Siirry pääsisältöön

Patricia Lockwood: Kukaan ei puhu tästä

Maatessaan aamuisin autuaana sängyssä hän antoi yksityiskohtien vyöryä ylitseen: kuvia aamiaiskattauksista Patagoniassa, tyttö levittämässä meikkivoidetta kovaksi keitetyllä kananmmunalla, shiba inu -rotuinen koira Japanissa hypähtelemässä tervehtimään omistajaansa, aavemaisen kalpeita naisia, jotka postasivat kuvia mustelmistaan – maailma pusertui yhä lähemmäksi ja ihmisten välisten yhteyksien verkko hohti niin tiheänä, että se näytti silkkikankaalta, mutta päivä ei vieläkään valjennut hänelle. Mitä tämän kaiken näkeminen oikein merkitsi?

Patricia Lockwood: Kukaan ei puhu tästä
Tammi 2022
alkuteos No One is Talking About This
suomentanut Einari Aaltonen
kansi Markko Taina
226 sivua

Patricia Lockwoodin Kukaan ei puhu tästä on aluksi hämmentävä. Välähdyksenomaiset hetket limittyvät ja lomittuvat, kun romaanin päähenkilö elää portaalissa ja toteuttaa sen tarjoamia mahdollisuuksia. Portaalin ansiosta hänestä on tullut esiintyjä, joka matkustaa ympäri maailmaa ja jonka kommenteilla on yhtäkkiä paljon merkitystä.

Samaan aikaan elämä portaalissa on ailahtelevaa, tempoilevaa, arvaamatonta ja armotonta. Siellä täytyy olla sanavalmis mutta tarkka sanoistaan, täytyy tietää mihin kannattaa ottaa kantaa ja miten. Ihmiset hakevat sieltä hetkellistä tyydytystä ja täyttymystä, ja poissaolo tuntuu vaikealta. 

Sitten jokin muuttuu: todellinen elämä kutsuu lähes väkivaltaisesti kääntämään katseen suuntaansa. Päähenkilön on lähdettävä Ohioon, koska häntä tarvitaan siellä enemmän kuin missään muualla.

Kirjan toinen osa vie maailmaan, jossa on ihmisiä ja keskusteluja muutoinkin kuin ruutujen välityksellä. Siellä on myös ratkottavana suuria kysymyksiä ja kohdattavana elämää suurempia asioita. Portaalin poukkoilevuus vaihtuu tiiviiseen läsnäoloon, ja leikki muuttuu vakavasti otettavaksi olemiseksi. Muutos näkyy paitsi tunnelmassa, myös kerronnassa, ja siirtymä on suuri mutta samalla hallittu ja mukaansa vievä.

Kukaan ei puhu tästä on aluksi ärsyttävä mutta kummallisesti otteessaan pitävä kaikessa tarkkuudessaan ja humoristisuudessaan. Autofiktiivinen toinen osa pitää jo hyvin tehokkaasti otteessaan ja vie tunneskaalan toiseen päähän melankolisuudessaan. Kertomus on viiltävä ajankuva, joka muistuttaa siitä, mitä me olemme ja miten me olemme: jatkuvasti tässä ja samalla toisaalla, huomiomme kiinnittyneenä hetken tuohon ja seuraavassa hetkessä johonkin muuhun. 

"Hieno, ristiriitainen vuoristorata", määrittelee Mitä luimme kerran. "Ei tämä mikään tuikitavallinen romaani ole", toteaa Kirjavinkkien Mikko.

Helmet 2022: 1. Kirjassa yhdistetään faktaa ja fiktiota.

Kommentit

  1. Tästä kirjasta kyllä tunnisti somen poukkoilevuuden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se tunnistaminen on myös vähän ahdistavaa. Toisaalta hyvää herättelyäkin.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...