Siirry pääsisältöön

Virpi Hämeen-Anttila: Kalman kevät

Hän ei todellakaan uskonut aaveisiin. Tarkemmin asiaa tuntematta hän oli taipuvainen ajattelemaan, että veli ja sulhanen olivat oikeassa ja neiti Kivikari kuvitteli kaiken. Ehkä enon salamyhkäinen menneisyys Pietarissa oli saanut nuoren naisen kehräämään mielessään tarinoita senkaltaisista seikkaluista tai rikoksista, joista kerrottiin huokeissa romaaneissa. Haamuja ja muita outoja ilmestyksiä näissä tarinoissa myös vilisi.
Virpi Hämeen-Anttila: Kalman kevät
Otava 2020
256 sivua
äänikirjan lukija Jaakko Ohtonen
kesto 11 h 2 min

Virpi Hämeen-Anttilan Karl Axel Björk -sarjasta on muotoutunut vähitellen kesäperinne, vaikka kuudes osa Kirkkopuiston rakastavaiset tulikin kuunneltua talvella. Seitsemännen osan sen sijaan kuuntelin kesällä, kuten pitääkin.

Nyt ollaan vuoden 1922 keväässä, ja Björk löytyy kovin erikoisen tehtävän pariin: portaikossa kohtalokkaasti pudonneen miehen sisarentytär Matilda Kivikari pyytää virkamies-etsivää metsästämään kummitusta. Kummitus on aiheuttanut menehtyneen miehen talossa omituisia valoilmiöitä. Vai onko asialla sittenkään kummitus? Entä oliko Matilda Kivikarin enon kuolema pelkkä onnettomuus vai aiheuttiko sen joku tahallisesti?

Björk ei toki kummituksiin usko vaan ryhtyy tuttuun tarkkaan tyyliinsä selvittämään, miksi nuoren Matildan eno kuoli. Björk ei usko sattumiin eikä siten myöskään siihen, että Matildan veljen joutuminen ratsastusonnettomuuteen olisi pelkkä onneton yhteensattuma.

Samalla, kun Karl Axel Björk selvittelee kuolemantapausta poliisin apukätenä, tapahtuu monenmoista myös hänen yksityiselämässään. Sydämen asiat ovat miestä askarruttaneet aiemmin monin tavoin. Onko niihin nyt tulossa selvyyttä?

Karl Axel Björkin hahmosta tulee vahvasti mieleen Disneyn Mikki Hiiri. Miehessä on jotain samaa terävyyttä ja nokkeluutta – melkein ärsyttävyyteen saakka. Hahmo on kaiken kaikkiaan hyvin rakennettu ja kiinnostava – mielenmaiseman kuvaus osoittaa, että nokkelan ja osaavan kuoren alla on myös runsaasti epävarmuutta.

Kalman kevät jatkaa yhtä laadukkaasti kuin sarjan aiemmat osat, joten Karl Axel Björkin ystäville on jälleen tarjolla hyvää ajanvietettä. Ajankuva on kiehtova ja kokonaisuus toimii mainiosti.

Dekkarista muualla: Kuiske ja Kirjavinkit.

Kommentit

  1. Nämä Björkit ovat kyllä mukavaa luettavaa. En ole edes huomannut tämän seitsemännen kirjan ilmestymistä, joten kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, Anneli. Minäkin bongasin tämän sattumalta jostain blogista.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…