Siirry pääsisältöön

Laura Andersson: Kuolema Kulosaaressa (dekkariviikko)

Yritin kuulostaa hoputtavalta. Palatessani jututtamasta Eevi Salosta olin kohdannut kadulla Joakim Holmin, joka oli linkannut vastaan korttelin päässä matkustajakodilta. Hän oli näyttänyt vieläkin heiveröisemmältä ja hermostuneemmalta kuin ensimmäisellä kerralla. Hän oli sopertanut olevansa vain ohikulkumatkalla. Mutta sen jälkeen, kun hän oli kysellyt ensin varovaisesti ja sitten kiihkeämpään sävyyn olimmeko edistyneet tavoitteessamme – olivatko kirjeet kenties jo meillä – olin ollut varma, että hän ei ollut paikalla sattumalta.



Dekkariviikko on jälleen täällä! Tällä kertaa sitä luotsaa Kirsin kirjanurkka, ja tämän viikon aikana on dekkarijuttuja luvassa monessa blogissa.

Laura Andersson: Kuolema Kulosaaressa
Otava 2022
kannen suunnittelu Tuomo Parikka
415 sivua
äänikirjan lukijat Elena Leeve ja Mikko Kauppila
kesto 12 t 26 min

Minä korkkaan viikon mainiolla esikoisteoksella: Laura Anderssonin Kuolema Kulosaaressa avaa uuden Lili Loimola ratkaisee -sarjan. Päähenkilönä on tietenkin Lili Loimola, joka on palannut Suomeen työskenneltyään kotiapulaisena Yhdysvalloissa. Eletään 1940-lukua, ja sotavuodet ovat juuri jääneet taakse. Ilmapiirissä on jotain uutta, ja raikkaan tuulahduksen aikansa normeihin tuovat sekä Lili että tämän tuore aviopuoliso Riku Loimola. Avioliitto ei ole aivan tavanomainen mutta sitä eivät ole myöskään keskeiset henkilöt.

Kotimatkallaan valtameren ylitse Lili ja Riku tulivat ratkaisseeksi erään kiristysjupakan. Se innoittaa pariskunnan suuntautumaan rikosten pariin muutenkin, onhan kummankin joka tapauksessa pohdittava, miten aikoo itsensä sodasta toipuvassa Suomessa elättää. Eikä aikaakaan, kun pariskunta saa ensimmäisen toimeksiantonsa: Joakim Holm haluaa, että etsivät selvittävät uuden kiristystapauksen. Erikoista on se, että kiristäjä on toimeksiantaja itse.

Tehtävä vie Loimolat Kulosaareen, missä varakas ja sodasta varsin kuivin jaloin selvinnyt Aaltokosken perhe asuu. Siellä tuntuu salaisuuksia olevan itse kullakin, ja jollain ilmeisesti on paljonkin salattavaa, kun palvelustyttö Eevi katoaa.

Kuolema Kulosaaressa on mukavan nostalginen ja samalla nykyaikainen dekkari, jonka parissa ei tarvitse pelätä verta ja suolenpätkiä. Leppoisa dekkari on ajoitettu mainiosti 1940-luvun lopulle, ja ajankuva toimii. Lili edustaa modernia naista, joka ei tyydy perinteisiin normeihin, ja Riku on hänelle omine intohimoineen oiva seuralainen. 

Kerronta ei keskity vain Lilin näkökulmaan vaan äänensä saa kuuluviin myös Riku, tosin vähemmän kuin vaimonsa. Henkilöhahmot ovat kiinnostavia ja erityisesti mieleen jää se, miten sota on jättänyt ihmisiin jälkensä. Amerikassa sotavuodet viettäneet Loimolat katselevat kotimaataan hieman ulkopuolelta, ja ratkaisu toimii mielestäni hyvin.

Kiinnitin Laura Anderssonin esikoisteokseen alun alkaen huomiota erityisesti kannen vuoksi. Se on ihanan retro ja sopii mainiosti kuvittamaan Lili Loimola -sarjan avausta,

Leppoisaa cozy crime -kesädekkaria etsivälle voi Lilin ja Rikun seuraa suositella mainiosti. Kiinnostuneena jään odottamaan, minkälaiset seikkailut pariskuntaa jatkossa odottavat.

Muualla: Amman lukuhetkiKirsin kirjanurkka, Kirja vieköön! ja Luetut.net.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok