Siirry pääsisältöön

Suvi Ratinen: Omat huoneet

Huoneita on kolme: sali, ruokasali ja makuukamari, jossa on myös rouvan siro kirjoituspöytä. Hän (Aino Kallas) kuitenkin työskentelee mieluummin puolison jykevän tammipöydän ääressä, kunhan varoo sotkemasta tämän papereita. Se on salissa ja aurinko paistaa siihen suoraan, vaikka asunto on muuten pimeä, eikä ikkunoista näe pihan aitaa pidemmälle.

Suvi Ratinen:
Omat huoneet – missä naiset kirjoittivat vuosisata sitten
Tammi 2021
kansi Emmi Kyytsönen
240 sivua

Tässä on tietokirja, jota odotin syksyn uutuuksista ehkä eniten. Suvi Ratisen Omat huoneet -teoksen idea on ihana: Ratinen tarkastelee kirjassaan sitä, missä naiset kirjoittivat sata vuotta sitten. Tietokirjassa on esillä kymmenen naista, jotka kirjoittivat 1900-luvun alkupuolella – siis monin tavoin erilaisessa ajassa kuin missä nyt elämme.

Kirjassa esitellään Hilja Haahden, Elsa Heporaudan, Maria Jotunin, Aino Kallaksen, Helmi Krohnin, L. Onervan, Ain' Elisabet Pennasen, Anni Swanin, Maila Talvion ja Hella Wuolijoen kirjallista uraa, yksityistä elämää ja ennen kaikkea niitä tiloja, joissa naiset aikanaan kirjoittivat. Monenmoista löytyy makuuhuoneen nurkkauksesta vankilaan. 

Teosta elävöittävät monenlaiset kuvat niin henkilöistä ja heidän perheistään kuin myös asuinpaikoista ja työskentelytiloista. Kuvia on myös joistakin rakennuksista nykyaikana: erityisesti esillä on Merilinna, joka on varsinainen kulttuurikeskittymä.

Ratinen kuljettaa teoksessaan kirjailija ja feministi Virginia Woolfin pamflettia Oma huone. Idea toimii hienosti ja herättää paljon ajatuksia.

Kiintoisaa kirjassa on ajatus paitsi fyysisten tilojen myös henkisten tilojen tarpeesta. Välttämättä suuretkaan neliöt eivät takaa riittävää tilaa ajattelulle ja yksinololle, kun ympärillä pyörii perhettä ja palvelijoita. Kirjan naisilla on yltäkylläisyyttä mutta myös velvollisuuksia, jotka vievät aikaa omilta intohimoilta. Ajan henki on se, että miehille kyllä löytyy omia huoneita ja mielenrauhaa, naisten usein odotetaan suovan huomiotaan paljon muulle kuin omille kirjallisille töilleen – siis unelmilleen ja kiinnostuksenkohteilleen. 

Mutta juuri biologian ja perhe-elämän takia useimmat naiset ovat Jotunin mukaan siinä vaiheessa jo "sisäisesti perin kuluneita". "Heille jää elämän ymmärrys ja hymy. Mutta ei sitä energiaa, jota vaaditaan taiteelliseen luomiseen."

Ratisen teoksen naiset ovat etuoikeutetussa asemassa, mutta silti heilläkin on vaikeuksia löytää tilaa omalle työskentelylleen. Onkin kiintoisaa pohtia, kuinka monen naisen ääni on jäänyt täysin kuulumattomiin juuri ajan ja tilan puuttumisen vuoksi. 

Suvi Ratinen toteaa loppusanoissaan, että ajat ovat muuttuneet eikä enää ole tarvetta "yhtä tiheään toistella Kallaksen huomiota tarmokkuudesta, jota naisilta vaaditaan oman työrauhan turvaamiseksi". En kuitenkaan voi olla ajattelematta, että työ on yhä kesken: edelleen esimerkiksi Tilastokeskuksen Sukupuolten tasa-arvo Suomessa 2021 -julkaisun mukaan naiset tekevät enemmän kotitöitä kuin miehet. Kuinka paljon kotitöihin käytettävä aika on poissa naisten omasta ajasta ja luovuudesta? 

Ratinenkin huomauttaa, että pandemia on voinut haastaa naisten oman tilan, ja muistuttaa Virginia Woolfin kannustaneen jatkuvaan valppauteen saavutetuista eduista huolimatta. Feministishenkinen Omat huoneet on siis kovin tarpeellinen ja paikallaan juuri nyt.

Omat huoneet on sekä idealtaan että toteutukseltaan toimiva teos, jonka haluan saada omaan hyllyyni. Kirjan äärelle haluan varmasti palata uudelleen.

Muualla: Kirja vieköön!, Sivuhenkilö.

Kommentit

  1. Tämä oli huippukiinnostava! Kuuntelin ensin äänikirjan ja sitten luin kirjastokirjan. Omaan hyllyyn tahtoisin minäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella! Ihana idea ja vieläpä kokonaisuus, jota on kiva katsella.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...