Siirry pääsisältöön

Anne-Maija Aalto: Mistä valo pääsee sisään

Koeyksilö makaa silmät ummessa, mutta hän on hereillä, silmät liikkuvat luomien takana, otsa menee kurttuun, huulet raottuvat, sulkeutuvat taas. Katson häntä ja ajattelen, että muistoni ovat etuoikeus. Vaikka on paljon sellaista, mitä haluaisin toisinaan unohtaa, kaikkein tärkeintä on muistaa.

Anne-Maija Aalto: Mistä valo pääsee sisään
Otava 2021
320 sivua

Anne-Maija Aallon nuortenromaani Mistä valo pääsee sisään sijoittuu jonnekin tulevaisuuteen. Vesi on peittänyt Tokion, ja ajanlasku on alkanut alusta. Pinnan alla muhii konkreettisesti historia: veden valtaama kaupunki on menneisyyttä ja sen yläpuolella on nykyhetki, loistelias kaupunki ja hyväosaiset kansalaiset.

Kaikille nykyhetki hienoine innovaatioineen ei ole loistelias, sillä ihmiset ovat selvästi eri kasteissa. Kokokansalaisilla riittää etuja ja oikeuksia, ulkokansalaisilla ei. 

Romaanin yksi minäkertoja, Aleksei, on kokokansalainen. Hänen isänsä on ihmistutkimuslaitoksen johtaja Melnikov, ja isän asema tuo myös pojalle runsaasti etuoikeuksia. Aleksei tulee Moskovasta kotiinsa lomalle ja saa alkaa perehtyä tulevaan työhönsä lääkärinä. Hänen tulee tyhjentää ulkokansalaisen muisti. Tämä koeyksilö on toinen minäkertoja.

Kolmas minäkertoja on tavallaan jotain Aleksein ja koeyksilön väliltä. Marija voisi ulkonäkönsä puolesta olla kokokansalainen mutta varsinkaan mieleltään hän ei sitä ole. Marija on vastarintaliikkeen ydinjoukkoa eikä hän todellakaan kannata kontrolloivaa valtiovaltaa.

Kaikkien kertojien kohtalot kietoutuvat yhteen. Heidän kauttaan hahmottuu se, miten erilainen asema ihmisellä saattaa syntyperänsä vuoksi olla ja miten asema ei välttämättä takaa lainkaan onnea suljetussa yhteiskunnassa, jossa jokainen on valvovan katseen alla.

Mistä valo pääsee sisään on vaikuttava dystopia siitä, mihin ihmisten jaottelu ja kontrollointi voi johtaa. Vaikka tarina sijoittuu tulevaisuuteen, on sillä yhtymäkohtia myös nykyhetkeen. Väistämättä tulee mieleen, mihin nykypäivän valinnat voivat johtaa, jos ei toimita viisaasti.

Romaanin henkilöt ovat kiehtovia ja sillä tavalla erilaisia, että vaaraa heidän sekoittumisestaan ei ole. Jokainen kiinnostaa ja jokaisen tarinassa on jotain melankolista. Kiehtovaa on se, miten ihmismieleen vaikutetaan, ja erityisesti se, miten muisti tekee ihmisestä sen, joka hän on.

Anne-Maija Aallon luoma maailma on kiinnostava ja mahdolliselta tuntuva. Erityisesti ihastelen sitä, minkälaisella intensiteetillä hän romaaninsa miljöön rakentaa heti alusta alkaen. Käynnistysvaikeuksia ei tämän tarinan äärellä ole.

Mistä valo pääsee sisään voitti lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Sillä on ehdottomasti tarjottavaa myös aikuisille lukijoille.

Helmet 2022 -lukuhaaste: 32. Kirjassa rikotaan yhteisön normeja. 

Kommentit

  1. Tämä kirja odottelee yöpöydällä lukuvuoroa. Hyvältä kuulostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Pitääkin sitten käydä blogissasi tutkimassa, mitä ajatuksia tämä herätti.

      Poista
  2. Nää Aallon kirjat on herättänyt vasta nyt Finlandia-palkinnon myötä mussa ison kiinnostuksen näihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noteerasin Korennon jossain vaiheessa, se sai mukavasti huomiota ja kiitosta. Pitänee siihen tarttua joskus.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...