Siirry pääsisältöön

Steinunn Sigurðardóttir: Heiđa – lammaspaimen maailman laidalta

Kotimatkalla alkaa aina tuntua hyvältä, kun olen Fitarholtin kohdalla. Välillä pysähdyn ihastelemaan kotiani ja syvänsinisiä kattojani, jotka häämöttävät Krókuriksi kutsutun laakson toisella puolella. Fitarholtista avautuu näköala Tungufljót-virran toiselle puolelle, sisämaahan ja vuoristoon. Sieltä näkyy myös Mýrdalsjökull-jäätikkö, joka alkaa Ljótarstađiria kaarena ympäröivän vuoriston takaa.  
Steinunn Sigurðardóttir: Heiđa – lammaspaimen maailman laidalta
Like 2020
Alkuteos Heiđa 2016
suomentanut Maarit Kalliokoski
200 sivua
äänikirjan lukija Satu Paavola
kesto 6 h 37 min

Heiđa – lammaspaimen maailman laidalta on laajaan haastatteluaineistoon perustuva teos. Keskiössä on islantilainen maatilallinen Heiđa Asgeirdóttir, joka kuvaa teoksessaan työtään maatilalla ja avaa menneisyyttään. Mallimenneisyyttä sivutaan vain ohuesti, enemmän avataan lapsuutta ja nuoruutta maatilalla. Tausta selittää paljolti sitä, miksi Heiđasta on tullut yksin elävä maatilallinen ja luonnon puolustaja.

Teoksesta saa varsin kattavan kuvan siitä, minkälaista on pyörittää lammastilaa Islannissa. Tarinoinnista välittyy myös se, miten mahdottomana maatilan pitämistä pidetään, jos tilallinen on yksin. Jos hän taas sattuu olemaan nainen, odottaa moni, että tilallinen väsyy ja luovuttaa.

Heiđa Āsgeirdóttir ei kuitenkaan suostu luovuttamaan vaan tekee hurjasti töitä. Paitsi että hän työskentelee tilallaan ja kohtaa usein vastoinkäymisiä, taistelee hän suuryhtiön vesivoimakaavailuja vastaan, hakeutuu politiikkaan ja riimittelee. 

Heiđan keskeinen ajatus on, että hän ei omista maata vaan maa omistaa hänet. Ajatus näkyy hänen toiminnassaan ja tavoitteissaan: nainen ei halua myydä maitaan lyhytnäköisesti. Hän tiedostaa, miten lyhytaikainen hänen omistajuutensa maahan on ja miten kauaskantoisia päätökset voivat kuitenkin olla.

 Heiđan äärellä Islannista rakentuu kiehtova kuva, ja kun lammastilallinen matkaa ympäri maata tekemässä ultraäänitutkimuksia, tekee mieli tutkailla kartasta, missä hän milloinkin liikkuu. Haaveet Islantiin suuntautuvasta matkasta eivät Heiđan myötä ainakaan vähene.

Kaikkiaan teos on varsin kiinnostava mutta melko pintapuoliseksi jäävä. Jonkin verran rakenteessa on tarpeettomalta tuntuvaa toistoa, joka jossain määrin häiritsee. Kelpo ajanvietettä tämä islantilaisteos kuitenkin tarjoaa.

Helmet 2020 -lukuhaasteesta kuittaan kohdan 31: Kirjassa kerrotaan elämästä maaseudullaTietokirjabingosta merkintä menee tällä kertaa kohtaan Kirjassa on eläimiä. Niitä lammastilalla todella riittää!



Kommentit

  1. Tämä kirja kiinnostaa kovasti. Taidanpa laittaa lukulistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarjoaa kyllä kiinnostavan sukelluksen Islantiin ja lammasfarmarin elämään.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...