöksy oli kuin lampaanmääkäisy, kun pyrstösulat räpättivät epätasaisina tuulessa. En ollut koskaan aiemmin kuullut sellaista. Se oli ihmeellistä – että pitkosten kautta kotikylääni avautui paratiisi. Että minun kotonani oli niin kaunista.

Riikka Karppinen ja Joonas Lehtonen:
Sodankylän Jeanne d'Arc –
Riikka Karppisen tie vaikuttajaksi
Tammi 2021
304 sivua
äänikirjan lukijat Saara Lehtonen ja Riikka Karppinen
kesto 11 t 45 min

Vaikuttaja ja aktivisti Riikka Karppinen on tullut julkisuudessa esiin erityisesti kotikylänsä suoalueen suojelijana. Kun Karppinen oli kymmenenvuotias, alkoi lähistöllä sijaitsevalla Viiankiaavan suolla malminetsintä. Lapsuus loppui siihen, ja malminetsinnän seurauksena nuori koululainen alkoi taistella Natura-suojellun suon puolesta.

Siitä hetkestä lähtien Viiankiaapa on ollut, tavalla tai toisella, elämässäni sen jokaisena päivänä.

Ja mihin kaikkeen tuo vapaaehtoisesti mutta toisaalta pakotettuna omaksi otettu tehtävä on vienytkään. Karppinen on ollut esillä mediassa niin Suomessa kuin maailmalla, vieraillut valtakunnan kärkipoliitikkojen pakeilla, esiintynyt dokumenttielokuvassa ja hakeutunut politiikkaan. Tätä kuvaa seikkaperäisesti ja kronologisesti Riikka Karppisen ja Joonas Lehtosen teos Sodankylän Jeanne d'Arc – Riikka Karppisen tie vaikuttajaksi.

Kaiken Karppisen vaikuttamistyön pontimena on ollut Viiankiaapa, kaksinkertaisesti suojeltu kotisuo, jota "on luonnehdittu Suomen luontoarvoiltaan rikkaimmaksi aapasuoksi". Ulkomaiselle kaivosyhtiölle maa-alueen merkitys muodostuu muista asioista kuin luontoarvoista, se on jo alakoulua käyvälle Riikka Karppiselle selvää. Niinpä pieni sodankyläläistyttö asettuu vastustamaan suurta kaivosyhtiötä ja etsii keinot vaikuttaa. Kirjassa muotoutuu tarina siitä, miten Riikka Karppinen kasvaa ja saa entistä enemmän sanansijaa, miten media viimein kiinnostuu ja miten Viiankiaapa nousee suuremman yleisön tietoisuuteen.

Jos Viiankiaapa on ollut Riikka Karppisen elämässä tavalla tai toisella läsnä jokaisena päivänä, on se vahvasti läsnä myös Karppisen elämäkertateoksessa. Vaikka Karppisen tie vie Helsinkiin, hän palaa suolle yhä uudelleen ja ajatuksissa suoalue suojelutarpeineen on esillä jatkuvasti.

Sodankylän Jeanne d'Arc – Riikka Karppisen tie vaikuttajaksi on vaikuttava elämäkertateos, jonka keskiössä on Riikka Karppinen, luonnonsuojelija ja aktiivinen toimija. Luonnonsuojelun lisäksi teokseen rakentuu vahvaa tematiikkaa esimerkiksi yhteiskunnallisella tasolla: lukijalle tarjotaan kuvaa muun muassa siitä, miten ympäristökysymysten painoarvo on Karppisen vaikuttajataipaleen aikana kasvanut ja minkälaisia poliittisia maailmoja Karppinen on tiellään kohdannut.

Karppisesta rakentuu kuva analyyttisena henkilönä, joka paneutuu tehtäviinsä tarmokkaasti. Yhtenä vaikuttimena lienee ollut se, että hän ei ole ollut valmiiksi vaikutusvaltainen vaan on joutunut rakentamaan vakuuttavuutensa ahkeruudellaan ja asiantuntemuksellaan. Koskettavaa ja ravistelevaa Karppisen tarinassa on sekin, miten hän on joutunut taistelemaan myös syrjintää ja epätasa-arvoa vastaan. Yhteiskunnallisesti merkittävä tarina muistuttaakin siitä, ette me emme Suomessa vieläkään ole valmiita tasa-arvoasioissa vaan työsarkaa riittää edelleen.

Sodankylän Jeanne d'Arc – Riikka Karppisen tie vaikuttajaksi on elämäntarina ja puheenvuoro, jonka äärelle kannustan oikeastaan kenet tahansa. Se antaa muistutuksen musta-valkoisen ajattelun haitallisuudesta ja todellisen keskustelemisen tärkeydestä samoin kuin luontoarvojen kunnioittamisen tarpeellisuudesta. Näinä aikoina nuo kaikki teemat ovat tärkeitä ja on hyvä, jos lukija päätyy niitä tämän vaikuttajatarinan äärellä pohtimaan.

Helmet 2021: 26. Elämäkerta henkilöstä, joka on elossa.

Keski-kirjastot 2021: 5. Kirja kertoo henkilöstä, jota olet joskus ihaillut (ja ihailen edelleen).

Kommentit

  1. Tämä kiinnostaa kovasti. Kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
  2. Onpas kirjalla hieno nimi. Pannaan muistiin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimi on hieno mutta niin on sisältökin. Kannattaa panna muistiin. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok