Siirry pääsisältöön

Kirjoja rahasta

Mikä tahansa aihe, josta ei puhuta avoimesti, pitää sisällään vallan, häpeän ja syyllisyyden rakenteita, joita on vaikea tehdä näkyviksi. Jos haluaa tuntea hallitsevansa tilanteen, se vaatii kykyä sanoa, että tämä on minun tilanteeni, johon vaikuttaa minun taustanui ja johon pohjautuu minun tulevaisuuteni. Jos haluan selviytyä vaikeasta tilanteesta, fiksuinta on puhua siitä. Tämä pätee niin mielenterveyteen kuin rahaankin, ja etenkin se pätee tilanteeseen, jossa puhutaan niiden keskinäisestä suhteesta. (Maarit Lassander: Rahaviisaus)

Maarit Lassander: Rahaviisaus
Atena 2020
260 sivua
äänikirjan lukija Hannamaija Nikander
kesto 6 h 29 min

Julia Thurén: Kaikki rahasta – näin säästin kymppitonnin vuodessa
Gummerus 2018
325 sivua
äänikirjan lukija Heljä Heikkinen
kesto 8 h 45 min


Maarit Lassanderin Rahaviisaus on kirja, jossa yhdistyvät raha ja mielen hyvinvointi. Kirjailija tarkastelee aihettaan psykologian näkökulmasta ja avaa sitä, miten ihmisen rahaan muodostuu ja miten tuohon suhteeseen kukin voi omalla toiminnallaan vaikuttaa. Kirja auttaa tunnistamaan rahaan liittyviä asenteita ja uskomuksia, jotka voivat olla hyvinkin piilossa ja tiedostamattomia.

Julia Thurénin Kaikki rahasta on käytännönläheinen teos taloudenhoidosta ja arkisesta rahankäytöstä. Thurénin tavoitteena on lisätä rahapuhetta ja keskustelua taloudesta, ja siihen keskusteluun Kaikki rahasta on hyvä avaus. Thurén tarjoaa haastattelemiensa henkilöiden ja omakohtaisten kokemustensa kautta hyviä vinkkejä oman talouden hallintaan ja vaurastumisen ensi askeliin.

Rahan säästäminen ja sijoittaminen ei ole lopulta kovinkaan vaivalloista tai aikaa vievää, eikä se todellakaan kuulu vain pukumiehille, jotka vetävät Hollywood-elokuvissa kokkelia prostituoitujen pakaroilta. Oikeastaan rahojen sijoittamista voi suositella ihan jokaiselle, jolla on mahdollisuus irrottaa tuloistaan 15 euroa kuukaudessa. Jos säästämisestä tai sijoittamisesta innostuu kunnolla, voi siitä saada hauskan harrastuksen. Monelle säästäminen on kuitenkin vain pakollinen paha. Sekin on täysin OK. (Julia Thurén: Kaikki rahasta)

Molemmat kirjat ovat mielestäni lukemisen tai kuuntelemisen arvoisia, jos taloudenhallinta yhtään kiinnostaa – ja itse asiassahan sen pitäisi kiinnostaa ihan kaikkia, sillä nykymaailma vain on sellainen, että jonkinlainen rahasuhde täytyy ihmisellä olla. Thurénin kirja tarjoaa hyviä, käytännöllisiä vinkkejä rahankäyttöön monesta eri näkökulmasta. Kaikki rahasta sopii hyvin esimerkiksi omaan kotiin muuttavalle nuorelle, joka opettelee ottamaan oman taloutensa haltuunsa. Onpa sillä toki annettavaa aikuisellekin lukijalle.

Maarit Lassanderin teoksella on erityisen paljon annettavaa lukijalle, joka tunnistaa rahasuhteessaan ongelmia tai haasteita. Lassander avaa taloudenhallintaa tunteiden kautta ja tarjoaa harjoituksia, joiden avulla lukija voi pohtia ja tunnustella omaa rahasuhdettaan. Kirjassa muistutetaan, että raha ei sinänsä tuo onnea mutta se, että raha-asiat ovat hallussa, lisää varmasti turvallisuudentunnetta. Raha-asiat voi ottaa haltuun vaikeidenkin tilanteiden jälkeen, siitä Rahaviisaus esimerkkien avulla muistuttaa.

Julia Thurénin kirjasta muualla: Lukujonossa ja Kirjavinkit.

Tietokirjabingosta kuittaan Rahaviisaudella kohdan Vuonna 2020 julkaistu kotimainen tietokirja ja Kaikki rahasta asettuu kohtaan Opas.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa. - Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja." Mauri ja Tarja Kunnas: Hui Kauhistus! (Otava 2011) Julkaistu alun perin 1985 43 sivua Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär  on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan  Hui Kauhistuksen!  näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten. Hui Kauhistus!  koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään  Kummitusten yö , esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettää

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa." Tove Jansson: Muumipappa ja meri (WSOY 2010) Alkuteos Pappan och havet ilmestynyt 1965 Suomenkielinen ensipainos 1965 Suomentanut Laila Järvinen Suomennoksen tarkistanut Päivi Kivelä 186 sivua Muumipappa ja meri  lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala. - Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat. Kirjassa on J

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään