Siirry pääsisältöön

Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa – väärässä olemisen historia

Kun äiti minähän olen yksi teistä. Äideistä, jotka surevat virheitään ja tietävät riittämättömyytensä. Ja ottavat vastaan sen kätketyn vihan, jota äitejä kohtaan tunnetaan, koska he eivät milloinkaan ole riittäviä; koska heidän rintansa aina lopulta ehtyvät. Minulla ei ole sitä ylellisyyttä, että voisin vain keskittyä syyttämään edellistä äitipolvea.

Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa –
väärässä olemisen historia
Siltala 2023 kansi Jenni Saari, Sorry Jenny Visuals
267 sivua

Sirpa Kähkönen voitti vuoden 2023 Finlandia-palkinnon omakohtaisella romaanillaan 36 uurnaa – väärässä olemisen historia. Romaani kertoo ennen kaikkea kirjailijan äidistä, vuonna 2022 menehtyneestä Riitasta, mutta myös suvun historiasta ja siitä, miten kipupisteet valuvat sukupolvesta toiseen.

Kun Sirpa Kähkönen kuulee, että sukuhautaan mahtuu 36 uurnaa, hän ryhtyy keräämään äitinsä muistoksi ja turvaksi esineitä, joita tulee olla 36. Esineiden ja äidin päiväkirjojen kautta kirjailija tutkii, miksi äiti oli sellainen kuin oli – ailahtelevainen, vihainen, ilkeäkin. Syntyy puheenvuoro äidille.

36 uurnaa kuvaa kauniisti ja koskettavasti sitä, miten taakat siirtyvät sukupolvelta toiselle. Riitta Kähkönen oli sota-ajan lapsi, hänen isänsä oli sotansa sotinut ja traumat näkyivät kotona. Äiti puolestaan kasvatti tytärtään ohjenuoranaan ankaruus, eivätkä pahat sanat olleet perheessä tavattomia. Kauniin ja urheilullisen Riitan elämän käännekohdaksi muodostui vielä junaonnettomuus 15-vuotiaana. Vakavasti loukkaantunut teinityttö toipui nopeasti, mutta onnettomuus jätti jälkensä.

Vaikka romaanissa on paljon surua, murhetta ja lohduttomuuttakin, on siinä myös kaunista yhteyden etsimistä menneeseen ja menneisiin sekä syvää ymmärrystä. En voi lukiessani olla ajattelematta, että Sirpa Kähkönen olisi voinut valita myös katkeruuden ja kaunan, mutta hän valitsi toisin. Pyrkimys ymmärtää vaikeita asioita ja isojakin epäkohtia lämmittää mieltä ja saa toivomaan, että sellaista näkisi tässä maailmanajassa enemmänkin.

36 uurnaa on hyvin henkilökohtainen teos, mutta se avaa myös lukijalle mahdollisuuksia tutkiskella omaa henkilöhistoriaa ikään kuin esimerkin kautta. Se muistuttaa, että emme kuitenkaan ole tyhjiä tauluja vaan osa sukupolvien ketjua. Halu ymmärtää ja hakea sopua voi olla kovin merkityksellistä ja tärkeää.

En ole kovin paljon Kähkösen romaaneja lukenut enkä ole perehtynyt kehuttuun Kuopio-sarjaan. Silti aavistelen, että tässä romaanissa on jotain kokeilevampaa kuin aiemmassa tuotannossa. Kerronnassa on jotain leikittelevää niin kerronnan tavassa kuin siinä, miten Tuonen Tytti on läsnä kertojan peratessa mennyttä. Se keventää ja herättelee lukijaa, jos mieli meinaa vaipua horrokseen.

Ihailen lukiessani suuresti Kähkösen sanankäyttöä. Kieli on rikasta ja hersyvää, ja tässä romaanissa sanat todella rakentavat kokonaisia maailmoja.

Muualla: Jokken kirjanurkkaKirjarouvan elämää ja moni, moni muu.

Helmet 2024 -lukuhaasteessa Finlandia-palkittu romaani asettuu kohtaan 42. Kirjan nimessä on alaotsikko.






Kommentit

  1. Läheiset suhteet voivat olla hyvin raadollisia. Pidin valtavasti Graniittimiehestä, joka oli myös Finlandia-ehdokas. Suosittelen sitäkin.

    VastaaPoista
  2. Lukulistalla. En ole itsekään tarttunut Kuopio-sarjaan, mutta kirjan teema kiinnostaa. Minulle myös Finlandia-palkinto on joka vuosi tapaus.

    VastaaPoista
  3. Kirjoitat kauniisti 36 uurnasta ja kuvaat sen, mikä siinä on keskeistä: yksityinen muuttuu yleisemmäksi, moni lukija löytää kirjan kautta oman suvun kipupisteitä ja lohdutusta. Olen lukenut pari Kähkösen aikaisempaa kirjaa, mutten minäkään ole Kuopio-sarjan tuntija. Uudenlaista Kähköstä 36 uurnaa on, ja odotankin mitä seuraavaksi.

    VastaaPoista
  4. Nimi jäi äskeisestä kommentistani pois, kun niin innokkaasti aloin kirjoittaa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...