Siirry pääsisältöön

Paula Nivukoski: Mainingin varjo

Evalina seisahtui kalliolle, levitti kätensä. Koko maailma olisi heidän. Ei vain puutarhan syrjäiset polut myöhäisinä kesäiltoina tai raatihuoneen kellotapulin salainen vintti. Koko maailma. Evalina katseli saarta ja rakastui siihen heti.

Paula Nivukoski: Mainingin varjo
Otava 2020
381 sivua

Mainingin varjo vie lukijan yksinäiselle saarelle ja vuoteen 1911. Evalina ja Anders rakastuvat, minkä seurauksena papin tytär karkaa kotoaan ja päätyy asumaan vaatimattomiin oloihin köyhän kalastajansa kanssa. Eikä aikaakaan, kun pariskunta odottaa perheenlisäystä, vaikka laillinen vihkiminen puuttuukin.

Muutenkin tarinassa odotetaan paljon. Odotetaan vihkimistä, odotetaan miestä kala- tai kaupunkireissulta takaisin kotiin, odotetaan myrskyn tyyntymistä. Elämä on odottavaa ja ikään kuin jonkinlaisessa välitilassa olemista – muutos siintää jossakin – ja samalla hyvin verkkaista. Paljon ei saarella tapahdu, mutta sitä enemmän tapahtuu Evalinan päässä.

Nykyhetkeen sekoittuvat muistot Evalinan menneisyydestä, ja lukijalle käy selväksi, miksi nuori nainen oli valmis jättämään varsin hyväosaisen elämänsä sekä läheisensä ja lähtemään rakkautensa perässä kohti tuntematonta. Varakkaan pappilan tytär on alkuun jokseenkin avuton askareissa, jotka ovat Andersille arkipäivää, eikä elämä ole helppoa. Rakkauden ensi huuman hälvettyä pariskunta kohtaa arjen haasteet eikä mies aina suhtaudu suopeasti nuorikkonsa haparointiin.

Mainingin varjon lukija seuraa, miten kesä muuttuu syksyksi ja sitten talveksi. Samalla Evalina kasvaa pappilan tyttärestä kalastajan vaimoksi, joka joutuu pärjäämään yksinäisessä mökissä, kun puoliso on reissuillaan. Ja kun pakko on, keinot löytyvät.

Romaanissa on surumielisyyttä, joka kietoutuu yhteen ympäröivän luonnon kanssa. Saarella luonto on läsnä koko ajan, ja kun kesän kukoistus vaihtuu talven kylmyyteen, joutuu Evalina kaivamaan sisältään todellisen selviytyjän. Loppua kohden yhä keskeisempi kysymys onkin, selviytyykö päähenkilö vai joutuuko hän toteamaan luonnon voittajakseen.

Paula Nivukoski kirjoittaa taitavasti. Tarinaan rakentuu kielen keinoin pahaenteisyyttä ja alakuloa, jotka pitävät otteessaan. Kieli on tavattoman runollista ja kaunista mutta onnistuu samalla painottamaan Evalinaa ympäröivää uhkaa – ja se on taitavaa. Minun on silti pakko myöntää, että olen uupua kielen alle, ja romaani vahvistaakin sen, minkä olen aiemminkin todennut: runsailla kielikuvilla varustettu teksti ei ole varsinaisesti minua varten, vaikka suuresti ihailenkin taitoa, jota Nivukoski teoksellaan osoittaa. Vika ei siis ole kirjailijan vaan yksinomaan lukijan.

Ihailtavaa on se, miten vahvan ja vaikuttavan tarinan Nivukoski on kansien väliin saanut. Merimaiseman, runollisen kielen ja historian ystäville Mainingin varjoa voi lämpimästi suositella.

Mainingin varjosta muualla: Lukupino, Jorman lukunurkka, Kirjarouvan elämää ja Bibliofiilin päiväunia.

Helmet-lukuhaasteesta kuittaan kohdan 50: Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...