Siirry pääsisältöön

Milla von Plato: Hyvää iltaa (naistenviikko)

Maija näki jo kaukaa, että Aili istui rollaattorin päällä kotitalonsa tuulikaapissa. Lenkkitossut, jotka vielä kantakaupungin kaduilla menettelivät, olivat nyt aivan liian kevyet ja ohuet. Ne päästivät sohjoa sisään niin että varpaissa litisi.

Milla von Plato: Hyvää iltaa
WSOY 2023
kansi Martti Ruokonen
240 sivua

Maijan lapsuudessa Arvi Lind sanoi aina TV-uutisissa hyvää iltaa, ”vaikka koskaan ei voinut tietää, oliko ilta hyvä”. Oliko päiväkään hyvä, ainakaan kovin monella, kun samaan aikaan lama vei monelta työn ja elannon. 

Milla von Platon esikoisromaani Hyvää iltaa kulkee niin 1990-luvulla, historiallisen vaikeissa lamavuosissa, kuin myös 2010-luvulla. 1990-luvulla Maija on koulussa, jossa opettajia lomautetaan ja pyyhekumit puolitetaan. Lähempänä nykyaikaa Maija on kätilö, joka toivoo saavansa vakituisen työn samalla, kun syntyvyys pienenee ja säästötoimet uhkaavat synnytysosastoja.

Maijan ohella toinen tärkeä henkilö on Aili, entinen naapuri lapsuusajoilta. Ailista muotoutui Maijalle turva-aikuinen, kun äiti oli liian kiireinen töissään ja isä kokonaan toisessa maassa. Myöhemmin osat vaihtuvat, kun Maija huolehtii Ailista.

Tärkeä on myös Emilia, joka on tottunut jatkuviin muuttoihin ja jonka kotona turvattomuus on läsnä eri tavoin kuin Maijan maailmassa. Yhdessä tytöt fanittavat Roxettea ja koettelevat rajojaan etääntyäkseen myöhemmin toisistaan eri suuntiin. Erityisesti minua koskettaakin se, miten heidän tiensä erkanevat, miten kumpikin kantaa taustaansa mukanaan – samoin kuin laman jälkiä.

Hyvää iltaa yhdistää kiinnostavasti 1990-luvun laman jäljet nykyaikaan ja osoittaa yksilöiden kautta, miten yhteiskunnalliset ilmiöt vaikuttavat tavallisiin ihmisiin. Ailin ja Maijan välinen yhteys lämmittää mieltä, ja jotain kaihoisaa on siinä, miten aika kuluu.

Milla von Platon esikoisteos tarjoaa hyvin etenevän tarinan, jonka molemmat aikatasot pitävät hyvin kiinnostusta yllä. Hieman jäin kaipaamaan jonkinlaista lisäimua, mutta kaikkineen romaani tarjoaa sykähdyttävän lukukokemuksen ja nostalgiaa niin hyvässä kuin pahassa.

Tämä postaus on viimeinen osa osallistumistani Tuijan emännöimään Naistenviikko 2023 -haasteeseen.

Kommentit

  1. Jonna, aika samoin tunnelmin olemme lukeneet Hyvää iltaa. Hienoa siinä on laman pitkäaikaisvaikutusten ilmeneminen ja kiinnostavasti kuvatut henkilöt.

    Kiva, että olet taas mukana haasteessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas kerran haasteen järjestämisestä! tätä ihan jo odottaa joka kesä.

      Poista
  2. Tykkään siitä, että 1990-luku on pikkuhiljaa päässyt kirjan aiheisiin, ilmeisesti etäisyyttä on jo riittävästi. Kiva sinänsä että siinä on jo nostalgiaa, maailma on niin paljon muuttunut, mutta itse muistaa vielä hyvin millaista silloin oli.
    Luin hiljattain Tenhon, jota voin suositella hyppynä samaan aikakauteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tenhossa on tosiaan mainiota ajankuvaa. 1990-luku on kyllä kiinnostava ajanjakso: on jotenkin jännä huomata, miten ajat ovat siitäkin muuttuneet, vaikka ihan juurihan me ysäriä elimme 😉

      Poista
  3. Lama-ajan kuvaukset myös kaunokirjallisuudessa ovat tärkeitä, erityisesti tähän maailmanaikaan, kun talouden näkymät heikkenevät. Tiukkaa tulee olemaan, toivottavasti menneestä on kuitenkin jotain opittu.
    Minna /KBC

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunokirjallisuus on mainio ikkuna menneeseen, ja samalla voisi ammentaa menneestä tulevaisuuteenkin. Toivoa sopii, että jotain on historiasta opittu.

      Poista
  4. Tämä on lukulistalla. Ounastelen tämän olevan itselleni sukupolviromaani. Ekaluokalla ei oltu vielä koulumaailmassa köyhiä ja kipeitä, seuraavana lukuvuonna kaikkea jo säännösteltiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tästä välittyy kiinnostavaa ajankuvaa. Erityisesti minua kosketti nimenomaan tuo lama-aika.

      Poista
  5. Tosiaan, ysäri alkaa tulla kirjallisuuteen! Itseäni aikakausi ei ehkä kauheasti kiinnosta, mutta toisaalta olisi ehkä kiintoisaa tutkiskella kirjojen avulla lama-ajan vaikutuksia myös omaan itseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähtökohtaisesti en ole minäkään ollut kauhean kiinnostunut 1990-luvusta kirjallisuudesta mutta kuitenkin ysärikuvausten äärellä huomaan usein muistikuvien heräävän, usein havaitsen myös oivaltavani jotain. Niin tälläkin kertaa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...