Siirry pääsisältöön

Maija Vilkkumaa ja Miina Supinen: Vilkkumaa

Sitten tein Mun elämän. Säkeistöissä 7-soinnut vuorottelevat hypnoottisesti. Tekstin pitäisi olla yhtenevä melodian ja harmonian kanssa, sen pitäisi kuvata elämäntapaa, joka sekavana vei mukanaan ja josta ei päässyt irti vaikka halusi. Ajattelin loputtomia iltoja Lostarissa – siellä oli aina hauskaa, mutta samalla kaikkeen liittyi jonkinlainen alakulo.

Maija Vilkkumaa ja Miina Supinen: Vilkkumaa
Gummerus 2023
graafinen ilme Bifu/People´s
432 sivua

Ai että. Maija Vilkkumaan omaelämäkerta kertoo töölöläistytön noususta suomalaisen musiikkimaailman huipulle, ja tarina on kovin kiinnostava, inspiroiva ja ajatuksia kutitteleva. Se avaa välähdyksittäin sitä, minkälaista oli elää nuoruutta 1980- ja 1990-lukujen taitteessa ja pyrkiä samalla kohti musiikillisia unelmia maailmassa, joka oli varsin miehinen.

Teos avaa muusikko Maija Vilkkumaan uran syntyä, musiikin teon ihanuutta ja vaikeutta sekä sitä, miten musiikki on vankkumaton osa elämää, johon kuuluu muutakin kuin musiikki. Vilkkumaa on kokonaisvaltainen mutta samalla valikoituja otteita sisältävä kuva kunnianhimoisesta ja omaäänisestä muusikosta.

Kokonaisuus lähtee minusta liikkeelle hitaanlaisesti mutta vauhtiin päästyään se vie mukanaan. Erityisesti minua kiinnosti kuva taiteilijuudesta ja siitä, miten Vilkkumaa kuvaa kappaleidensa syntyä ja uransa kehitystä sekä samalla sitä, miten taiteilijuuteen liittyy loiston hetkien ohella myös epävarmuutta ja pettymyksiä. 

Pelkäsin edelleen joka ilta, että keikoille ei tulisi ketään, mutta pelko osoittautui turhaksi uudelleen ja uudelleen. Ruisrockin Rantalava tömisi ja tomupilvet nousivat korkealle ilmaan. Paikalla olleet väittivät pelänneensä, että maa oikeasti siirtyy pois paikaltaan. Jopa Pohjanmaalla, joka oli aiemmin ollut meille vaikea, paikat olivat täynnä. Äijät lauloivat mukana ja hakkasivat sitten toisiaan päähän, ja silloin huusin mikkiin että jätkät nyt vittu lopetatte, ja sitten kaikki taputtivat ja tappelijat halasivat toisiaan.

Maija Vilkkumaan elämäkertaa oli ilo lukea. Luonteva kerronta ja lyhyet luvut veivät mukanaan niin, että kirjaa huomasi ahmivansa ”vielä yksi luku” -ajatuksella. Lukiessa tuntui, kuin olisi ollut kuuntelemassa muusikon tarinointia, niin elävä ja sujuva elämäkerta on. Ja tietenkin lukemisen lomassa oli suorastaan pakko kuunnella kirjassa mainittuja biisejä. 

Helmet 2024 -lukuhaaste: 41. Kirjassa syntyy lapsi.

Kommentit

  1. Maija on ihana! Katson häntä mielelläni The Voice of Finlandissa. Epäilemättä hänellä on riittävän leveät hartiat luotsata uusia artisteja musiikkimaailmaan.

    VastaaPoista
  2. Etenkin 2000-luvun alkupuolella kuuntelin Vilkkumaata paljon. Ei-albumin kappaleet osaan edelleen ulkoa. Ja Vilkkumaa on kyllä tämän maan kovimpia live-esiintyjiä. Eli siinä mielessä tämä kirja minun kyllä kannattaisi lukea,

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...