Siirry pääsisältöön

Kevään 2022 tietokirjoja

Aiemmin listasin kevään 2022 kiinnostavia kaunokirjauutuuksia – koosteeni löytyy täältä. Nyt on vuorossa tietokirjalistaus, olkaa hyvät:


Aurora Airaskorpi: Vapauden tavoittelijat. Miksi haluamme irti palkkatyöstä (S&S). Viime aikoina olen lukenut kirjoja siitä, miten työelämän vaatimukset innostavat miettimään jonkinlaista irrottautumista. Airaskorven kirja on luontaista jatkumoa aiemmin lukemalleni ja on jo ilmestynyt.


Riitta Korhonen & Hannu Ollikainen: Päätoimittaja. Työtä sananvapauden arjessa (Siltala). Juuri ilmestyneessä kirjassa 17 päätoimittaja kertoo siitä, miten sananvapauden huomiointi näkyy päivittäisessä työssä. 


Henna Karppinen-Kummunmäki: Tyttöjen vuosisadat. Lasten ja nuorten historiaa keskiajalta 1800-luvulle (Avain). On kiehtovaa pohtia, minkälaista on ollut kasvaa tyttönä menneinä vuosisatoina. Pohdintoihin vastauksia tarjoaa tämä helmikuussa ilmestyvä teos.


Ville-Juhani Sutinen: Matkalla Suomeen. Tarinoita heimojen maasta (Into). Minua ovat pitkään kiinnostaneet Suomen eri alueet ja niihin liitetyt ominaispiirteet. Sutinen avaa kirjassaan esimerkiksi sitä, ovatko savolaiset oikeasti lupsakoita ja hämäläiset hitaita.


Tiina Raevaara: Minä, koira ja ihmiskunta – lajien välisen yhteiselon historia (Like). Ihailemani kirjailija Tiina Raevaara tarkastelee uutuusteoksessaan koiran ja ihmisen yhteistä historiaa.


Naomi Klein: Tuli on irti. Maapallon polttava tulevaisuus (Into). Ilmastokriisistä ei kai voi näinä aikoina puhua liikaa? Kirja ilmestyy maaliskuussa.


Maria Katajavuori: Valas lasimaljassa. Miten vangitsemme itsemme ympäristötuhon ansaan (Atena). Katajavuori pohtii teoksessaan sitä, miksi tietämyksestämme huolimatta emme saa ympäristökriisiä pysähtymään. 


Deborah Levy: Omistuskirjoituksia (S&S). Levyn omaelämäkerrallisen trilogian kolmas osa ilmestyy maaliskuussa ja kuuluu ehdottomasti lukulistalleni. 


Joonas Berghäll: Vaaleanpunainen kirje (Tammi). Elokuvaohjaaja löytää kirjeen, joka vie hänet lapsuuteen. Omaelämäkerrallinen teos ilmestyy huhtikuussa.


Maggie Nelson: Vapaudesta (S&S). Esseeteos tarkastelee vapautta monista näkökulmista.


Ninni Schulman: Tyttölapsi nro 291 (Tammi). Omakohtainen romaani dekkareillaan tunnetuksi tulleen kirjailijan lapsuudesta on herättänyt Ruotsissa paljon keskustelua.


Riitta Konttinen: Tarinankertoja. Anni Swanin elämä (Siltala). Rakastetun satukuningattaren tarina kiinnostaa. Kuka olikaan kirjailija, joka kirjoitti esimerkiksi Iiris rukan?


Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" (Teos). Luin juuri Anna-Mari Nurmisen teoksen Mieli hoidossa (Atena 2022), joka kertoo onnistuneista psykoterapiakokemuksista. Kuoppamäen teos kertoo siitä, mitä seurauksia on epäonnistuneella mielenterveyden hoidolla.


Laura Kolbe: Keho. Matkoja ikään, mieleen ja minuuteen. (Kirjapaja). Professori Laura Kolbe tarkastelee toukokuussa ilmestyvässä omakohtaisessa teoksessaan naisen ikääntymistä. Tällaista on kaivattu!

Kommentit

  1. Jee, kiitos listauksesta! Nyt viime aikoina on ollut tietokirjojen nälkä ja tässä on monta kiinnostavaa tapausta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika moni piti vieläpä jättää listan ulkopuolelle, koska en halunnut tästä tolkuttoman pitkää postausta. Paljon kiinnostavaa on tulossa!

      Poista
  2. Onpa kiva kun olet tehnyyt tällaisen koosteen. Tässä on useita kiinnostavia teoksia, esim. Levy, Konttinen ja Schulman.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun tutustuit koosteeseeni. Levy ja Konttinen ovat lukulistani kärjessä, mutta muutkin tietysti kiinnostavat.

      Poista
  3. Schulmanin teos on varauslistallani. Saas nähdä ilmestyykö jokin kiinnostava elämäkerta.

    VastaaPoista
  4. Kleinin kirjan oon jo varannu. Katajavuoren kirja kyllä taitaa mennä kans varaukseen. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietinkin, että ne voivat olla hyvä teospari tutustuttavaksi.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...