Siirry pääsisältöön

Marie Aubert: Mikään ei voisi olla paremmin

En tiedä, mitä muuta sanoa. Olen tottunut lohduttamaan häntä, halaamaan ja silittämään selkää ja sanomaan, että ei mitään hätää, houkuttelemaan hänet joskus baariin ja tarjoamaan viiniä, jotta hän saisi muuta ajateltavaa, nautitaan nyt siitä, että voit juoda viiniä, Marthe, ja sekä Kristoffer että äiti kehuvat, miten hyvä olen kohentamaan Marthen mielialaa, hyvä huolehtimaan hänestä. Mutta että tämä.

Marie Aubert: Mikään ei voisi olla paremmin
Gummerus 2022
norjankielinen alkuteos Voksne mennesker 2019
suomentanut Aino Ahonen
kannen kuvitus Malte Müller
kannen suunnittelu Exil Design
144 sivua

Marie Aubertin romaanissa Mikään ei voisi olla paremmin minäkertoja Ida matkaa suvun mökille. Sinne ovat kokoontumassa Idan äiti puolisonsa kanssa sekä pikkusisko Marthe. Marthen mukana ovat puoliso Kristoffer ja tämän tytär.

Idalla on perheelle tärkeää kerrottavaa. Käy kuitenkin niin, että Marthe ehtii omine uutisineen ensin. Seuraa jossain määrin kaoottinen viikonvaihde, jonka tapahtumat enteilevät katastrofia.

Mikään ei voisi olla paremmin on hyvin vetävä romaani, jossa tilanteita kuvataan paljolti tekojen ja dialogin kautta. Lukijalle jää tilaa tehdä omia tulkintoja siitä, mitä Idan ja hänen läheistensä mielessä liikkuu.

Romaanin kerronta on niukkaa mutta silti teos on samaan aikaan jollain tapaa sopivalla tapaa runsas. Se herättää ajatuksia erityisesti sisarussuhteen kuvauksellaan. Viehätyn kerronnan tavasta: se on pakotonta ja sujuvasti etenevää.

Ida ei ole henkilönä erityisen miellyttävä mutta silti hänessä on jotain vetoavaa. Tuntuu, että mökkimiljöössä hän omaksuu sisarensa kanssa lapsuudesta tutut roolit – ei voi olla miettimättä, minkälainen Ida olisi, jos häntä kuvattaisiin vaikkapa työssään menestyneenä arkkitehtinä.

Aubertin romaani on oikein toimiva kokonaisuus ja tarjoaa mainion lukukokemuksen! Käännös tuntuu oikein onnistuneelta, vaikkakin kirjan nimen suomennos jäi hieman mietityttämään: en aivan osaa yhdistää sitä romaanin sisältöön.

Muualla: Kirsin Book Club, Helmi Kekkonen ja Mitä luimme kerran.

Kommentit

  1. Aihepiirin huomioon ottaen lempeällä kädellä kirjoitettu aihe tervetulleella mustalla huumorilla höystettynä jättää ilmaan kysymyksen miksi se on niin vaikeaa ja onnistuisimmeko joskus edes ajattelemaan, ettei juuri nyt mikään voisi olla paremmin??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin – tuota ajatusta olisi kyllä hyvä pysähtyä aina silloin tällöin miettimään. Liian usein taitaa käydä niin, että vasta myöhemmin ymmärtää, miten hyvin asiat olivatkaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...