Siirry pääsisältöön

Tove Ditlevsen: Lapsuus (naistenviikko 2024)

Lapsuus on pitkä ja kapea kuin arkku eikä siitä pääse pois omin avuin. Se vain on siinä koko ajan ja kaikki näkevät sen yhtä selvästi kuin Kaunis-Ludvigin huulihalkion. Hän on samanlainen kuin Kaunis-Lili, niin ruma ettei voi kuvitellakaan että hänellä on koskaan ollut äitiä. Kaikkea rumaa tai onnetonta sanotaan kauniiksi eikä kukaan tiedä syytä. Lapsuudesta ei pääse pois, se tarttuu kuin haju. Sen huomaa muista lapsista, koska jokaisella lapsuudella on oma hajunsa. Omaa hajua ei voi haistaa, ja joskus pelottaa että se on pahempi kuin muiden. Kun jututan toista tyttöä jonka lapsuus haisee tuhkalta ja hiileltä, hän ottaa yhtäkkiä askeleen taaksepäin, sillä hän on haistanut minun lapsuuteni hirveän löyhkän.

Tove Ditlevsen: Lapsuus
S&S 2021
alkuteos Barndom 1967
suomentanut Katriina Huttunen
kansi Elina Warsta
142 sivua

Tove Ditlevsenin Kööpenhamina-trilogia on pitkään odottanut hyllyssäni lukemistaan, ja onpa se muutamaan kertaan vilahdellut jossain TBR-postauksessani. Nyt tuli vihdoin aika tarttua romaaneihin, ja ensimmäisenä otin luonnollisesti luettavaksi Lapsuuden, joka kuvaa kirjailijan lapsuutta rippikouluikään asti. 

Romaani sijoittuu 1920- ja 1930-luvulle Tanskaan. Alussa Tove on nuori tyttö, joka janoaa äitinsä hyväksyntää ja myönteistä huomiota. Äiti vain on arvaamaton ja usein paitsi kiukkuinen myös tyytymätön. Kasvaessaan Tove ymmärtää, että hän ei tarvitse äitiään ollakseen onnellinen.

Perheeseen kuuluvat myös isä ja isoveli Edvin. Ajan hengen mukaisesti tyttölapsi on vähemmän tärkeä kuin poika, ja Tove tietää hyvin mummonsa olleen sitä mieltä, ettei perhe olisi tarvinnut toista lasta lainkaan, kun kerran poika jo oli olemassa. Hän ymmärtää myös, että Edvinillä on mahdollisuuksia enemmän kuin pikkusiskolla.

Kaikki ihmiset pitävät veljestäni, ja ajattelen usein että hänen lapsuutensa sopii paremmin hänelle kuin minun lapsuuteni sopii minulle. Hänellä on räätälöity lapsuus joka laajenee harmonisesti hänen kasvunsa mukaan, kun taas minun lapsuuteni on tehty aivan toiselle tytölle, silloin se olisi kyllin hyvä. Kun ajattelen tällaisia ajatuksia, naamiostani tulee entistä tyhmempi, sillä näistä asioista ei voi puhua kenenkään kanssa, ja haaveilen aina että kohtaisin jonkun erityisen ihmisen joka kuuntelisi ja ymmärtäisi minua. Tiedän kirjoista että sellaisia ihmisiä on olemassa, mutta lapsuuden kadulla heitä ei ole ainoatakaan.

Lähtökohdat eivät siis ole kovin lämpimät. Tulevan kirjailijan lapsuutta tuntuu leimaavan tunnekylmyyden ohella myös alati läsnä oleva huonommuuden kokemus. Hän on kiinnostunut ”vääränlaisista” asioista ja joutuu piilottamaan todelliset ajatuksensa. Varhain heräävä kiinnostus runoutta kohtaan on yksi intohimo, joka saa osakseen pilkkaa, ja siksi se täytyy piilottaa.

Kirjailijan omasta elämästä kertova lapsuuskuvaus on analyyttista ja samaan aikaan hienosti lapsen tuntoja välittävää. Vaikka teoksessa on kyse muistoista, on siinä myös vahva läsnäolon tuntu. Kirjailijan käsissä menneisyyden elämä kööpenhaminalaisessa työläiskaupunginosassa herää henkiin ja tulee lähelle.

Lapsuus on kaikessa vähäeleisyydessään koskettava. Tove Ditlevsen luo lapsuudestaan karun ja surumielisen kuvan vahvasti tuntemuksiaan sanoittaen. Seuraavaksi otankin luettavaksi trilogian kakkososan Nuoruuden.

Osallistun tällä teoksella vuoden 2024 naistenviikkohaasteeseen, jota Tuija luotsaa.

Muualla: Kirjaluotsi ja Mitä luimme kerran.

Helmet 2024 -lukuhaaste: 6. Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1920-luvulle.

Kommentit

  1. Tuo ensimmäinen lainaamasi kohta kirjasta on kyllä vaikuttava. Pidin kovasti tästä!

    VastaaPoista
  2. Lapsuus on väkevä teos, mutta itselleni se oli jotenkin todella masentava kokemus. Sattuikin kyllä raskaaseen ajanjaksoon luettavaksi. En ole halunnut tarttua myöhempiin osiin.

    VastaaPoista
  3. Muistan, että näistä Ditlevsenin kirjoista puhuttiin paljon muutama vuosi sitten, mutta kun en lukenut niitä silloin, niin olen unohtanut täysin nämä kirjat. Kiitos kun muistutit. Kirja tuntuu hyvin mielenkiintoiselta, tässä lapsuuskirjassa minua kiinnostaa erityisesti kööpenhaminalainen työläiskaupunginosa kasvuympäristönä. Arvostan, että kirjailija pystyy tiivistämään lapsuutensa 142 sivuun.

    VastaaPoista
  4. Olisikohan minunkin jo aika tarttua tähän kehuttuun trilogiaan? Valitsemasi lainaukset kyllä innostavat kirjan pariin.

    VastaaPoista
  5. Taas uusi aukko sivistyksessä, minulle tämä trilogia on ihan vieras! Mietin tässä, että kovin vähän tulee luettua tanskalaista kirjallisuutta, varsinkaan historiallista. Voisi olla syytä kokeilla.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...