Siirry pääsisältöön

Maggie O’Farrell: Hamnet (naistenviikko)

Agnes kyhjöttää lattialla makuulavan kupeessa räsy kädessään. Hän on valvonut Judithin vierellä läpi yön nousematta, syömättä, silmäänsä ummistamatta. Hän on suostunut vain juomaan tilkan vettä, kun Mary on sinnikkäästi jaksanut kehotella. Valkea on kaiken aikaa palanut niin loimuavin liekein että Agnesin posket hehkuvat punaisina; liinalakin alta karanneet hiussuortuvat ovat kirjoittuneet kaulalle kosteina tuherruksina.

Maggie O’Farrell: Hamnet
S&S 2022
alkuteos Hamnet 2020
suomentanut Arja Kantele
kansi Laura Noponen
382 sivua

Maggie O’Farrellin Hamnet keräsi kiitosta viime vuonna suomeksi ilmestyttyään, mutta tulin tarttuneeksi romaaniin vasta nyt. Se sijoittuu 1500-luvun lopulle ja kertoo eräästä perheestä. Perheen tytär Judith sairastuu, ja hänen kaksosveljensä Hamnet yrittää saada sisarelleen apua. Aikuisia ei vain ole saapuvilla, ja Hamnetin huoli sisaresta kasvaa.

Kun Hamnet etsii apua, on äiti Agnes lääkeyrttitarhassaan. Isä puolestaan on Lontoossa työskentelemässä teatteriseurueensa kanssa – hän on kuuluisa näytelmäkirjailija William Shakespeare, vaikkei hänen nimeään romaanissa kertaakaan mainita. Vain pari päivää myöhemmin yksi perheen kolmesta lapsesta on kuollut.

Hamnet kertoo siitä, miten kuoleman kylmä käsi ulottaa otteensa perheeseen, jonka äiti osaa parantaa ja jonka isä on paljon poissa, muualla omien intohimojensa perässä. Romaani kertoo vakavasta kulkutaudista, taistelusta väistämätöntä vastaan, surusta, rakkaudesta, perheestä ja taiteesta.

Teoksen nimi on Hamnet – perheen pojan nimi. Silti päähuomio on Agnesissa, joka on perheen koossapitävä voima, moneen pystyvä ja paljon havaitseva nainen. Hamnet on kuitenkin henkilöistä se, jonka vaikutus ulottuu kaikkeen ja kaikkialle. Hänen kohtalonsa on alusta saakka selvä, ja kirjan ensimmäistä osaa lukeekin lähes henkeä pidätellen, haikeana.

Toisessa osassa läsnä on suru, jota kukin käsittelee omalla tavallaan. Judith ei lakkaa itkemästä, isosisko Susanna on vihainen, perheen isä pakenee töihinsä ja äiti kaipaa loputtomiin, etsii poikaansa aina vain. 

Äiti, miten nimitetään kaksosta, joka ei enää ole kaksonen, kysyy Judith.

Hamnet on huikean hieno romaani, varmastikin paitsi tämän kesän myös koko vuoden parhaimmistoa minun lukemistossani.

Se särkee sydäntä ja vie lukijan mukanaan vuosisatojen takaiseen maailmaan, jota rutto runtelee. Se vie lukijan ihmisen mielenmaisemaan niin kauniisti ja koskettavasti, että kirjailijan tapaa luoda fiktiivistä mutta tosipohjaista todellisuutta ei voi kuin ihailla. Kieli on rikasta ja kaunista, Arja Kanteleen suomennos on erittäin onnistunut. Kerronta on ehyttä ja kantaa upeasti lähes 400-sivuisen teoksen loppuun saakka. Suosittelen lämpimästi!

Avaan Hamnetilla osallistumiseni tämänvuotiseen naistenviikkohaasteeseen.

Helmet 2023 -lukuhaaste: 50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä.

Kommentit

  1. Kiinnostaa tuo kaksosuusteema. Mun mummu oli kaksonen. Hänen kaksossiskonsa kuoli kun he olivat 1,5-vuotiaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, miten murheellista, että mummusi menetti kaksosensa niin varhain.

      Poista
  2. Tämä on lukulistallani. Kaksosuus kiinnostaa minuakin, koska poikani ovat kaksosia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen kaksonen, joten ehkä sen vuoksi Judithin kysymys kosketti erityisesti.

      Poista
  3. Kirjan kansi oli tuttu, mutta enpä ollut tutustunut kirjan aiheeseen. Todella kiintoisa!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...