Siirry pääsisältöön

Kirjoja rahasta

Mikä tahansa aihe, josta ei puhuta avoimesti, pitää sisällään vallan, häpeän ja syyllisyyden rakenteita, joita on vaikea tehdä näkyviksi. Jos haluaa tuntea hallitsevansa tilanteen, se vaatii kykyä sanoa, että tämä on minun tilanteeni, johon vaikuttaa minun taustanui ja johon pohjautuu minun tulevaisuuteni. Jos haluan selviytyä vaikeasta tilanteesta, fiksuinta on puhua siitä. Tämä pätee niin mielenterveyteen kuin rahaankin, ja etenkin se pätee tilanteeseen, jossa puhutaan niiden keskinäisestä suhteesta. (Maarit Lassander: Rahaviisaus)

Maarit Lassander: Rahaviisaus
Atena 2020
260 sivua
äänikirjan lukija Hannamaija Nikander
kesto 6 h 29 min

Julia Thurén: Kaikki rahasta – näin säästin kymppitonnin vuodessa
Gummerus 2018
325 sivua
äänikirjan lukija Heljä Heikkinen
kesto 8 h 45 min


Maarit Lassanderin Rahaviisaus on kirja, jossa yhdistyvät raha ja mielen hyvinvointi. Kirjailija tarkastelee aihettaan psykologian näkökulmasta ja avaa sitä, miten ihmisen rahaan muodostuu ja miten tuohon suhteeseen kukin voi omalla toiminnallaan vaikuttaa. Kirja auttaa tunnistamaan rahaan liittyviä asenteita ja uskomuksia, jotka voivat olla hyvinkin piilossa ja tiedostamattomia.

Julia Thurénin Kaikki rahasta on käytännönläheinen teos taloudenhoidosta ja arkisesta rahankäytöstä. Thurénin tavoitteena on lisätä rahapuhetta ja keskustelua taloudesta, ja siihen keskusteluun Kaikki rahasta on hyvä avaus. Thurén tarjoaa haastattelemiensa henkilöiden ja omakohtaisten kokemustensa kautta hyviä vinkkejä oman talouden hallintaan ja vaurastumisen ensi askeliin.

Rahan säästäminen ja sijoittaminen ei ole lopulta kovinkaan vaivalloista tai aikaa vievää, eikä se todellakaan kuulu vain pukumiehille, jotka vetävät Hollywood-elokuvissa kokkelia prostituoitujen pakaroilta. Oikeastaan rahojen sijoittamista voi suositella ihan jokaiselle, jolla on mahdollisuus irrottaa tuloistaan 15 euroa kuukaudessa. Jos säästämisestä tai sijoittamisesta innostuu kunnolla, voi siitä saada hauskan harrastuksen. Monelle säästäminen on kuitenkin vain pakollinen paha. Sekin on täysin OK. (Julia Thurén: Kaikki rahasta)

Molemmat kirjat ovat mielestäni lukemisen tai kuuntelemisen arvoisia, jos taloudenhallinta yhtään kiinnostaa – ja itse asiassahan sen pitäisi kiinnostaa ihan kaikkia, sillä nykymaailma vain on sellainen, että jonkinlainen rahasuhde täytyy ihmisellä olla. Thurénin kirja tarjoaa hyviä, käytännöllisiä vinkkejä rahankäyttöön monesta eri näkökulmasta. Kaikki rahasta sopii hyvin esimerkiksi omaan kotiin muuttavalle nuorelle, joka opettelee ottamaan oman taloutensa haltuunsa. Onpa sillä toki annettavaa aikuisellekin lukijalle.

Maarit Lassanderin teoksella on erityisen paljon annettavaa lukijalle, joka tunnistaa rahasuhteessaan ongelmia tai haasteita. Lassander avaa taloudenhallintaa tunteiden kautta ja tarjoaa harjoituksia, joiden avulla lukija voi pohtia ja tunnustella omaa rahasuhdettaan. Kirjassa muistutetaan, että raha ei sinänsä tuo onnea mutta se, että raha-asiat ovat hallussa, lisää varmasti turvallisuudentunnetta. Raha-asiat voi ottaa haltuun vaikeidenkin tilanteiden jälkeen, siitä Rahaviisaus esimerkkien avulla muistuttaa.

Julia Thurénin kirjasta muualla: Lukujonossa ja Kirjavinkit.

Tietokirjabingosta kuittaan Rahaviisaudella kohdan Vuonna 2020 julkaistu kotimainen tietokirja ja Kaikki rahasta asettuu kohtaan Opas.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok