Siirry pääsisältöön

Kati Outinen: Niin lähelle kuin muistan

Viimeisenä kuvataan loppukuva, jossa Irma ja Mies ylittävät rautatiekiskot ja ohiajava juna peittää heidät näkyvistä, muunnos klassikkokuvasta, jossa protagonistit ratsastavat tai kävelevät kaukaisuuteen, pois tarinasta, kohti maailmaa. Minä matkaan takaisin Konalaan, kirjoittamaan Salattuja elämiä yhdessä toisen hienon työryhmän kanssa.

Kati Outinen: Niin lähelle kuin muistan
Karisto 2021
369 sivua
äänikirjan lukija Kati Outinen
kesto 11 t 11 min

Kati Outinen on jäänyt mieleeni erityisesti Aki Kaurismäen elokuvista vaikuttavasta näyttelijäntyöstään. Hänen tekemisessään on intensiteettiä, joka hämmästyttää kerta toisensa jälkeen, ja niinpä otin ilolla vastaan tiedon Outisen muistelmateoksesta.

Niin lähelle kuin muistan on kiinnostava teos taiteesta ja suomalaisesta kulttuurikentästä Kati Outisen silmin. Outinen nojaa paljon vanhojen kalenterimerkintöjensä varaan mutta mainitsee tämän tästä, miten kyseessä on muistelu. Aina muistiin ei voi täysin luottaa, joskus muistot vääristyvät. Yhtä kaikki, näyttelijän muistelun äärelle asettuu mielellään, ja mukavasti polveileva kerronta sopii teokseen oikein hyvin.

Yksi muistikuva sytyttää toisen, joka vaipuu taka-alalle, kun jokin uusi asia leimahtaa mieleen. Monien tapahtumien kohdalla rajapinta mielikuvituksen, muiston, realistisen tapahtuman välillä on vaikea vetää. Ainakin osan tapahtumasta tiedän tapahtuneen, mutta onko sen jatko tai sitä edeltävä muisto vain mielikuvituksen jälkeenpäin tapahtumaan liittämää materiaalia? Onko muisto varioitunut, kun olen kuullut asioiden taustoja tai jonkun toisen näkemyksen tapahtuneesta?

Teos piirtää näkyviin kuvan näyttelijästä, joka on sieluaan myöten taiteilija ja taiteen asialla. Vuodet pienen lapsen äitinä ja sittemmin yksinhuoltajana limittyvät tiiviisti erilaisten teatteri- ja elokuvatöiden kanssa. Lämmin suhde omiin vanhempiin mahdollistaa kuvausmatkat, ja paikoin hengästyttää sekä työtahti että tiivis matkustaminen paikasta toiseen. Kiireenkin keskellä kaikesta paistaa kuitenkin lämpö ja rakkaus töihin sekä kiitollisuus: "olen onnenpekka" toistuu usein.

Kiintoisaa on kuvaus taiteilijan elämästä ja arjesta mutta myös siitä, minkälainen on naisen asema taiteen kentällä. Kun ikää tulee, puhelin soi yhä vähemmän. Samaan aikaan lapsiperheen ruuhka hellittää mutta ikääntyvät vanhemmat alkavat aiheuttaa huolta. Huoltakin voi käsitellä taiteen avulla.

Niin lähelle kuin muistan löytyy äänikirjana Outisen itsensä lukemana. Näyttelijän lukemista kuuntelee mielellään, ja oikeastaan teoksen ainoa huono puoli on se, että se herättää kaipuun teatteriin – eikä sekään ole ollenkaan huono asia. Suosittelen tätä eloisaa muistelmateosta lämpimästi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok