Siirry pääsisältöön

Anders Hansen: Aivovoimaa - Näin vahvistat aivojasi liikunnalla

"Jos olet niin stressaantunut, että et usko ehtiväsi harrastaa liikuntaa, haluan sanoa, että juuri sinun on tarpeen liikkua! Ja jos uskot työmäärän estävän liikunnan, tässä sinulle vinkki: kun varaat aikaa liikuntaan, alat voida paremmin, stressi vähenee ja työtkin sujuvat helpommin. Uskallan nimittäin luvata, että jos silloin tällöin otat yhden tunnin työajasta liikuntaan, saat enemmän tehtyä loppujen työtuntien aikana."
Anders Hansen:
Aivovoimaa -
Näin vahvistat aivojasi liikunnalla
(Atena 2017)
Alkuteos Hjärnstark 2016
Suomentanut Susanna Paarma
253 sivua

Anders Hansenin tietokirja Aivovoimaa - Näin vahvistat aivojasi liikunnalla on jokaiselle liikuntaa harrastavalle oivaa luettavaa, sillä kirja kertoo, kuinka monenlaisia hyötyjä liikunnasta ihmiselle on. Ennen kaikkea Aivovoimaa olisi kuitenkin erittäin tarpeellista luettavaa heille, jotka eivät - syystä tai toisesta - liiku. Hansen kertoo hyvin vakuuttavasti siitä, mitä kaikkea hyvää liikkumisesta seuraa, että voisi kuvitella paatuneemmankin sohvaperunan ponkaisevan pehmeiden tyynyjen välistä liikkeelle. Tai ainakin luulisi faktojen panevan harkitsemaan, josko liikunta sopisi osaksi omaa elämää.
Suomessa, Japanissa ja Etelä-Afrikassa tehtyjen tutkimusten mukaaan säännöllisesti liikuntaa harrastavat ovat vähemmän kyynisiä ja neuroottisia. Lisäksi he tuntevat suurempaa yhteenkuuluvuutta lähiympäristönsä ihmisten kanssa.
Liikunnasta koituvia hyötyjä kirjassa riittää. Kysymys ei ole pelkästään fyysisen kunnon kasvamisesta, vaan aktiivisuus vaikuttaa muutoinkin. Hansenin mukaan liikunta esimerkiksi hidastaa ikääntymistä ja kohottaa mielialaa, vähentää ahdistusta ja parantaa muistia. Eikä sovi unohtaa, että liikunta auttaa kaikenikäisiä.

Todisteita liikunnan hyvistä vaikutuksista on runsaasti. Kirjassa viitataan lukuisiin tutkimuksiin, vaikka toisaalta myös myönnetään, että aina ei voida olla varmoja, mikä mihinkin vaikuttaa. Kattavasti kuitenkin voidaan vetää se johtopäätös, että säännöllinen liikkuminen auttaa monenlaisissa asioissa.

Aivovoimaa on yleistajuisesti kirjoitettu kirja siitä, mitä hyvää fyysinen aktiivisuus ihmiselle tekee. Kirjan luettua voi kysyä, miksei sanomaa liikkumisen myönteisistä vaikutuksista nosteta esille laajemmalti.  Sitä Hansen pohtii itsekin.

Anders Hansen puhuu asiastaan vakuuttavasti. Ylilääkärin ja konsultoivan psykiatrin innostus aiheeseensa välittyy, ja jos aloitteleva liikkuja etsii syitä lähteä lenkille, niitä Hansen tarjoilee yllin kyllin.

Suosittelen kirjaa lämpimästi lukijalle, joka on kiinnostunut fyysisen aktiivisuuden vaikutuksista ihmiseen. Lämpimämmin suosittelen kirjaa lukijalle, joka suunnittelee liikunnallisen elämän aloittamista. Lämpimimmin suosittelen kirjaa lukijalle, joka ei vielä ole keksinyt syytä lähteä liikkeelle.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Kommentit

 1. Samaa mieltä, liikunnasta on runsaasti hyötyä. Sitten siitä voi olla myös fyysisiä haittoja. Kultainen keskitie on parasta liikunnassa. 8 tunnin istunnot pelkästään tuolilla ovat pahasta koko keholle. Siksi yritän matkustaa yleensä junalla, koska junassa pääsee liikkumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kultainen keskitie on tässä - kuten monessa muussakin asiassa - paikallaan. Juuri hiljattain luin, että kun liikunnan määrä ylittää tietyn rajan (en tietenkään muista, minkä), suotuisia vaikutuksia ei enää kerry vaan liikunta kuluttaa enemmän kuin antaa.

   Eilen istuin autossa tuntikausia ja sen kyllä huomasi olossa. Junamatkustamista suosin minäkin!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…

Alex Michaelides: Hiljainen potilas

"Alician asianajaja oli niin ikään paikalla, mutta Alicia pysyi vaiti koko tapaamisen ajan. Silloin tällöin hänen kalvakat huulensa värähtelivät, mutta ääntä ei kuulunut. Hän ei vastannut ainoaankaan kuulustelijan esittämään kysymykseen eikä sanonut mitään edes siinä vaiheessa, kun tämä syytti häntä Gabrielin murhasta ja määräsi hänet pidätettäväksi. Alicia ei suostunut sen enempää kiistämään kuin myöntämäänkään syyllisyyttään.
Hän ei puhunut enää koskaan."

Hiljainen potilas kertoo nimensä mukaisesti hiljaisesta potilaasta. Hän ei ole pelkästään hiljainen vaan lähes täysin eristäytynyt muista ja oikeastaan kaiken vuorovaikutuksen ulottumattomissa.

Hiljainen potilas on Alicia Berenson. Hän on taiteilija ja murhaaja, joka ampui raa'asti aviomiehensä ja vaikeni sen jälkeen. Yleisen mielipiteen tuomitsema nainen näyttäytyy tarinassa monenlaisessa valossa: jonkun mielestä hän on väkivaltainen ja arvaamaton, jonkun mielestä herkkä ja kykenemätön tappamaan ketään. Mikä on totuus?