Siirry pääsisältöön

Jenna Kostet: Margaretan synti

– Tiedätkö, minä huomasin hänet joskus kaupungilla ja ajattelin, ettei tuollaisia naisia ole olemassakaan. Hän ei koskaan piitannut siitä, mitä häneltä odotettiin. Hän vain teki, kuten itse tahtoi. Sanoi, mitä tahtoi. – Sen takia hän on nyt vangittuna, Jakob sanoi ja sulki silmänsä. 

Jenna Kostet: Margaretan synti
Aula & Co 2021
kansi: Laura Noponen
300 sivua
äänikirjan lukija Talvikki Eerola
kesto 8 t 27 min

1600-luvun Turussa nuori porvarisrouva Margareta odottaa teloitusta. Hän värjöttelee kalseassa tyrmässä ja odottaa. Odottaessaan Margareta kertoo tarinansa kaupunginpalvelija Jakobille, joka huolehtii naisesta mutta yrittää säilyttää kuolemaantuomittuun asianmukaisen etäisyyden. Margareta on kuitenkin aivan omanlaisensa, eikä häntä voi ohittaa olankohautuksella. 

Niinpä myös Jakob jää miettimään naista ja sitä, mitä tämä on kertonut. Voiko rikollisen sanaan luottaa? Surmasiko Margareta todella puolisonsa? Mihin hän oikeastaan on syyllinen?

Margaretan synti perustuu todelliseen tapaukseen, kun nuori porvarisrouva myrkytti puolisonsa. Jenna Kostetin mukaan tapaus on poikkeuksellinen ja niinpä se jäi vaivaamaan kirjailijan mieltä. Kostet on rakentanut vähäisen faktatiedon pohjalta kiehtovan kuvan naisesta, joka voisi olla todellinen kaikessa edistyksellisyydessään ja jopa vallankumouksellisuudessaan. Margaretan ajattelussa on feministisyyttä, joka toimii tarinassa mainiosti kantavana voimana: Margaretan toimissa ja puheessa toistuu kriittisyys patriarkaalisuutta ja naisten alempaa asemaa kohtaan.

Ylipäätään Margaretan synti on toimiva kokonaisuus. Jenna Kostet herättää tarinassaan eloon 1600-luvun turkulaisen miljöön taitavasti, ja henkilöt ovat hekin taiten eloon puhallettuja. Tarina vetää hyvin mukaansa ja saa väistämättä pohtimaan yhteiskunnallista kehittymistä ja erityisesti naisen asemaa. Margareta on aikaansa edellä, ja hänellä on sanottavaa myös nykypäivän lukijalle.

Ehkä silloin on sumuista tai aurinkoista, tai kenties silloin sataa, ja sade pesee torin kivetyksen heti puhtaaksi verestä. Minä olen porvarisrouva enkä joudu Kerttulinmäelle roikkumaan, vaan minut mestataan miekalla tai kenties poltetaan. En tiedä, kumpi kuulostaa paremmalta, ja minun on ajateltava asiaa vakavasti. Ajateltava, miltä näytän silloin ja miten katselen väkijoukkoa, miten nostan leukani pystyyn. Miten hameeni helmat asettuvat ympärilleni sitten, kun astun ulos ja minut viedään mestattavaksi.

Kommentit

  1. Miten monien kirjojen ilmestyminen jää vain huomaamatta. Tätäkään en ole huomannut. Olen historiallisten kirjojen ystävä, eli tämä todella kiinnostaa. Kiitos lukuvinkistä.

    VastaaPoista
  2. Tämä on kirjaston varauslistalla. Kirja kiinnostaa siksi, että se kertoo historiallisen tarinan Turusta, jossa olen asunut jo pitkään. Tietysti historiallinen oikeudenkäynti kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turku on upea kaupunki ja sopii hienosti historiallisen romaanin miljööksi.
      Varsinaisesti oikeudenkäynnistä ei romaanissa kerrota vaan enemmänkin jälkimainingeista ja siitä, mikä kaikki johti Margaretan vankeuteen. Suosittelen romaania joka tapauksessa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok